pitersson 15.11.2013 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Wysterowanie krzywej grzewczej w Pc to tak jak piszesz, jest czasochlonne, ale gdy juz to zrobimy to wlasnie mozna zapomniec o sprawie a zmieniamy nachylenie i przesuniecie. U mnie akurat wedlug tych nastaw + temp. zew. (srednia dobowa) -krzywa zadaje Pc temp. powrotu , dodatkowo aby optymalnie,, dograc" prace Pc do taniej taryfy, i zminimalizowac ilosc startow ,,dotykamy" odpowiednio histereze. Jak do tej pory wszystko,, gra i buczy" czekam jedynie na mrozna zime by to ustawienie skonfrontowac;) Pyxis jesli mozeszto podaj nachylenie i przesuniecie na twoim wykresie. Okien juz nie zamuruje:) , ocieplenia nie doloze:) na jedna taryfe raczej nie przejde:) ,wiec Slawku znow bladzisz i zamulasz;) a pisales ze juz nie bedziesz tego robil... Watpie czy ty masz doczynienia systemem Pc:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 15.11.2013 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 kolejna kwestia: instalacja bez czujka wewn - trzeba dokładniej dostosować krzywą, instalacja z czujnikiem - czujnik działa jako kaganiec i nawet dużo za wysoka krzywa nie zaszkodzi (może spowodować większą ilość startów, ale temp w domu będzie stała) Czytajac tego posta wywnioskowac mozna tylko to ze jestes w,, ciemnej doopie":roll: jesli chodzi o tematy z Pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.11.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Pyxis jesli mozeszto podaj nachylenie i przesuniecie na twoim wykresie. Nie mam takich parametrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 15.11.2013 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 To znaczy ze masz sterowanie pogodowe bez mozliwosci ingerencji w krzywa grzewcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.11.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 To znaczy ze masz sterowanie pogodowe bez mozliwosci ingerencji w krzywa grzewcza? Moge ingerowac w krzywa. Malo tego - musialem ja sam zbudowac. Nie znam jednak parametrow o ktore pytasz, bo takich sie w moim sterowniku nie zadaje. Tam jest po prostu 5 punktow i nadajac im odpowiednie wartosci buduje sie rzadana krzywa grzewcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 15.11.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Czytając ten wątek i wypowiedzi jakie sie pojawiły po pierwsze polecałbym opanowanie się i nieużywanie sformułowań, których eskalacja do niczego dobrego nie prowadzi. Z jednej strony absolutną racje ma "Sławek..." pisząc, że porównywanie ustawień parametrów PCi pracującej w jednym domu nie może być miarodajne dla innego obiektu i co więcej ich kopiowanie przez mniej doświadczonego użytkownika może być "szkodliwe" Z drugiej jednak strony taka wymiana informacji o własnych ustawieniach może być wskazówką i podpowiedzią w jakim kierunku można "tuningować" swoją PCi w oparciu o dane innych użytkowników - tak rozumiem wypowiedzi "piterssona" Jednym słowem:..... obaj mają rację Myślę, że dobrym pomysłem "godzącym" oba punkty widzenia obu kolegów byłoby spisanie "generalnych" zasad i parametrów, do których należy dążyć w ustawianiu pracy PCi; jakie parametry powinny byc w jakich granicach, itp. dane. Jakkolwiek dla doświadczonych użytkowników PCi, którzy swoje pompy mają już wysterowane "optymalnie" takie informacje są "oczywiste" to dla nowych, którzy z pewnością czytają forum, mogą okazać się przydatne. Powtarzam: nie chodzi mi o podawanie konkretnych watości jakichkolwiek parametrów bo te będą w każdym obiekcie inne ale chodzi mi o spisanie kilku zasad do czego należy dążyć przy ustawianiu parametrów pracy PCi. Może zacznę a) PCi gruntowa jak i powietrzna pracuje najekonomiczniej (najtaniej dla kieszeni właściciela) gdy zasila niskotemperaturowe górne źródło (GZ) czyli podłogówkę. Im nizsza temperatura zasilania GZ tym lepiej - tym wyższy COP czyli stosunek uzyskanej energii cieplnej do włożonej energii elektrycznej. b) różnica temperatury wejściowej czynnika z dolnego źródła (DZ) (ciepła strona DZ) a temperaturą wyjściową czynnika wracającego do DZ (zimna strona DZ) powinna być w granicach 3-5 st.C. Jeżeli znacząco odbiega od tych widełek to należy wyeliminować przyczynę, którą może być min. zabrudzony filtr DZ lub nieodpowiednia prędkość pompki obiegowej DZ lub "uszkodzona" pętla DZ c) różnica temperatury zasilania GZ i powrotu z GZ powinna być również w granicach 3-5 st.C d) w celu zmniejszenia kosztów ogrzewania można stosować dwustrefowe rozliczenie ze Sprzedawcą energii elektrycznej: w godzinach pozaszczytowych cena 1kWh jest niższa od ceny 1kWh w godzinach szczytowych. W tym celu należy w ustawieniach PCi znaleźć parametry umożliwiające tzw. podbicie czyli ustawienie wyższej temperatury zadanej zasilającej GZ w godzinach pozaszczytowych. O ile należy podbić temperaturę ? Eksperymentować balansując między komfortem w domu (podbicie oznacza, że temperatura trochę się podniesie) a dążeniem opisanym w a) mając na uwadze koszt 1kWh. Można zaprząc do pomocy arkusz kalkulacyjny e) ilość startów PCi powinna być w granicach 3-6 na dobę. To ustawia się parametrem histereza. Im wyższa tym rzadziej PCi będzie startować, cykle pracy będą dłuższe i wahania temperatur zasilania GZ większe f) krzywa grzania - jest parametrem określającym jaką temperaturę ma mieć zasilanie GZ w zależności od temperatury zewnętrznej, czyli jak "mocno grzać" w zalezności od temparatury zewnętrznej. Jaką krzywą wybrać ? Jaką krzywą zbudować (jeżeli sterownik PCi to umożliwia) ? Eksperymentować. Jeżeli ktoś chciałby skorygować / zaprzeczyć temu co napisałem lub dodać coś własnego - do dzieła - po to jest forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 15.11.2013 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Zakladajac ten watek mialem na uwadze wlasnie wymiane doswiadczen i porownanie ustawien ktore optymalizyja prace naszych Pc, a ktos juz tutaj pisal ze sa rozne sposoby i typy sterowan dla tego warto sie nimi pochwalic aby zaspokoic ciekawosc , co pozwoli przyszlym uzytkownikom zrozumiec nastawy. A tylko jeden koles nie potrafi tego skumac,co zreszta mnie nie dziwi...poprostu nabija puste posty.Skoryguje tylko to ze, krzywa grzewcza akurat w moim sterowaniu pogodowym wylicza(zadaje) temp. powrotu GZ a nie zasilania, np. dzis przy sredniej dobowej temp. na zew. 1*C wyliczona temp. powrotu GZ to 26,5*C . wiedzac ze mam delte na GZ= 4*C to zasilanie przy koncu pracy Pc wyniesie 30,5*C a w domku caly czas 20*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 15.11.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Okien juz nie zamuruje:) , ocieplenia nie doloze:) na jedna taryfe raczej nie przejde:) ,wiec Slawku znow bladzisz i zamulasz;) a pisales ze juz nie bedziesz tego robil... Watpie czy ty masz doczynienia systemem Pc:bye: Czytajac tego posta wywnioskowac mozna tylko to ze jestes w,, ciemnej doopie":roll: jesli chodzi o tematy z Pc a wiesz co ja sądzę czytając te wnioski? że jesteś śmiesznym i niedouczonym pajacem, który na siłę chce wykazać swoją wyższość, coś jak TB i sunrise... jesteś książkowym przykładem typka który raz był nad morzem i już książkę o sztormach może pisać, po prostu żal... skoro ja jestem w ciemnej doopie pisząc to co napisałem o czujniku wewn i krzywej to w jakiej doopie ty jesteś mądrusiu? chyba na samym dnie najciemniejszej doopy i nie ma szans żebyś kiedykolwiek z niej wylazł o własnych siłach... i daj sobie lepiej spokój z wycieczkami personalnymi w moją stronę bo na prawdę nie chce mi się z tobą gadać a partnerem do merytorycznej dyskusji na temat PC jesteś żadnym, takie po prostu zero... poczytaj trochę, doucz się, pomieszkaj chociaż z jedną zimę z PC, pobaw się ustawieniami i wróć tu za rok z wnioskami, może będą mądrzejsze niż to co teraz wygłaszasz (a jeżeli sądzisz że już krzywą ustawiłeś w ciepłym październiku jest ok to trochę się zdziwisz jak przyjdzie normalna zima, ale o tym w następnym odcinku)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 15.11.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 dla tego warto sie nimi pochwalic aby zaspokoic ciekawosc , . z powyższym się zgadzam co pozwoli przyszlym uzytkownikom zrozumiec nastawy. . nic nie pozwoli, pozwoli się tylko dowiedzieć, że np jeden użytkownik ma krzywą 2 drugi 3 a obaj mają 21 st w domu, i o czym to świadczy? że mają inne domy a związku z instalacją to nie ma żadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 15.11.2013 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 a wiesz co ja sądzę czytając te wnioski? że jesteś śmiesznym i niedouczonym pajacem, który na siłę chce wykazać swoją wyższość, coś jak TB i sunrise... jesteś książkowym przykładem typka który raz był nad morzem i już książkę o sztormach może pisać, po prostu żal... skoro ja jestem w ciemnej doopie pisząc to co napisałem o czujniku wewn i krzywej to w jakiej doopie ty jesteś mądrusiu? chyba na samym dnie najciemniejszej doopy i nie ma szans żebyś kiedykolwiek z niej wylazł o własnych siłach... i daj sobie lepiej spokój z wycieczkami personalnymi w moją stronę bo na prawdę nie chce mi się z tobą gadać a partnerem do merytorycznej dyskusji na temat PC jesteś żadnym, takie po prostu zero... poczytaj trochę, doucz się, pomieszkaj chociaż z jedną zimę z PC, pobaw się ustawieniami i wróć tu za rok z wnioskami, może będą mądrzejsze niż to co teraz wygłaszasz (a jeżeli sądzisz że już krzywą ustawiłeś w ciepłym październiku jest ok to trochę się zdziwisz jak przyjdzie normalna zima, ale o tym w następnym odcinku)... Ale sie wnerwiasz ja tobie tylko prawde przedstawilem i ze nie wnosisz zadnych konkretow, wyluzuj chlopie bo ci zylka w doopie peknie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 15.11.2013 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 z powyższym się zgadzam nic nie pozwoli, pozwoli się tylko dowiedzieć, że np jeden użytkownik ma krzywą 2 drugi 3 a obaj mają 21 st w domu, i o czym to świadczy? że mają inne domy a związku z instalacją to nie ma żadnego Co oznacza ,,uzytkownik ma krzywa 2 drugi 3" ... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 15.11.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Co oznacza ,,uzytkownik ma krzywa 2 drugi 3" ... ??? w różnych urządzeniach różnie jest rozwiązane ustawianie krzywej, nieraz są to wartości liczbowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 15.11.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 nie wnosisz zadnych konkretow, żadnych konkretów to nie wnosi wymiana informacji o nastawach, może kiedyś to zrozumiesz, że nastawy są tylko pochodną wielu czynników i tam leży sedno problemu i dlatego w każdym domu mogą byś inne a efekt będzie ten sam więc same z siebie nie posiadają żadnej edukacyjnej wartości... idę spać, dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 16.11.2013 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 w różnych urządzeniach różnie jest rozwiązane ustawianie krzywej, nieraz są to wartości liczbowe I ja tu ze Sławkiem sie zgadzam..........ustawienia krzywej w roznych pompach sa rozne, czasem jest dowyboru kilka opcjii, a czasem mozna zmienic kazda wartosc ale kazdy indywidualnie do swojego domu musi ja ustawic. Nawet jak w dwoch domach beda identyczne pompy to i tak ich zapotrzebowanie na "cieplo" zazwyczaj bedzie rozne rozne, jak tez odczucia osobiste wlascicieli tak więc krzywa też bedzie sie tu roznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 16.11.2013 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 w różnych urządzeniach różnie jest rozwiązane ustawianie krzywej, nieraz są to wartości liczbowe To sa tylko i wylacznie wartosci liczbowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 16.11.2013 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) I ja tu ze Sławkiem sie zgadzam..........ustawienia krzywej w roznych pompach sa rozne, czasem jest dowyboru kilka opcjii, a czasem mozna zmienic kazda wartosc ale kazdy indywidualnie do swojego domu musi ja ustawic. Nawet jak w dwoch domach beda identyczne pompy to i tak ich zapotrzebowanie na "cieplo" zazwyczaj bedzie rozne rozne, jak tez odczucia osobiste wlascicieli tak więc krzywa też bedzie sie tu roznic. Pisalem nie raz tutaj w temacie, ze nie chodzi o,, podstawianie" ustawien jednego uzytkownika z drugim, ale widze ze Slawek skutecznie,, zamydlil temat";) Ps. Logiczne jest ze nastawy w domku ,,a" nie beda optymalnymi w domku ,,b" dlatego mamy mozliwosc ingerencji, Edytowane 16 Listopada 2013 przez pitersson dopisalem Ps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 26.11.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Takie ostatnio spostrzeżenie poczyniłem może się komuś przyda:) Od jakiś dwóch tygodni testuje sobie sterowanie timerem połączone ze sterowaniem termostatem pokojowym, generalnie chodzi o to, aby w danym momencie dnia PCi robiła dokładnie to o co mi chodzi, bo jak dałem jej tryb co + cwu to zawsze jak nie grzała CO przechodziła na cwu i pilnowała aby woda w zbiorniku była cały czas gorąca:D Tak więc założyłem jej "kaganiec" timerem i zadałem dokładnie co ma robić i w jakich godzinach, a żeby współgrało to z termostatem to w miejscach obniżenia temperatury dałem off dla pompy na timerze. No i jako, że wczoraj zrobiło się trochę zimniej w pewnym momencie na termostacie wskoczyła temp niższa niż zadana i pomimo tego, że zgodnie z timerem pompa była w trybie off to i tak się włączyła i zaczęła grzać. Wniosek z tego taki, że termostat w takim układzie ma większy priorytet niż timer:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 09.12.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Witam.Mam taki problem, Obecnie SPS grzeje na rozkaz regulatora pokojowego, który ma ustawiona wyższą temperaturę w godzinach nocnych w niskiej taryfie i aż do popołudnia w sumie nie ma potrzeby ponownego dogrzewania pomieszczeń. Natomiast przy słonecznej pogodzie jak wczoraj ten czas bez grzania wydłuża się aż do wieczora i nagle mimo braku spadku temperatury w domu dom wydaje się wychłodzony, bo podłogi są zimne.I teraz nie wiem, czy nie lepiej byłoby przejść na grzanie niższymi temperaturami ale ustawionymi tak styk żeby SPC pracowała cały czas ale temp w pomieszczeniach nie przekraczała zadanej na sterowniku. Wtedy podłogi będą cały czas ciepłe i nie będzie odczucia chłodu wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 09.12.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Miało być SPC. I dodam jeszcze, iż pompka GZ i tak pracuje mi non-stop jak juz pisałem w innych postach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 09.12.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Może spróbuj wymusić pracę w tanich godzinach popołudniowych. Te dwie godzinki dogrzania mogą załatwić sprawę. Ja w tym czasie przez 45min grzeja zbiornik a 1h i 15min puszczam w dom i nie zauważyłem problemu o którym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts