Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła- sterowwanie ,krzywa grzewcza, histereza,itp.

pitersson

Recommended Posts

Mam pytania do uzytkownikow Pc korzystajacych z ustawien sterowania pogodowego krzywej grzewczej, :

-jaki zakres temp. min. i max. ustawiony na krzywej ?

-jakie ustawienie, nachylenia krzywej grzewczej ?

-jaka nastawa przesuniecia krzywej grzewczej ?

Czyli chodzi o glowne parametry takiego sterowania, bede wdzieczny jak ktos sie tymi danymi podzieli, bo mam pewien pomysl na optymalna nastawe sterowania Pc i buforowania ciepla w posadzce w taniej taryfie:D

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie pisalem ze chce porownywac tylko zapytalem/poprosilem o parametry, bez sensu jest twoj post bo nic nie wnosi:no: ale widze ze tylko takie,, plodzisz'' A zdziwilbys sie mocno ile mozna zyskac lub stracic na dobrych lub zlych nastawach krzywej grzewczej przy podlogowce, tylko ze raczej ty nie wiesz o czym piszesz:bye:

Ps. Uswiadomie cie troche,preferencje domownikow nie maja za wiele wspolnego z nastawa krzywej grzewczej, ale za to bardzo duze znaczenie ma z czym Pc wspolpracuje, czy z buforem czy z podlogowka,lub grzejnikami. I w tym kierunku sie udawaj:bash:

Edytowane przez pitersson

Ps. Uswiadomie cie troche,preferencje domownikow nie maja za wiele wspolnego z nastawa krzywej grzewczej, ale za to bardzo duze znaczenie ma z czym Pc wspolpracuje, :

już ty mnie lepiej nie uświadamiaj, nie chcę takich nauczycieli...

preferencje domowników (temp w domu) są tak samo ważne jak sposób przekazania ciepła, grubość ocieplenia, nawet umiejscowienie czujnika temp ma znaczenie czy to ci się podoba czy nie...

jak ci to poprawi samopoczucie to zbieraj nastawy innych użytkowników, będziesz miał zagadkę na długie zimowe wieczory dlaczego u ciebie jest inaczej ;)

Dzieki za konkrety ,(Slawek-ciebie pomine, nie wiem po co w ogole tu zagladasz, jaki byl twoj cel?) fakt przy grzejnikach to inaczej jest ustawiane, ja mam krzywa na 15-30st. nachylenie 0.2 przesuniecie 4 i zastanawiam sie nad zmiana nachylenia... i musze pewnie zmienic zakres z 15-30 na wyzszy ale to pewnie wytestuje w zimie.

Dzieki za konkrety ,(Slawek-ciebie pomine, nie wiem po co w ogole tu zagladasz, jaki byl twoj cel?) fakt przy grzejnikach to inaczej jest ustawiane, ja mam krzywa na 15-30st. nachylenie 0.2 przesuniecie 4 i zastanawiam sie nad zmiana nachylenia... i musze pewnie zmienic zakres z 15-30 na wyzszy ale to pewnie wytestuje w zimie.

Ale to mi nic nie mowi. Np u mnie nie ma ani jednego ze wspomnianych przez Ciebie parametrow. Nie ma do czego porownac.

Wiekszosc producentow pomp ma swoje "wynalazki" (np "stopomonuty"). Sposob sterowania tez jest roznisty (temp posadzki, temp wewnetrzna, temp powrotu, temp zasilania i do tego pogodowka lub nie). Do kazdych parametrow trzeba by podac dokladny opis + parametry domu i rejon kraju gdzie domek sie znajduje. To wszysko ma wplyw. Mi ustalenie krzywej grzewczej do optimum zajelo praktycznei zaly poprzedni sezon. Jeszcze w styczniu robilem drobne poprawki, zeby optymalnie wykorzystac tania taryfe a zeby w przypadku duzych mrozow pompa tez zalaczala sie w taniej, ale nie przy takim duzym spadku temperatury na jakie jest ustawione podbicie w taniej. Udalo sie, ale u kogos innego bylo by mi to ciezko zrobic.

Ale to mi nic nie mowi. Np u mnie nie ma ani jednego ze wspomnianych przez Ciebie parametrow. Nie ma do czego porownac.

Wiekszosc producentow pomp ma swoje "wynalazki" (np "stopomonuty"). Sposob sterowania tez jest roznisty (temp posadzki, temp wewnetrzna, temp powrotu, temp zasilania i do tego pogodowka lub nie). Do kazdych parametrow trzeba by podac dokladny opis + parametry domu i rejon kraju gdzie domek sie znajduje. To wszysko ma wplyw. Mi ustalenie krzywej grzewczej do optimum zajelo praktycznei zaly poprzedni sezon. Jeszcze w styczniu robilem drobne poprawki, zeby optymalnie wykorzystac tania taryfe a zeby w przypadku duzych mrozow pompa tez zalaczala sie w taniej, ale nie przy takim duzym spadku temperatury na jakie jest ustawione podbicie w taniej. Udalo sie, ale u kogos innego bylo by mi to ciezko zrobic.

:yes:Zgadzam się z tym. Mi też wydaje się, że nie ma jakichś standardowych ustawień, które wszędzie by się sprawdziły - za dużo zmiennych, pomijając fakt, że każde urządzenie ma swoje algorytmy i sposoby realizacji tych ustawień. Można natomiast porozmawiać o "najlepszym" sposobie sterowania ogrzewaniem w domu. Ja osobiście polecam sterowanie temperaturą wewnętrzną (sterownik pokojowy), bo w sumie to chodzi o to aby w domu było komfortowo, a jak ktoś dobrze sobie przemyśli podbicia to i w II taryfie się zmieści:) Pozdrawiam

Ja osobiście polecam sterowanie temperaturą wewnętrzną (sterownik pokojowy), bo w sumie to chodzi o to aby w domu było komfortowo, a jak ktoś dobrze sobie przemyśli podbicia to i w II taryfie się zmieści:) Pozdrawiam

Tez nie w kazdej sytuacji. Np jesli ktos lubi sobie popatrzec na ogien w kominku, to takie sterowanie pokojowe moze dostac "glupawki", a to w polaczeniu z akumulacyjnym grzaniem w tanim pradzi moze oznaczac albo zimniejsza chalipe na drugi dzien, albo dogrzewanie w drogiej.

Ja mam czujnik w wylewce tuz pod okladzina. Do akumulacyjnego grzania sprawdza sie swietnie. Trudno go "zaburzyc" czego konsekwencja jest praktycznie 100% zuzycie na cele CO w tanim pradzie. Temperatury w domu wahaja sie zima nie wiecej niz 0,7*C. Przy tak sobie ocieplonym domu z WG to chyba niezly wynik. :)

Przy innych domach i innym profilu grzania moglo by sie to slabiej sprawdzic.

Tez nie w kazdej sytuacji. Np jesli ktos lubi sobie popatrzec na ogien w kominku, to takie sterowanie pokojowe moze dostac "glupawki", a to w polaczeniu z akumulacyjnym grzaniem w tanim pradzi moze oznaczac albo zimniejsza chalipe na drugi dzien, albo dogrzewanie w drogiej.

To jest też kwestia umiejscowienie tego czujnika. Ja znając swój dom i posiadając kominek znalazłem dla niego takie miejsce, że kominek go nie "zaburza". Druga sprawa, że kominkiem już się nacieszyłem i odkąd mam pompę podpaliłem go 2 razy (pierwszy i ostatni;))

Ja mam czujnik w wylewce tuz pod okladzina. Do akumulacyjnego grzania sprawdza sie swietnie. Trudno go "zaburzyc" czego konsekwencja jest praktycznie 100% zuzycie na cele CO w tanim pradzie. Temperatury w domu wahaja sie zima nie wiecej niz 0,7*C. Przy tak sobie ocieplonym domu z WG to chyba niezly wynik. :)

Przy innych domach i innym profilu grzania moglo by sie to slabiej sprawdzic.

Też bym w tym kierunku celował gdybym miał 100% podlogówki, ale przy mieszanym (podłoga + klimakonwektory) obawiam się, że mogłoby się nie sprawdzić. Ale to też pokazuje jak zróżnicowany i wielowątkowy jest proces sterowania naszymi zabawkami:D

Też bym w tym kierunku celował gdybym miał 100% podlogówki, ale przy mieszanym (podłoga + klimakonwektory) obawiam się, że mogłoby się nie sprawdzić. Ale to też pokazuje jak zróżnicowany i wielowątkowy jest proces sterowania naszymi zabawkami:D

Dokladnie. Taki uklad jak masz praktycznie wyklucza (albo bardzo komplikuje) takie sterowanie czujnikiem w wylewce. Kazdy dom ma troszke inaczej, ale to troszke to jest na tyle duzo, ze sie tego wprost nie porowna.

Ja sie jeszcze kominkiem nie nacieszylem i na poczatku sezonu pare razy przepalam na jakies weekendy. Finansowo to oczywiscie jestem w plecki w stosunku do pompy, ale atmosfera jest nie do zastapienia niczym innym. :)

A tak jeszcze z ciekawości:confused: Czy dzięki temu rozwiązaniu masz taką samą temperaturę w całym domu? Tzn czy śpicie też w temp 22st?

Nie, cutke nizej jest w supialniach, bo tam mam ustawiony wiekszy naplyw powietrza przez nawietrzaki. Jest przynajmniej o 1*C chlodniej.

U mnie małżonka zażyczyła sobie na dole min. 23st a na górze w sypialni 20-21st:rolleyes: powiem szczerze, że przy grzejnikach na górze i ekogroszku ciężko mi to było realizować:bash: Na szczęście po przejściu na PC i klimakonwektory temperaturę można ustawić indywidualnie dla każdej sypialni:wave:

Jeszcze tylko muszę jej zainstalować centralny odkurzacz i mogę wracać na morze:bye: Pozdrawiam

Dzieki za konkrety ,(Slawek-ciebie pomine, nie wiem po co w ogole tu zagladasz, jaki byl twoj cel?) f

jeżeli umiesz analizować fakty (w co szczerze wątpię) to już teraz widzisz, że moja odpowiedź na twoje pytanie była konkretna, zamiast bić pianę trzeba było pomyśleć i zastanowić się o co pytasz i jaką wartość dla kogokolwiek mają odpowiedzi na tak postawione pytania...

a jeżeli pytasz o cel mojej bytności na forum to z przyjemnością odpowiem:

nie mam żadnego konkretnego celu bo i nie muszę mieć, zaglądam sobie i czytuję wypowiedzi, jedne fajne i mądre, inne niestety mniej, czasami jak mi się chce i mam wiedzę to staram się pomóc, niestety niektórym pomóc się nie da bo wiedzą lepiej, ale mnie to ani ziębi ani parzy ;)

jak nie masz co robić to pozbieraj sobie nawet i dwieście różnych nastaw i myśl chłopie, myśl... może uda ci się na tej podstawie zoptymalizować swoją instalację, przetrzesz szlaki, będziesz pierwszy ;)

jeżeli umiesz analizować fakty (w co szczerze wątpię) to już teraz widzisz, że moja odpowiedź na twoje pytanie była konkretna, zamiast bić pianę trzeba było pomyśleć i zastanowić się o co pytasz i jaką wartość dla kogokolwiek mają odpowiedzi na tak postawione pytania...

a jeżeli pytasz o cel mojej bytności na forum to z przyjemnością odpowiem:

nie mam żadnego konkretnego celu bo i nie muszę mieć, zaglądam sobie i czytuję wypowiedzi, jedne fajne i mądre, inne niestety mniej, czasami jak mi się chce i mam wiedzę to staram się pomóc, niestety niektórym pomóc się nie da bo wiedzą lepiej, ale mnie to ani ziębi ani parzy ;)

jak nie masz co robić to pozbieraj sobie nawet i dwieście różnych nastaw i myśl chłopie, myśl... może uda ci się na tej podstawie zoptymalizować swoją instalację, przetrzesz szlaki, będziesz pierwszy ;)

hehe...:D ...chlop to cie zrobil bo burak jestes dorodny ;) Pewnie masz jakis kompleks ze tak ,,ujadasz" bez prowokacji, ,,biciem piany" mozna nazwac posty tego typu , ech daremny jestes...:bye:

Po czesci sie zgodze ze jest wiele opcji dostrojenia Pc np. wy macie podbicia temp. a ja mam obnizanie temp. tylko cel jest jeden, wszystko to sluzy do optymalnej nastawy Pc. Kazdy z nas na poczatku uzytkowania takiego systemu moze byc laikiem,a przyznasz racje ze najlepszy serwisant nie ustawi nam Pc ze ,,strzalu" i bedzie git. Ja teraz lece tylko w tanim pradzie i juz rok temu zaczynalem dostrajac, a ten sezon jak sie zacznie na maxa to pewnie jeszcze cos pozmieniam, czyli podobnie jak u ciebie wczesniej;) Takze mysle ze kiedys ktos tez bedzie zaczynal ,,przygode" z Pc i akurat sie wstrzeli w nastawy ktoregos z nas, a wtedy latwiej podpytac o konkrety, stad pomysl na taki watek, moze to forum jest zbyt malo poczytalne stad tak malo danych, ale pozyjom uwidjom. Takze nie trzeba tak odrazu z d...py strzelac jak co poniektorzy;)

nazywaj sobie jak chcesz, odpowiedziałem na zadane pytanie i myślę że zaspokoiłem w pełni twoją ciekawość a jeżeli nie to pytaj dalej, jak nie będę miał nic lepszego do roboty to może odpowiem...

Skad u ciebie tyle jadu...? Luknalem na twoie wypocinki(posty) i widze ze tylko jakies domysly,insynuacje , Henokk i reszta gosci cie olali sikiem prostym i tyle zabysnales w temacie. A nawet tam gdzie pompiarze i kablowcy sie napieprzaja tylko dupke lizesz bo pewnie tylko to potrafisz, oto cale twoje doswiadczenie na tym forum;)

Edytowane przez pitersson

Skad u ciebie tyle jadu...? Luknalem na twoie wypocinki(posty) i widze ze tylko jakies domysly,insynuacje , Henokk i reszta gosci cie olali sikiem prostym i tyle zabysnales w temacie. A nawet tam gdzie pompiarze i kablowcy sie napieprzaja tylko dupke lizesz bo pewnie tylko to potrafisz, oto cale twoje doswiadczenie na tym forum;)

Twoje pisanie tez nie jest "terapeutyczne". ;)