Yoo 24.03.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Witam, przeglądam forum i przeglądam i nie natrafiłem jeszcze na poradę jaki wybrać ostatecznie model czujnika gazu i czadu. Interesowałby mnie taki czujnik, ale z zasilaniem sieciowym, oraz na baterie, wiadomo jak zabraknie prądu. Jedynie co znalazłem na forum to Gazex, ale oni nie oferują czujników również na baterie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Ale mają zasilane z larma (12V).Larmo ma aku... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoo 24.03.2013 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 (edytowane) Konsultant z Aksonet doradził mi bardzo konkretnie i fachowo, w zasadzie podał mi wszystko "na talerzu" http://aksonet.pl/pl/p/DK-2.NS-Czujka-gazu-CO-GZ-lub-PB-GAZEX/7601 http://aksonet.pl/pl/p/ZBP-1%2C2-AWZ-100-Zasilacz-buforowy-Pulsar/1866 http://aksonet.pl/pl/p/Z-1%2C2-Akumulator-12V1%2C2Ah-Zeus/1858 Całość jakieś 400zł, poszukam jeszcze czegoś za zasilanie sieciowego i na baterie, ale chyba narazie ten zestaw jest faworytem choć cena Edytowane 24 Marca 2013 przez Yoo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 24.03.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 czujnik cadu / gazu - jakiś konkretny model Witam, przeglądam forum i przeglądam i nie natrafiłem jeszcze na poradę jaki wybrać ostatecznie model czujnika gazu i czadu. Interesowałby mnie taki czujnik, ale z zasilaniem sieciowym, oraz na baterie, wiadomo jak zabraknie prądu. Jedynie co znalazłem na forum to Gazex, ale oni nie oferują czujników również na baterie Cujnik cadu najlepiej podłącyć z alarmem. Chyba że juz po faworkach toć jakiś na bateryje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 25.03.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Konsultant z Aksonet doradził mi bardzo konkretnie i fachowo, w zasadzie podał mi wszystko "na talerzu" http://aksonet.pl/pl/p/DK-2.NS-Czujka-gazu-CO-GZ-lub-PB-GAZEX/7601 Za sprzedaż czegoś takiego powinno się trafiać na długie lata do więzienia. Dlaczego? Czad wykrywa się na wysokości około 150 cm. Gaz ziemny zalega do 30 cm pod sufitem. Propan butan snuje się po podłodze do wysokość 30 cm. Niemożliwe jest więc skonstruowanie uniwersalnego czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoo 25.03.2013 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Za sprzedaż czegoś takiego powinno się trafiać na długie lata do więzienia. Dlaczego? Czad wykrywa się na wysokości około 150 cm. Gaz ziemny zalega do 30 cm pod sufitem. Propan butan snuje się po podłodze do wysokość 30 cm. Niemożliwe jest więc skonstruowanie uniwersalnego czujnika. W takim razie lepiej zainwestować w czujnik czadu, ponieważ gaz co jakiś czas jest sprawdzany, czy moglibyście polecić jakiś konkretny, z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 25.03.2013 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 W takim razie lepiej zainwestować w czujnik czadu, ponieważ gaz co jakiś czas jest sprawdzany, czy moglibyście polecić jakiś konkretny, z góry dziękuje Poszukaj u satel-a dwóch oddzielnych czujników. Pytanie: po co ci one? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leda16 28.03.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Jeśli mogę coś doradzić, to czujkę CO zintegrowaną z monitoringiem domu . Moja kosztowała 600 zł brutto zamontowana przez firmę ochroniarską "Juwentus".Wejdź na ich www. tam mają podane ceny i szczegóły techniczne. Uważam, że czujka CO w domu z kominkiem warta jest każdej ceny. Moja uratowała mi życie po wydzieleniu się tlenku węgla przy eksploatacji 4-miesięcznego nowiutkiego kominka. Czujka, to ten mały estetyczny guziczek u góryhttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ab/zc/m1sg/axBAQ7NtQvcyENahxB.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 28.03.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Jeśli mogę coś doradzić, to czujkę CO zintegrowaną z monitoringiem domu . Moja kosztowała 600 zł brutto zamontowana przez firmę ochroniarską "Juwentus".Wejdź na ich www. tam mają podane ceny i szczegóły techniczne. Uważam, że czujka CO w domu z kominkiem warta jest każdej ceny. Moja uratowała mi życie po wydzieleniu się tlenku węgla przy eksploatacji 4-miesięcznego nowiutkiego kominka. Czujka, to ten mały estetyczny guziczek u góry Takie rzeczy tylko u amatorów. Ta czujka to najprawdopodobniej satel DG-1 CO. Zresztą nie ma znaczenie typ i producent, bo CO wykrywa się właśnie na 1,5 m. Co jest napisane wytłuszczonym drukiem w instrukcji montażu Cytat: Ze względu na specyfikę gazów, które mają być wykrywane, czujki DG-1 TCM oraz DG-1 LPG należy montować nisko tuż przy podłodze, czujkę DG-1 ME wysoko, tuż pod sufitem, natomiast czujkę DG-1 CO na wysokości około 1,5 metra. To, że czujka załączyła alarm, to zwykły zbieg okoliczność lub fałszywy alarm, gdyby faktycznie miała wykryć CO na wysokości 2m, to mieszkańcy byliby już martwi, o ile w ogóle by wykryła. Cóż spadkobiercy z pewnością mogliby uzyskać spore odszkodowaniem, ale tylko w cywilizowanym kraju. PS. 600 zł za wymordowanie rodziny przez ignorant amatora, to chyba dobra cena. PS2. Byłoby to całkiem zabawne, gdyby nie to, że jest przerażające. Edytowane 28 Marca 2013 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts