Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie dolnego źródła

maciej10

Recommended Posts

Planuje w maju wykonanie fundamentów domu a wraz z nimi wykop pod dolne źródło.

Dane:

Dom parterowy o powierzchni 152m2,poddasze nieuzytkowe;sciany: gazobeton 24cm+ 20 cm wełny; podłoga -styropian 20cm,strop terriva +30cm welny,okna alphaline 3 szybowe-6 komor.

Dane odnośnie ogrzewania:

Obliczone OZC- 50W

Zapotrzebowanie na ciepło: 152m2 x 50W = 7600W = 7,6 KW + CWU 1KW (4osoby x 0,25KW) = 8,6 KW Pompa ciepła ~9KW

Ogrzewanie domu:wszedzie podlogowka + drabinki w dwoch lazienkach

Dolne źródło:

Kolektor poziomy-liniowy

Warunki gruntowe-piasek gliniasty sredniowilgotny przyjąłem 15W na m2

Zapotrzebownie ~7KW

15W x 700m2 = 10500W = 10,5KW (przewymiarowane-bedzie zapas mocy)

350mb wykopu x 0,8m szerokosci x 1,5m glebokosci = 420m3 gleby do przezucenia

Rura 4x200mb PE40 ułożona w szerokości 80cm

Założenia:

-rura ułożona w 4 sekcjach po ~200mb

-brak studzienki zbiorczej-rury wchodzą bezpośrednio do "kotłowni"

Pytania:

1/. Przewiduje stan surowy otwarty domu na jesień 2013. Czy rury wystające z posadzki mogą "przezimowac" do następnego roku kiedy będzie zakladana instalacja? Czy nic im nie będzie? Oczywiście na zimę otwory okienne będą pozabijane deskami.Czy jakos zabezpieczyc te rury?

2/.Czy sekcje kolektora muszą być równe? Czy jedna sekcja może mieć np 187 mb rury a druga np 198 mb? Czy te pare metrow robi roznice?

3/. Przyjąłem dwie wersje kolektora (przedstawione na rysunkach) Jesli wezmę wersję 1 z "prostym kolektorem" to czy nad nim może być uprawiane pole uprawne? Kolektor "wystawał" by za płotem ok 40 m. Jeśli nie może być pole uprawne nad kolektorem to będe musiał się zdecydować na drugą wersję.

4/. Czy nad kolektorem mogę postawic sobie plot ( w sensie wylac fundament) ktory przecina prostopadle kolektor?

5/.Czy w rowie o szerokosci 80 cm zawine rure pe40 ? Czy potrzebny jest szerszy wykop przy koncu kolektora zeby moc "zawrocic" ?

6/.Ja bym chcial zrobic kolektor poziomy tylko przed zakopaniem wypdalo by zrobic test szczelnosci-jak to zrobic biorac pod uwage ze instalacji jescze nie bedzie tylko "gole rury" ?

7/.Który kolektor poziomy wybrać wersja 1 czy wersja 2 ? Chciałbym wersję 1 ale długie sekcje (90m) i kolektor wystaje poza dzialke-dalej jest moje pole ktore bedzie uprawiane. Wersja 2 kolektora zajmuje prawie cala powierzchnie dzialki ktora chcialbym ogrodzic. Kolektory sa "pozawijane"

Wiecej (czyli drozej) roboty dla koparkowego i wiecej pracy z ulozeniem kolektora oraz nic nie moge sadzic na dzialce. Ktory kolektor byscie wybrali? Front domu odpada bo bedzie kostka brukowa. Jeszcze musze gdzies wcisnac budynek gospodarczy i oczyszczalnie sciekow :(

Ponieżej wersję kolektorów. Proszę pomożcie :)

wersja1

wersja 1.jpg

wersja 2

wersja2.jpg

Nadal się zastanawiam nad pompa ciepla....:/ kusi mnie niska cena polskich pomp ale moze wydac wiecej kasy i kupic jakas IVT,DAIKIN,DANFOS,DIMPLEX,VAILANT,VIESSMAN ...

Edytowane przez maciej10

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ad.1. Zabezpiecz końcówki rur , tak żeby do niech nic nie weszło , nie wpadło , zaklej taśmą

ad2.te pare metrów nie bedzie robiło wielkiej różnicy

ad3 jak nie będzie to ,,las,, kukurydzy to Możesz uprawiać role

ad4 Możesz

ad5 bedzie ciężko , lepiej 1 do 1,2 m

ad 6. próba szczelności sprężonym powietrzem

Ps. Rozważ jeszcze mozliwość kolektora pionowego. Potrzebujesz około 140mb, co moze zamknąć się kwota około 9.000zł.

Równiez istnieje możliwość zamknięcia całej inwestycji pt. "kotłownia PCi" (CO i CWU) na odwiertach pionowych za kwotę około 30.000zł

Ps. Rozważ jeszcze mozliwość kolektora pionowego. Potrzebujesz około 140mb, co moze zamknąć się kwota około 9.000zł.

Równiez istnieje możliwość zamknięcia całej inwestycji pt. "kotłownia PCi" (CO i CWU) na odwiertach pionowych za kwotę około 30.000zł

140m to troche mało mi się wydaje :/ 9000 zł kolektor pionowy + 30000 zł kotłownia z pompa...jaka pompa by wchodzila w gre?

140m to troche mało mi się wydaje :/ 9000 zł kolektor pionowy + 30000 zł kotłownia z pompa...jaka pompa by wchodzila w gre?

Kolego mam taki dom jak Ty , ocieplenie na ścianach, okna strop i posadzka, wydaje mi się że przesadziłeś z wielkością pompy, moja 8kw praktycznie przez ten sezon grzewczy nie weszła w drogą taryfę, (nie mówię o CWU) i wydaje mi się że 6kw też dała by radę,

Za swoją pompę zapłaciłem 21000zł z wudowanym zbiornikiem na CWU z kwasówki !! za odwierty dałem 7000pln (200mb) glikol kupiłem sam , montaż kotłowni to około 2500-3000zł z materiałem,

Cena, zależy jeszcze z jakiego regionu jesteś.

Cena za najtańszą Polską pompę to 12000zł + klocki do CWU wyjdzie pewnie z 16000 na kwasiaku, ja nie miałem miejsca i czsu więc wybrałem kompakt i nie żałuje.

Edytowane przez hunter7

Kolego mam taki dom jak Ty , ocieplenie na ścianach, okna strop i posadzka, wydaje mi się że przesadziłeś z wielkością pompy, moja 8kw praktycznie przez ten sezon grzewczy nie weszła w drogą taryfę, (nie mówię o CWU) i wydaje mi się że 6kw też dała by radę,

Za swoją pompę zapłaciłem 21000zł z wudowanym zbiornikiem na CWU z kwasówki !! za odwierty dałem 7000pln (200mb) glikol kupiłem sam , montaż kotłowni to około 2500-3000zł z materiałem,

Cena, zależy jeszcze z jakiego regionu jesteś.

Cena za najtańszą Polską pompę to 12000zł + klocki do CWU wyjdzie pewnie z 16000 na kwasiaku, ja nie miałem miejsca i czsu więc wybrałem kompakt i nie żałuje.

Ja mam domek 186m2 z garazem wiec troche wiekszy-powierzchnia ogrzewana ok 175m2 (garaz ogrzewany odejmuje spizarke i pom gospodarcze) wiec do grzania ok 45m2 wiecej niz ty. Z obliczen wyszlo mi ze pompa powinna byc 8,6 KW razem z ogrzaniem CWU (przyjalem 9KW wiec pompa jest z duzym zapasem) tak samo dolne zrodlo (lepiej przewymiarowac niz zrobic za male) natomiast co do pompy zgodze sie ze moze ciut jest za duza. Pewnie spokojnie wystarczyla by 8 KW lub nawet 7,6 np Viesmana 222/242 G. Zalozylem wieksza pompe zeby zrobic pod nia dolne zrodlo,sama pompe bede kupowal jak bedzie SSZ wiec w przyszlem roku.

Jesli Twoja pompa nie weszla w droga taryfę to chyba dobrze...mniej zaplacisz. Ile razy sie uruchamia sprezarka w ciagu doby? Twoja pompa 8KW na 130m2 powierzchni grzanej to stosunkowo to samo co moja pompa 9KW na 175m2 Czy moze sie myle?

Wyslalem zapytanie odnosnie oferty na pompe ciepla.Czekam na odpowiedz. Czy jeden odwiert 140mb wystarczy? Raczej wypadalo by zrobic 2x po 80/100mb

Odwiert powyżej 100m to już bardzo poważna paierkologia + dodatkowe koszt z nią związane.

A ja bym jednak na Twoim miejscu zrobil spiralny (latwiej bedzie i taniej z kopaniem) i nie wychodzil poza obreb tej dzialki budowlanej. Kto wie czy za pare lat nie zechcesz diecku postawic tam domu, albo sprzedac komus obcemu i dolozyc sobie do emerytury. Nie bedziesz "uziemiony" z tym polem nad kolektorem.

Nawet jak zakopiesz 3x200 PE40 (albo PE32) w rowach po 40-45mb kazy szerokich na 1m, to bedziesz mial przewymiarowane DZ. Kosztowo to pewnie wyjdzie (bez studzienki) w granicach 3-4tys (zalezy jaka rure wezmiesz)

A ja bym jednak na Twoim miejscu zrobil spiralny (latwiej bedzie i taniej z kopaniem) i nie wychodzil poza obreb tej dzialki budowlanej. Kto wie czy za pare lat nie zechcesz diecku postawic tam domu, albo sprzedac komus obcemu i dolozyc sobie do emerytury. Nie bedziesz "uziemiony" z tym polem nad kolektorem.

Nawet jak zakopiesz 3x200 PE40 (albo PE32) w rowach po 40-45mb kazy szerokich na 1m, to bedziesz mial przewymiarowane DZ. Kosztowo to pewnie wyjdzie (bez studzienki) w granicach 3-4tys (zalezy jaka rure wezmiesz)

Tylko do spiralnego trzeba miec dobry grunt a ja mam piasek gliniasty sredniowilgotny-na kolektorze liniowym liczylem 15Wna m2 :/ tego spiralnego musialbym polozyc duzo wiecej....

Polskich pomp ciepła nie znam. Moim zdaniem warto pomyśleć o gwarancji na pompę - swego czasu do IVT i Buderusa dawali 5 lat. Sam mam pompę kompaktową - i u mnie sprawdza się to znakomicie. Kolektor poziomy wyjdzie taniej od pionowego, więc jeśli możesz to rób poziomy. Moja pompa ma 5,9 kW przy domu o wielkości 110 m2+ niecałe 20 m2 ogrzewanego garażu. W Twoim przypadku myślę, że 7,6 - 8 kW byłoby wystarczające ale jeśli masz w tej samej cenie 9 kW to bierz ją. Edytowane przez Bad

Tylko do spiralnego trzeba miec dobry grunt a ja mam piasek gliniasty sredniowilgotny-na kolektorze liniowym liczylem 15Wna m2 :/ tego spiralnego musialbym polozyc duzo wiecej....

15W/m2 to naprawde "Sahara" musi byc. "Piasek gliniasty sredniowilgotny" to zupelnie przecietne warunki gruntowe.

15W/m2 to naprawde "Sahara" musi byc. "Piasek gliniasty sredniowilgotny" to zupelnie przecietne warunki gruntowe.

Jeden z instalatorów liczył mi DZ i przyją 12W na m2 ! Nie wiem czym się sugerował, może instalatorzy wolą się zabezpieczyć i dać więcej kolektora niż później miało by się okazać że jest za mało i pompa nie daje rady :/ Może jak ktoś słyszy słowo piasek ma na myśli sahare:)

W badaniach geodezyjnych potrzebnych do ustalenia warunków zabudowy mam wpisany grunt: piaski gliniaste średnio wilgotne- nie wiem co to znaczy średnio wilgotne !? że pojawia się woda,że piasek gliniasty jest mniej niż wilgotny?, czyli na pewno nie mokry? Nie wiem ile powinienem przyjąć W na m2.

Ktoś może określi ile mam przyjąć W na m2?

Mam kilka ofert, w których instalatorzy przyjmują od 550mb do 1000mb rury i bądź tu mądry... Żaden z instalatorów nie zasugerował jaką instalację mógłbym wybrać. Raczej była to sugestia z mojej strony.

W badaniach geodezyjnych potrzebnych do ustalenia warunków zabudowy mam wpisany grunt: piaski gliniaste średnio wilgotne- nie wiem co to znaczy średnio wilgotne !? że pojawia się woda,że piasek gliniasty jest mniej niż wilgotny?, czyli na pewno nie mokry? Nie wiem ile powinienem przyjąć W na m2.

Ktoś może określi ile mam przyjąć W na m2?

A jak wygladal grunt jak wybrales ziemie pod fundamenty na tych <>100cm? Mozesz zawsze przy jakiejs okazji poprosic koparkowego, zeby grzebnal na 1,5m i wziac w reke grunt z tej glebokosci. Bedziesz widzial, czy "sahara". Nikt Ci nic nie powie konkretnie, a jak cos powie, to zgywanka bedzie (jak instalatorzy teraz przyjmujac ekstremalne minimium i kryjac wlasne dupsko).