DanielRomian 09.11.2022 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2022 Cześć wszystkim, od dwóch miesięcy mam PC Midea 12 kW split. Teraz pracuje na stałych parametrach, póki co nie jestem na krzywej ale mam taki zamiar jak douczę się . Nurtuje mnie temperatura na wyjściu z PC gdy wejdzie do pracy. Otóż mam bufor 500 l oraz zbiornik CWU 200, w domu w większości podłogówka i kilka grzejników. Przepływy wszędzie otwarte na maksa. Temperatura ustawiona na grzanie 38, CWU 44. W ustawieniach serwisowych temperaturę do ogrzewania CWU mogę podbić w parametrze dT1S5, natomiast do ogrzewania bufora już nie. Mogę ustawić jedynie różnicę temperatury przy jakiej pompa zacznie ogrzewać bufor, z tego powodu dość długo grzeje się bufor. Dla zadanej temp. 38, po wejściu PC do pracy temperatura z PC bardzo powoli narasta a pod koniec grzania osiąga 44. Tym sposobem dziennie zużywa 20-30 kW w zależności czy włączę na noc grzejniki czy nie. Czy można jakoś podnieść temperaturę na wyjściu z PC do ogrzewania bufora? Czy praca na krzywej jest inna i pompa będzie miała inne parametry na zasilaniu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 10.11.2022 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Od dwóch miesięcy mam PC Midea 12 kW split. Teraz pracuje na stałych parametrach, 1/Nurtuje mnie temperatura na wyjściu z PC gdy wejdzie do pracy. .....- Otóż mam bufor 500 l oraz zbiornik CWU 200, w domu w większości podłogówka i kilka grzejników. ....- Przepływy wszędzie otwarte na maksa. Temperatura ustawiona na grzanie 38, CWU 44. Mając w większości podłogówkę; - dlaczego zastosowałeś bufor 500 l, - im większa pojemność bufora tym więcej energii na jego zagrzanie, - PC powinna być stale włączona aby wyrównywała tylko różnicę strat energii w związku ze zmianą temperatury zewnętrznej i nie musiała od początku nagrzewać bufora, - podłogówka robi za bufor, 2/ Dla zadanej temp. 38, po wejściu PC do pracy temperatura z PC bardzo powoli narasta a pod koniec grzania osiąga 44. ......Tym sposobem dziennie zużywa 20-30 kW w zależności czy włączę na noc grzejniki czy nie. Grzejniki powinny być stale włączone a TY powinieneś przejść na krzywą grzewczą 3/ Czy można jakoś podnieść temperaturę na wyjściu z PC do ogrzewania bufora? Podnosząc temperaturę zadaną , zwiększasz temperaturę na wyjściu z PC 4/ Czy praca na krzywej jest inna i pompa będzie miała inne parametry na zasilaniu. Jest najkorzystniejsza dla portfela; - bo reaguje na zmiany temperatury zewnętrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 10.11.2022 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 (edytowane) Jest najkorzystniejsza dla portfela; - bo reaguje na zmiany temperatury zewnętrznej Dziś zmienię ale sam nie wiem od jakich temperatur wyjdę... Co z histerezą na ile ustawić? Teraz mam 4*. Dobrze że w magazynie mam prąd z PV Andrzej5101, podwyższenie temperatury na wylocie... chodziło mi w czasie grzania, żeby ogrzać musi być wyższa. Przy grzaniu CWU w par. serwisowych mogę podwyższyć temperaturę na wylocie od zadanej tzn. parametr w ustawieniach serwisowych dTS1, zwiększa temperaturę na wylocie z pompy ( T1S) od docelowej w CWU (T5S). Wzór jest taki T1S=T5+dTS1. Ale to jest tylko w konfiguracji CWU takiego czegoś nie ma konfiguracji grzania. Dlatego ciekawi mnie jak to jest z grzaniem...ustawiona jest 38*, wychładza się do 34* i zaczyna grzać. Grzeje ale temp na wylocie jest niewiele wyższa i w końcowej już fazie dobija do 43-44*. Czy tak właśnie pracują PC, powoli grzeją... Ustawię krzywą: 5/38 i -10/47, histerezę zostawię na 4*. Czy coś zmienić? Na stałej grzewczej (38*) komfort w domu jest akceptowalny przez drugą połówkę Edytowane 10 Listopada 2022 przez DanielRomian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 12.11.2022 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Co z histerezą na ile ustawić? Teraz mam 4*. To nie jest histereza tylko delta T = dT dla pompy; - czyli różnica temperatury pomiędzy wyjściem z PC a wejściem do PC, - pompa, żeby pracować musi mieć dT , - ustaw wstępnie na 5 , Q ( kW ) = 1,163 x V (m³/ h ) x dT ( K*) - gdzie Q - to moc pompy; V - prędkość przepływu wody w układzie; dT - delta - poczytaj o histerezie np; termostatu Ustawię krzywą: 5/38 i -10/47, histerezę zostawię na 4*. Czy coś zmienić? Na stałej grzewczej (38*) komfort w domu jest akceptowalny przez drugą połówkę Ustaw; +15/35 ; -15/45 - wstępnie ; - nie wyłączaj pompy, niech pracuje ciągle, włącz wszystkie grzejniki, - pompa po określonym czasie ( w zależności od budynku ) przyjmie odpowiednią temperaturę zasilania, - obserwuj i koryguj delikatnie; jak z kobietą, Jak sterowana jest pompa obiegowa za buforem? Pomierz temperatury na ; -wyjściu wejściu z PC, -wyjściu , wejściu na buforze CO Podaj metraż podłogówki, grzejników W przyszłości; likwidacja bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.11.2022 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Mam pytanie do doświadczonych kolegów. Co jest bardziej opłacalne. Włączenie pompy ciepła zgodnie z harmonogramem np 7-22 w dzień z podniesiona temperaturą zasilania np o 2 stC do np 27stC czy włączenie pompy ciepła bez harmonogramu, cały czas na automat ale z mniejsza temperatura zasilania np 25stC? Warunki: tylko podłogówka. Na ta chwilę mam włączony automat bez harmonogramu. Cały czas robię pomiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 18.11.2022 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 U mnie pracuje "samopas". Próbowałem na początku założyć jej jakis "kaganiec", ale w moim przypadku okazało się to ani komfortowe, ani bardziej ekonomiczne. Może dlatego, że wylewka tylko około 7cm... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voldik 16.12.2023 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2023 Dziś zmienię ale sam nie wiem od jakich temperatur wyjdę... Co z histerezą na ile ustawić? Teraz mam 4*. Dobrze że w magazynie mam prąd z PV Andrzej5101, podwyższenie temperatury na wylocie... chodziło mi w czasie grzania, żeby ogrzać musi być wyższa. Przy grzaniu CWU w par. serwisowych mogę podwyższyć temperaturę na wylocie od zadanej tzn. parametr w ustawieniach serwisowych dTS1, zwiększa temperaturę na wylocie z pompy ( T1S) od docelowej w CWU (T5S). Wzór jest taki T1S=T5+dTS1. Ale to jest tylko w konfiguracji CWU takiego czegoś nie ma konfiguracji grzania. Dlatego ciekawi mnie jak to jest z grzaniem...ustawiona jest 38*, wychładza się do 34* i zaczyna grzać. Grzeje ale temp na wylocie jest niewiele wyższa i w końcowej już fazie dobija do 43-44*. Czy tak właśnie pracują PC, powoli grzeją... Ustawię krzywą: 5/38 i -10/47, histerezę zostawię na 4*. Czy coś zmienić? Na stałej grzewczej (38*) komfort w domu jest akceptowalny przez drugą połówkę Czy udało Ci się znaleźć optymalne parametry ustawień i obniżyć zużycie prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 16.12.2023 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2023 Czy udało Ci się znaleźć optymalne parametry ustawień i obniżyć zużycie prądu? Niestety, w mroźne dni idzie ok 80kW dziennie. Wina tkwi w budynku, ściana warstwowa z 5 cm styropianu, podłoga tak samo ok. 5 cm, podłogówka ma ostępy ok. 20 cm. Także ogrzewam grunt zimą i nie mam śniegu pod domem . Cóż ...nie budowałem tego domu...wymaga poprawek. Za poprzedni sezon zapłaciłem ok. 5.5k PLN, porównując do spalania wcześniej ekogroszku płacę tak samo. Pocieszam się tym że odeszło czyszczenie pieca, noszenie...czy to było warte???...myślę że tak. Nie muszę myśleć jak wyjeżdżam na kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts