Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzenie do ogrzewania rury z wodą - czy jest coś takiego?

Recommended Posts

Po ustąpieniu zimy będę robił przyłącze wodne w domu. Rura będzie wychodziła w garażu, który w części jest też pomieszczeniem gospodarczym i kotłownią. W tym miejscu będzie pompa ciepła, zbiornik CWU itp. Wg projekty garaż ma być nieogrzewany. Boję się , że w duże mrozy będzie tam ujemna temperatura. Hydraulik powiedział, że jest jakaś spirala, którą instaluje się na rurze podłącza do prądu i to zapewnia niezmarzanie rury z wodą. Nic dokładniejszego nie potrafił powiedzieć. Czy jest coś takiego? Jak to się nazywa?

Kabel grzejny. Mam nieogrzewany garaż w bryle, niezbyt dopasowane uszczelki bramy, brak drzwi do kotłowni. Temperatura nie spadła poniżej +10 przy zewnętrznej -20 w tym roku. W tamtym przy -30 zamarzło faktycznie, ale dom był w trakcie budowy, nie było ruchu w rurach. Dodatkowo przykryłem rurki wełną, opatuliłem też zasobnik. Nie przewiduję już kłopotów.

W poprzednim domu miałem nieogrzewany garaż z rozprowadzoną w nim wodą.W celu uniknięcia jej zamarzania zimą kupiłem gotowy zestaw do samodzielnego montażu frost black raychem.Składał się z zakończonego samoregulującego przewodu grzejnego oraz przewodu zasilającego.Całość- po zamontowaniu do rur przy pomocy opasek zaciskowych i zamontowaniu izolacji-wymagała jedynie podłączenia do gniazda elektr.Cały zestaw kosztował coś koło500zł.