Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie dolnego źródła

maciej10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No wałaśnie nie wyglądał bo będe kopał pod fundamenty dopiero w maju. Chialem prace ziemne ogarnać za jednym zamachem-fundamenty,przylacza i kolektor poziomy. Jak ryc dzialke to raz a porzadnie:) Chyba się wybiorę ze szpadlem i przekopie na 1,5 m i zobacze jaki grunt.

No troche ekstremalna rozgrzewka wiosenna, ale bedzie to jaskuteczniejszy sposob do dalszego wnioskowania na temat jakosci gruntu dla celow kolektora poziomego.

Wedlug mnie zrob wykop kontrolny do 2m. jesli ,, urobek'' z tej glebokosci bedzie teraz wilgotny to wyczujesz to, przy takich mrozach latwiej da to sie odczuc;) jesli tak jest to te 15W spokojnie bedzie.

Masz duzo terenu ,na polu spokojnie mozesz uprawiac ta ziemie, ja na twoim miejscu zakopalbym liniowo 4x 200mb PE 40 tylko ze na glebokosci 1,8 - 2m, jesli masz piaski i glinke badz iły sa szanse ze podczas kopania natrafisz na cieki wodne;) w moim przypadku tak bylo, z takiego przeglebienia mozesz miec tylko korzysci , bo slyszalem ze na 2m kolektor sie nie renegeruje, ale to jest tylko mit. ;)

Edytowane przez pitersson

Ciekawie... moze zrobic 4x 150 pe32 ... tylko 600mb to nie to samo co 800 a 4 petli pe32 po 200mb nie zrobie bo to juz za duze opory beda

Ja tak mam (4x200 PE32) i pomimo zrobionej za cienkiej dobigowki (tez PE32) mam delte ponizej 4,8K na pompie 12,6kW. Jak bym te 25m dobiegowki zrobil z 40tki, to pewnie z 1K spokojnie bym jeszcze zszedl, a delta ponizej 4K juz "wyglada" ladnie.

Ze niby precyzyjniej bys zgadl, ze dla parametrow domu ktore podales to bedzie max 8kW (i to ze sporym zapasem - raczej blizej 7miu). :)

pewnie tak,nie chcialem znowu przegiac w tym programie zeby znowu nie wyszlo za malo ;) tak pewnie bede sie sklanial do pompy ~8 KW max wtedy DZ moze byc ok 6KW czyli 600mb rury liczac 4x150 pe32 powinno wystarczyc.Liczac nawet 15W na m2 to wyszlo by 9KW mocy chlodniczej powinno byc ok