pychy 09.12.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 może faktycznie tak zrobię ale musiało by to być mocne krótkie uderzenie wysoką temperaturą, bo jak puszcze tylko 30 stopni w zimną posadzkę przez godzinę to nawet tego nie poczuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 09.12.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 poza tym o tej porze posadzka jest juz zimna ale temp w domu jeszcze nie spadła do takiego poziomu żeby uruchomić grzanie...spada dopiero jak juz jest ciemno ale to już jest droga taryfa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 09.12.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Witam. Mam taki problem... Wtedy podłogi będą cały czas ciepłe i nie będzie odczucia chłodu wieczorem. Zrób tak: w godzinach popołudniowych taniego prądu podbij temp o 2..3'C od zadanej a nie o 1'C i to spowoduje, że nawet jak słonko przygrzeje to PC i tak się włączy i podgrzeje ci podłogą, aby do wieczora się zbyt zimna nie zrobiła. Aby mieć komfort to ciągłość grzania musi być zachowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 09.12.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 ja nie mam mozliwości podbijania temp w samej pompie ciepła. mogę to tylko zrobic na sterowniku pokojowym (auraton 2005) który ma tylko dwie strefy możliwe do zdefiniowania - -noc i dzień. jak ustawię tak wysoką temp np od 14 do 15 to ta sama temperatura będzie nastawiona też w nocy i sie wtedy upieczemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 09.12.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 może faktycznie tak zrobię ale musiało by to być mocne krótkie uderzenie wysoką temperaturą, bo jak puszcze tylko 30 stopni w zimną posadzkę przez godzinę to nawet tego nie poczuję... Racja 30st może nie zrobić różnicy. Ja mam możliwość ustawienia temp zasilania w każdym momencie dnia przy pomocy modułu wifi i faktycznie nad ranem i w południe (po podgrzaniu cwu) daję na "chwilę" 38st a w pozostałe godz. 35st. A jaką masz w ogóle różnicę pomiędzy temp normalną a podbicia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 09.12.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 temp normalna 21,75 +- 0,25 oraz podbicie 22,00 +- 0,25. Czyli najwyższą temperaturą jest 22,25 i to jest górna granica naszych wytrzymałości jeżeli chodzi o komfort.natomiast najniższa to 21,5 i to jest znowu dolna granica naszego poczucia komfortu.Kiedyś zadałem 22,5 i prawie umarłem, dopiero po kilku godzinach, kiedy podłoga wystygła (temp powietrza cały czas była 22,5) zrobiło się lepiej.poza tym w nocy lepiej jak jest niższa temp niż wyższa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 09.12.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 ale sterownik pokojowy nie podbije mi temp na zasilaniu na okres 2 godzin. tobie chodzi o dodatkowe strefy czasowe w ciągu doby ale to mnie nie urządzi bo temp na zasilaniu nie podbiję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 09.12.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 nie wystartuje na 100% mocy. Inwerter będzie oscylował na małych obrotach bo on nie wie, że ja chcę wtłoczyć dużą dawkę energii w krótkim czasie.i wiecie co, mam taki parametr w sterowniku w hydroboksie, który nazywa się "okna czasowe". w instrukcji jest napisane, że ten parametr wskazuje jak długo jednym ciągiem ma pracować sprężarka. podaje się go w minutach. Widział ktoś coś takiego? Może to to samo co stopniominuty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.12.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 nie wystartuje na 100% mocy. Inwerter będzie oscylował na małych obrotach bo on nie wie, że ja chcę wtłoczyć dużą dawkę energii w krótkim czasie. Dokładnie,u mnie jest podobnie. Nie można ustawić dowolnej temperatury zasilania,pompa sama ją sobie dobiera w zależności od delty T z temperatury powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.12.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Dokładnie,u mnie jest podobnie. Nie można ustawić dowolnej temperatury zasilania,pompa sama ją sobie dobiera w zależności od delty T z temperatury powrotu. Arturo z tego co pamiętam to masz PC Panasa? Jeśli tak to kup sobie moduł wifi Intesis Home i wtedy będziesz mógł Standardowy sterownik Panasa jest bardzo ubogi a ten wifi wpina się bezpośrednio w płytę główną hydroboxu i oferuje on dużo większe możliwości niż ten wbudowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.12.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Arturo z tego co pamiętam to masz PC Panasa? Jeśli tak to kup sobie moduł wifi Intesis Home i wtedy będziesz mógł Standardowy sterownik Panasa jest bardzo ubogi a ten wifi wpina się bezpośrednio w płytę główną hydroboxu i oferuje on dużo większe możliwości niż ten wbudowany. Dzięki,ale cena za ten moduł jest powalająca jak dla mnie i nie łyknę,chyba,że źle patrzę bo znalazłem go w cenie 1500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.12.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Dzięki,ale cena za ten moduł jest powalająca jak dla mnie i nie łyknę,chyba,że źle patrzę bo znalazłem go w cenie 1500zł. No tani faktycznie nie jest;) Ja dostałem go "gratis" z pompą. Osobno pewnie też bym nie kupił, ale na prawdę poszerza on w znacznym zakresie możliwość sterowania pompą, ale to bardziej bajer bo dużo większych oszczędności dzięki temu nie uzyskasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 01.02.2015 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Powiem Wam szczerze że nic niczego nie dowiedziałem się z tego co przeczytałem do tej pory. Dopiero się zaczynam uczyć obsługi PC A tri16 i po próbach "autoadaptacji" które spaliły na panewce, postanowiłem zacząć od niskiej (0,3) krzywej, obserwacji i delikatnych korekt. Niestety zdaję sobie sprawę że jest to proces długotrwały. Jak ktoś może mi rozjaśnić kwestię nachylenia i przesunięcia krzywej grzewczej oraz wpływu procentowego balansu pomiędzy czujnikami temp. to zapraszam do tego wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233606-Atlantic-TRI-ustawienia/page4 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morus666 30.11.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Witam, odświeżę trochę temat. Ktoś pomoże ustawić mi optymalne parametry pracy pompy które ewentualnie będę mógł skorygować? Pompa to Stiebel Eltron WPC13. 100 procent podłogówki. Problem jest taki że mam wpięte to w bufor 300 litrów ze względu na kominek z PW. Jest to tak wpięte że gdy napalę w kominku pompa wyłącza się gdy osiągnie daną temperaturę powrotu. Chcę zrobić sobie obejście tego bufora za jakiś czas ale na razie zostaje. Mieszacze mam ustawione tak że nie mieszają nic, jeśli palę w kominku i temperatura osiąga około 35 stopni to przestawiam je ręcznie. W tej chwili można pominąć kwestie mieszaczy. Na pompie mam temperaturę zadaną 35 stopni, powrotu 29. I jest ok, przez ten bufor do podłogówki dolatuje około 30-31 stopni. Mam wrażenie że ta pompa załącza się kiedy chce bo czasami powrót jest dużo chłodniejszy niż 29 stopni. NP rano. Podejrzewam tu ustawienie krzywej grzewczej i wpływu czujnika pomieszczenia. Krzywą grzewczą próbowałem ustawiać na 0.4, 0.6. Serwis stiebla ustawił mi na początku na 0.99 ale działało to podobnie.Ktoś może coś zasugerować? W instrukcji odnośnie wpływu czujnika pomieszczenia jest tyle: "WPLY W CZUJ POMNastawa standardowa 5, z możliwością nastawienia za pomocąkresek ----, od 0 do 20Kreski (----) na wyświetlaczu:Przy podłączonym zdalnym sterowaniu FE7 czujnik pomieszczeniasłuży tylko do rejestrowania i wskazywania temperatury rzeczywistejpomieszczenia, nie ma wpływu na regulację. Zdalne sterowaniepozwala zmieniać temperaturę pomieszczenia dla obiegugrzewczego 1 lub 2 o ± 5°C tylko w trybie automatycznym. Zmianawartości zadanej ma wpływ na aktualny czas grzania, nie zmieniajednak czasu obniżania temperatury.Równocześnie nastawienie „0 do 20” służy do sterowania obniżaniemnocnym na podstawie temperatury pomieszczenia. Oznaczato, że przy przełączeniu z fazy grzania na fazę obniżania pompaobiegu grzewczego wyłącza się. Pozostaje wyłączona do chwili,aż temperatura rzeczywista pomieszczenia po raz pierwszy obniżysię do wartości zadanej pomieszczenia. Dalsza regulacja odbywasię zależnie od pogody.Jeśli temperatura pomieszczenia zostanie uwzględniona w obwodzieregulacji, współczynnik wpływu czujnika pomieszczenianależy nastawić na wartość > 0. Wpływ czujnika pomieszczeniama takie samo znaczenie dla temperatury powrotu jak czujnikzewnętrzny, jednak jest on o 1 do 20 razy większy w zależnościod nastawionego współczynnika.-- Temperatura powrotu / zasilania zależna od temperaturypomieszczenia z uwzględnieniem temperatury zewnętrznejPrzy takim sposobie regulacji tworzona jest kaskada regulatorówobejmująca regulację temperatury powrotu / zasilania zależną odpogody i temperatury pomieszczenia. Regulacja powrotu / zasilaniazależna od pogody powoduje wybór nastawienia temperaturypowrotu / zasilania, która jest korygowana przez nadrzędny regulatortemperatury pomieszczenia zgodnie z następującym wzorem:ΔϕR = (ϕRZAD − ϕRRZECZ) * S * KZe względu na to, że istotna część regulacji jest już realizowanaprzez regulację zależną od pogody, wpływ czujnika pomieszczeniaK może być nastawiony na niższą wartość w porównaniu z samątylko regulacją temperatury pomieszczenia (K = 20). Wykres przedstawiasposób regulacji przy nastawionym współczynniku K = 10(wpływ pomieszczenia) i krzywej grzewczej S = 1,2-- Regulacja temperatury pomieszczenia z uwzględnieniempogodyTen tryb regulacji ma dwie istotne zalety:Błędnie dobrane krzywe grzewcze są korygowane na podstawiewpływu czujnika pomieszczenia K, mniejszy współczynnik K zapewniastabilniejszą regulację.Przy każdym sposobie regulacji ze współczynnikiem wpływu czujnikapomieszczenia należy uwzględnić następujące punkty:-- Czujnik pomieszczenia musi dokładnie rejestrować temperaturępomieszczenia.-- Otwarte drzwi i okna mają bardzo duży wpływ na efektregulacji.-- Zawory grzejników w pomieszczeniu prowadzącym musząbyć zawsze całkowicie otwarte.-- Temperatura w pomieszczeniu prowadzącym jest miarodajnadla całego obiegu grzewczego.Jeśli temperatura pomieszczenia zostanie uwzględniona w obwodzieregulacji, współczynnik wpływu czujnika pomieszczenianależy nastawić na wartość > 0." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek2907 30.11.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Witam serdecznieposiadam gruntową pompę ciepła w której sterownik na stałe ma zaprogramowaną obsługę bufora , bez możliwości jej wyłączenia. . Tymczasem moje ogrzewanie do 100 % podłogówka do której nie planowałem montować bufora. W związku z tym nie za bardzo wiem co zrobić z czujnikiem temperatury bufora , tak aby układ mógł normalnie pracować pomimo jego braku. Może ktoś ma pomył jak można ten problem rozwiązać ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.11.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 (...)Może ktoś ma pomył jak można ten problem rozwiązać ? Pozdrawiam Najprościej zapytać instalatora, tudzież sprzedawcę, przedstawiciela producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djfilipo 11.01.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 witam , odświeżę trochę ten temat Jest to moja pierwsza zima z PC , posiadam pompę ciepła firmy HIBERNATUS i wszystko ogrzewanie podłogowę . Czujnik tylko temperatura zewnętrzna . Moje ustawienia to Tz + 10 Tgz 35 Tz 0 Tgz 37 Tz -10 Tgz 39 Tz - 20 Tgz 41 Odczuwaliśmy w trakcie ostatnich mrozów lekki dyskofort termiczny , zwiększyłem te ustawienia wczoraj o 1 stopień do góry . Moje pytanie czy można zmieniać temperaturę w pokojach na termostatach tzn przykrecić lub odkręcić . Np w jednym pokju mam temperaturę 21 stopni , w pokoju obok 19 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 11.01.2017 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Odkręć wszystko na max. Grzej i potem przykręć te pomieszczenia, które są za ciepłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 11.01.2017 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 witam , odświeżę trochę ten temat Jest to moja pierwsza zima z PC , posiadam pompę ciepła firmy HIBERNATUS i wszystko ogrzewanie podłogowę . Czujnik tylko temperatura zewnętrzna . Moje ustawienia to Tz + 10 Tgz 35 Tz 0 Tgz 37 Tz -10 Tgz 39 Tz - 20 Tgz 41 Odczuwaliśmy w trakcie ostatnich mrozów lekki dyskofort termiczny , zwiększyłem te ustawienia wczoraj o 1 stopień do góry . Moje pytanie czy można zmieniać temperaturę w pokojach na termostatach tzn przykrecić lub odkręcić . Np w jednym pokju mam temperaturę 21 stopni , w pokoju obok 19 stopni W temacie nastaw krzywej grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej1987 07.11.2022 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Witam,z uwagi na fakt, że zaczyna być zimno trapi mnie jedna funkcja w pompie Vaillant. Krzywa grzewcza ustawiona na 0.2, temperatura zewnętrzna przy której załączy się pompa to 14 stopni. Temperatura zadana 20 stopni. I teraz odnośnie trapiącej mnie funkcji, a mianowicie mogę ustawić, by po osiągnięciu 20 stopni wewnątrz pompa wyłączała się, albo żeby po osiągnięciu założonej temperatury wewnątrz tryb ogrzewania jest nadal aktywny, ale utrzymuje temperaturę zasilania na jakimś tam poziomie. Która opcja będzie efektywniejsza i lepsza dla pompy ze względu na jej żywotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts