Pulse 24.03.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Witam, Szukam informacji na temat jakim klinkierem obłożyć komin systemowy (Leier). Znalazłem mnóstwo sprzecznych opini, część osób myli obłożenie klinkierem z murowaniem komina z klinkieru.Mi chodzi o obłożenie komina systemowego. Chciałbym to konkretnie ustalić, żeby nie było zastanawiania po fakcie. Zastosować dziurawkę, klinkier pełny czy dziurawkę i 3 warstwy klinkieru pełnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SovietGangstar 26.03.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Powiem ci tak kolego. Ja mam obłożony komin dziurawką+ostatnie warstwy pełną. I był to mój błąd, że się na to zgodziłem. Bo komin zaciekał. Lała się woda dosłownie strumieniem. Fakt, że wyegzekwowałem od wykonawcy naprawę komina (poprzez pogruntowanie i uszczelnianie go, póki co nie cieknie już 3 rok), bo przecież lecąca woda jest nie do zaakceptowania, ale po co się z tym ścierać. Szczególnie, że widzisz, iż problem ten jest nagminny. Obłóż go pełną cegłą i mniej święty spokój. Oszczędzanie pieniędzy na takim czymś to jest jak kupienie Ferrari i wsadzenie mu LPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.03.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Ja muszę się przyznać do swojej głupoty i obłożenia komina dziurawką. Na razie nic nie cieknie ale kominiarz mnie ochrzanił. Niestety zupełnie nie miałem pojęcia, że nie wolno. Ponieważ komina nie rozbiorę to proszę o rady jak to latem dodatkowo pouszczelniać. Pokryć czymś komin? Kominiarz sugerował poprawić fugi aby nie były "wklęsłe" i nałożyć masy tak aby były "wypukłe" ... ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jks 24.10.2013 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Widze, ze bierzesz pod uwage tylko klinkier, moze warto pomyslec o nowych rozwiazaniach Najlepszym rozwiązaniem w tej chwili są obróbki przy takiej gotowej obudowie komina Z tą obudową nie ma już problemu z przeciekaniem, pękaniem, komin jest non stop wentylowany. Zgłosili ten wynalazek do UPRP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 24.10.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Te twoje obróbki wyglądają okropnie. Reklama, aż w oczy kole. A te komentarze pod filmem, to chyba rodzina i znajomi pisali, strasznie sztucznie to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lusia191 24.10.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Te twoje obróbki wyglądają okropnie. Reklama, aż w oczy kole. A te komentarze pod filmem, to chyba rodzina i znajomi pisali, strasznie sztucznie to wyszło. paskuda i to ma być ładne??? chyba na stodołe:) nie obraź się ale takie są fakty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jks 25.10.2013 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 paskuda i to ma być ładne??? chyba na stodołe:) nie obraź się ale takie są fakty Paskuda? To komin - ma być trwały, nie przeciekać i nie pękać przed długie lata. Za to odpowiada nie materiał, lecz ROZWIĄZANIE. Stal ocynkowana lakierowana to jedna z możliwości, możesz wybrać tytan cynk..możesz miedź. Blacha na rąbek to akurat bardzo eleganckie i nowoczesne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jks 25.10.2013 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Te twoje obróbki wyglądają okropnie. Reklama, aż w oczy kole. A te komentarze pod filmem, to chyba rodzina i znajomi pisali, strasznie sztucznie to wyszło. Ten filmik jest reklamą gotowej obudowy kominów i jak zauważyłes przedstawia jak wyglada montaż. Okropnie? To jest nowoczesne rozwiazanie, a komin ma służyc na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 25.10.2013 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 JA UWAŻAM ŻE, i też tak zamierzam zrobić u siebie ...- OD DOŁU - CEGŁA KLINKIEROWA PEŁNA, aż ponad obróbkę komina przy dachu - bo przecież nacinają klinkier.- POTEM DZIURAWKA- KOŃCÓWKA TZN. z 1 lub 2 warstwy już pod otworem wentylacyjnym zacząć i aż do samej góry. FUGA KOMINA PEŁNA I Ja nie widzę problemu którędy by ta woda miała lać się strumieniami , "SovietGangstar" przyczyna musiała leżeć gdzie indziej nie w cegle a musiało być coś poważnie spierniczone !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 25.10.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Ten filmik jest reklamą gotowej obudowy kominów i jak zauważyłes przedstawia jak wyglada montaż. Okropnie? To jest nowoczesne rozwiazanie, a komin ma służyc na lata Nowoczesne, hmm?? Blachą to się kiedyś obijało, jak nie było innej alternatywy. Szczelne?? Tu się mogę zgodzić, lecz nic po za tym. Nawet przyjmując, że wygląd to rzecz gustu, to w tym przypadku taka metalowa puszka nadaje się na obicie komina np. w zakładzie przetwórstwa rybnego. Na dachu domu pokrytego dachówką ceramiczną, pasuje to jak wół do karety. Żyj sobie w przekonaniu, że białe jest czarne(super design) i że jest to jedyny skuteczny sposób na obicie komina. Do autora tematu: Jeśli chcesz mieć tanio i brzydko ale szczelnie, obijaj blachą. Drogo, ładnie, szczelnie- cegła klinkierowa pełna. Nie dawno pojawił się na naszym rynku struktonit, fajnie wygląda i jest dużo tańszy od klinkieru. Co do szczelności nie ma pewności bo to nowość. Jednak na zachodzie kładą to nawet na całe dachy, a nawet ściany, więc warto się taką alternatywą zainteresować. Zobacz na foto w innym temacie na forum muratora http://forum.muratordom.pl/showthread.php?73946-Z-frontowym-gankiem-II&p=1684697&viewfull=1#post1684697 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jks 25.10.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Nowoczesne, hmm?? Blachą to się kiedyś obijało, jak nie było innej alternatywy. Szczelne?? Tu się mogę zgodzić, lecz nic po za tym. Nawet przyjmując, że wygląd to rzecz gustu, to w tym przypadku taka metalowa puszka nadaje się na obicie komina np. w zakładzie przetwórstwa rybnego. Na dachu domu pokrytego dachówką ceramiczną, pasuje to jak wół do karety. Żyj sobie w przekonaniu, że białe jest czarne(super design) i że jest to jedyny skuteczny sposób na obicie komina. Do autora tematu: Jeśli chcesz mieć tanio i brzydko ale szczelnie, obijaj blachą. Drogo, ładnie, szczelnie- cegła klinkierowa pełna. Nie dawno pojawił się na naszym rynku struktonit, fajnie wygląda i jest dużo tańszy od klinkieru. Co do szczelności nie ma pewności bo to nowość. Jednak na zachodzie kładą to nawet na całe dachy, a nawet ściany, więc warto się taką alternatywą zainteresować. Zobacz na foto w innym temacie na forum muratora http://forum.muratordom.pl/showthread.php?73946-Z-frontowym-gankiem-II&p=1684697&viewfull=1#post1684697 Gotowe obudowy kominów oprocz tego, że są szczelne (nie przecieka, nie pęka), rozwiązują problem ze śniegiem, komin jest non stop wentylowany i co jest bardzo istotne nie ma ingerencji w konstukcje komina. Jesli chodzi o material to jest wybór http://fasadaplus.pl/dokumenty/Oferta_Komin.pdf Rzecz gustu i wybor nalezy do nas. Wazne, zeby wiedziec ze istnieja juz u nas nowe rozwiazania, te przedstawione przez "Ciebie" i przeze mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 25.10.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 JA UWAŻAM ŻE, i też tak zamierzam zrobić u siebie ... - OD DOŁU - CEGŁA KLINKIEROWA PEŁNA, - POTEM DZIURAWKA I Ja nie widzę problemu którędy by ta woda miała lać się strumieniami , Setkom użytkowników też się wydawało że da się dziurawką szczelnie obmurować komin systemowy. Potem jest płacz i prośba o pomoc, wypełnianie fug, impregnowanie fug itp czyli podcieranie dupy szkłem. A wystarczyło zrobić zgodnie ze sztuką czyli z cegły pełnej , zaprawą do klinkieru i zafugować fugą do klinkieru. Ale zawsze się może stać cud i twój komin obmurowany częściowo dziurawką może nie będzie ciekł? może nawet parę lat ps. jesteś na najlepszej drodze by zrobić sobie duże ku-ku w imię zaoszczędzenia paru stów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.10.2013 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Setkom użytkowników też się wydawało że da się dziurawką szczelnie obmurować komin systemowy. Potem jest płacz i prośba o pomoc, wypełnianie fug, impregnowanie fug itp czyli podcieranie dupy szkłem. A wystarczyło zrobić zgodnie ze sztuką czyli z cegły pełnej , zaprawą do klinkieru i zafugować fugą do klinkieru. Ale zawsze się może stać cud i twój komin obmurowany częściowo dziurawką może nie będzie ciekł? może nawet parę lat ps. jesteś na najlepszej drodze by zrobić sobie duże ku-ku w imię zaoszczędzenia paru stów. Najbardziej zabawne jest kombinowanie, ale wbrew logice. No bo gdyby dał pełną cegłę tam gdzie cieknie, a dziurawkę pod dachem, to bym jeszcze umiał zrozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.10.2013 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Nowoczesne, hmm?? Blachą to się kiedyś obijało, jak nie było innej alternatywy. Szczelne?? Tu się mogę zgodzić, lecz nic po za tym. Nawet przyjmując, że wygląd to rzecz gustu, to w tym przypadku taka metalowa puszka nadaje się na obicie komina np. w zakładzie przetwórstwa rybnego. Na dachu domu pokrytego dachówką ceramiczną, pasuje to jak wół do karety. Żyj sobie w przekonaniu, że białe jest czarne(super design) i że jest to jedyny skuteczny sposób na obicie komina. Do autora tematu: Jeśli chcesz mieć tanio i brzydko ale szczelnie, obijaj blachą. Drogo, ładnie, szczelnie- cegła klinkierowa pełna. Nie dawno pojawił się na naszym rynku struktonit, fajnie wygląda i jest dużo tańszy od klinkieru. Co do szczelności nie ma pewności bo to nowość. Jednak na zachodzie kładą to nawet na całe dachy, a nawet ściany, więc warto się taką alternatywą zainteresować. Zobacz na foto w innym temacie na forum muratora http://forum.muratordom.pl/showthread.php?73946-Z-frontowym-gankiem-II&p=1684697&viewfull=1#post1684697 Można tez tak. http://www.poujoulat.com.pl/produits_fiche.asp?style_menu1=&visib_menu2=&style_menu2=&visib_menu3=&style_menu3=&produit=22&liste_niveau1=1&liste_niveau2=&liste_niveau3=&liste_equipements=&liste_besoins= firma ma całą gamę kolorów i form, ale kuźwa nie umiem tego znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 26.10.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 No bo gdyby dał pełną cegłę tam gdzie cieknie, a dziurawkę pod dachem, to bym jeszcze umiał zrozumieć Dziurawkę to najlepiej jednak dać po za dachem , zrobić z niej murek płotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.10.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Dziurawkę to najlepiej jednak dać po za dachem , zrobić z niej murek płotu. Najlepiej to zrobić tak. Znalazłem żabojada...http://www.poujoulat.fr/produit/53/35/2/sorties-de-toit-contemporaines/sortie-de-toit-luminance.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 26.10.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Najlepiej to zrobić tak. Znalazłem żabojada...http://www.poujoulat.fr/produit/53/35/2/sorties-de-toit-contemporaines/sortie-de-toit-luminance.html Ja w swoim domu mam komin systemowy obity powlekaną kolorową blachą aluminiową, zrobiłem sam ,pierwszy raz w życiu i jest szczelny i suchy jak pieprz , bo krycie wstępne to papa na deskowaniu . Czapa z tytan cynku jak się spatynuje to się pomaluje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.10.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Ja w swoim domu mam komin systemowy obity powlekaną kolorową blachą aluminiową, zrobiłem sam ,pierwszy raz w życiu i jest szczelny i suchy jak pieprz , bo krycie wstępne to papa na deskowaniu . Czapa z tytan cynku jak się spatynuje to się pomaluje;) Coraz więcej ludzi zaczyna dostrzegać pułapki "nowoczesnego" budownictwa. Coraz więcej widzę powrotów do kominów z cegieł zamiast wątpliwych systemów, dechy/papa zamiast wątpliwych folii, no i dorzucę kamyczek: pojawiają się też głosy rozsądku w kwestii wentylacji. Wracając do tematu. Komin szczelny przed obróbką (jak u Ciebie czy u mnie), po obróbce będzie szczelny "dzieci po dzieciach"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 26.10.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Coraz więcej ludzi zaczyna dostrzegać pułapki "nowoczesnego" budownictwa. Coraz więcej widzę powrotów do kominów z cegieł zamiast wątpliwych systemów, . Zgadzam się , komin systemowy ma tylko jedną zaletę ,na którą sam się nabrałem, stosunkowo łatwo go zbudować, poza tym ma już tylko same wady. Jeżeli będę budował drugi dom postawię komin z cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 29.10.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Ja się nabrałem 2 razy bo mam dwa systemy, i w dodatku mam kanały wentylacyjne też systemowe kwadratowe do których jak się wytnie otwór po krótszej ściance to żadna kratka wentylacyjna nie pasuje bo ma szerokość 12cm co za shitttttttt .... Cegła klinkierowa ROBEN PORTLAND NF10- PEŁNA 5,35 / DZIURAWKA 2,39 Cegła klinkierowa WINERBERGER MATRIX- PEŁNA 6,27 / DZIURAWKA 3,58 Potrzeba MNIE 600 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts