Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa instalacja elektryczna - bruzdy

Recommended Posts

Witam. Od jakiegoś już czasu chciałem wymienić starą instalacje elektryczną (aluminiowa) na nową (miedź) jednak cały czas miałem na uwadze fakt że trzeba pod nowe przewody wykonać bruzdy. Wpadłem jednak na pewien pomysł żeby nie trzeba było kuć w ścianie.

Wykończyć ściany płytami K-G (klejenie) i dopiero w tych płytach wyciąć rowki na przewody.

Czy takie rozwiązanie może być zastosowane? Rowki nie były by specjalnie szerokie ponieważ jak to w przypadku mieszkań w blokach łączenie odbywało by się szeregowo od pokoju do pokoju a nie oddzielnie każdy pokój. Rowki załatałbym tak samo jak łączy się płyty K-G tzn. Vario - Siatka - Gips.

Pozdrawiam

Wykończyć ściany płytami K-G (klejenie) i dopiero w tych płytach wyciąć rowki na przewody.

Bezsensu.

Kładziesz przewody na ścianę zgodnie ze sztuką, a na na to przylejesz płyty K-G. Musisz tyko przed przyklejeniem wykuć otwory pod puszki i to o 2-3 cm większej średnicy niż puszka.

Zrób udzielnie każdy pokój, skoro i tak wymieniasz instalację.

Łączenia zrób w puszkach pod osprzętem. W bloku i tak nie będzie z tym dużo roboty.

Każdy pokój oddzielnie generuje większe koszty. Puszki tylko do światła ponieważ kontakty będę łączył szeregowo i każdy kontakt będzie robił za puszkę.

Wiem że pomysł może wydawać się bez sensu ale chcę wiedzieć czy coś takiego przejdzie.

Pozdrawiam

Witam.

Czy takie rozwiązanie może być zastosowane? Rowki nie były by specjalnie szerokie ponieważ jak to w przypadku mieszkań w blokach łączenie odbywało by się szeregowo od pokoju do pokoju a nie oddzielnie każdy pokój.

Witam

Czyli miałeś instalację załóżmy z lat 70-tych i do takiej instalacji chcesz powrócić ?

Co to są kontakty, a co to są puszki do światła ?

Pzdr

Jak to nie wiesz co to kontakt to tak jak w telefonie. Puszka do światła to taka puszka gdzie się trzyma światło.

Kontakt robi za puszkę, a puszka tylko do światła! Rób tak a będzie git!

Nie załapałeś mojej dygresji, jeżeli puszki tylko do światła - jak napisał sam autor - to co z puszkami do gniazd wtykowych ?

Próbuję także upewnić się, czy w założeniach autora "kontakt" to wyłącznik światła, czy inny element instalacji, bo z jego wypowiedzi nie wynika to jednoznacznie.

Nie załapałeś mojej dygresji, jeżeli puszki tylko do światła - jak napisał sam autor - to co z puszkami do gniazd wtykowych ?

Próbuję także upewnić się, czy w założeniach autora "kontakt" to wyłącznik światła, czy inny element instalacji, bo z jego wypowiedzi nie wynika to jednoznacznie.

Nie załapałeś mojego żartu. ;)

Przepraszam panowie wprowadziłem w błąd jak widzę:) Więc rozpiszę to jeszcze raz porządniej:)

Nie liczę puszek pod włączniki świateł i gniazda bo te z oczywistych przyczyn muszą być (natynkowe odpadają). Miałem na myśli puszki w których będę rozdzielał instalację na włączniki świateł, górne oświetlenie i dalej. Tak od jednego pokoju do drugiego. Nie każdy osobno, podobnie jak gniazda. Od jednego gniazda do drugiego (Szeregowo). Stara instalacja właśnie jest tak połączona po za gniazdami, bo nie są łączone bezpośrednio tylko tak samo jak instalacja od oświetlenia (puszka na górze i przewód prowadzony w dół).

Nie chcę pchać się w koszta związane z oddzielną instalacją w każdym pokoju. Chodzi mi tylko o to czy mogę wyciąć bruzdy w K-G. Pozdrawiam

A żeby było z sensem proponujesz poprowadzić przewody po ścianie (bez wykonywania bruzd) i na to przykleić płyty kartonowo gipsowe? Tak jak to ma miejsce np. na gołej ścianie przed tynkowaniem? Przewody są rozprowadzane po ścianie i wszystko zakrywa tynk. Dobrze rozumiem?

Witaj

Dokładnie to co pisze dendrytus - bez sensu jest niszczenie nowej płyty K-G, zamocuj przewody za pomocą flopów przybijanych bądź nawiercanych i na to przyklej płytę.

Druga sprawa - nie musisz stosować puszek odgałęźnych do oświetlenia - wszystkie łączenia możesz wykonać w głębokiej puszce pod wyłącznikiem światła.

Pzdr