Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła- sterowwanie ,krzywa grzewcza, histereza,itp.

pitersson

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Mam taki problem... Wtedy podłogi będą cały czas ciepłe i nie będzie odczucia chłodu wieczorem.

Zrób tak: w godzinach popołudniowych taniego prądu podbij temp o 2..3'C od zadanej a nie o 1'C i to spowoduje, że nawet jak słonko przygrzeje to PC i tak się włączy i podgrzeje ci podłogą, aby do wieczora się zbyt zimna nie zrobiła. Aby mieć komfort to ciągłość grzania musi być zachowana.

ja nie mam mozliwości podbijania temp w samej pompie ciepła. mogę to tylko zrobic na sterowniku pokojowym (auraton 2005) który ma tylko dwie strefy możliwe do zdefiniowania - -noc i dzień. jak ustawię tak wysoką temp np od 14 do 15 to ta sama temperatura będzie nastawiona też w nocy i sie wtedy upieczemy.

może faktycznie tak zrobię ale musiało by to być mocne krótkie uderzenie wysoką temperaturą, bo jak puszcze tylko 30 stopni w zimną posadzkę przez godzinę to nawet tego nie poczuję...

Racja 30st może nie zrobić różnicy. Ja mam możliwość ustawienia temp zasilania w każdym momencie dnia przy pomocy modułu wifi i faktycznie nad ranem i w południe (po podgrzaniu cwu) daję na "chwilę" 38st a w pozostałe godz. 35st. A jaką masz w ogóle różnicę pomiędzy temp normalną a podbicia?

temp normalna 21,75 +- 0,25 oraz podbicie 22,00 +- 0,25. Czyli najwyższą temperaturą jest 22,25 i to jest górna granica naszych wytrzymałości jeżeli chodzi o komfort.

natomiast najniższa to 21,5 i to jest znowu dolna granica naszego poczucia komfortu.

Kiedyś zadałem 22,5 i prawie umarłem, dopiero po kilku godzinach, kiedy podłoga wystygła (temp powietrza cały czas była 22,5) zrobiło się lepiej.

poza tym w nocy lepiej jak jest niższa temp niż wyższa....

nie wystartuje na 100% mocy. Inwerter będzie oscylował na małych obrotach bo on nie wie, że ja chcę wtłoczyć dużą dawkę energii w krótkim czasie.

i wiecie co, mam taki parametr w sterowniku w hydroboksie, który nazywa się "okna czasowe". w instrukcji jest napisane, że ten parametr wskazuje jak długo jednym ciągiem ma pracować sprężarka. podaje się go w minutach. Widział ktoś coś takiego? Może to to samo co stopniominuty?

Gość Arturo72
nie wystartuje na 100% mocy. Inwerter będzie oscylował na małych obrotach bo on nie wie, że ja chcę wtłoczyć dużą dawkę energii w krótkim czasie.

Dokładnie,u mnie jest podobnie.

Nie można ustawić dowolnej temperatury zasilania,pompa sama ją sobie dobiera w zależności od delty T z temperatury powrotu.

Dokładnie,u mnie jest podobnie.

Nie można ustawić dowolnej temperatury zasilania,pompa sama ją sobie dobiera w zależności od delty T z temperatury powrotu.

Arturo z tego co pamiętam to masz PC Panasa? Jeśli tak to kup sobie moduł wifi Intesis Home i wtedy będziesz mógł:) Standardowy sterownik Panasa jest bardzo ubogi a ten wifi wpina się bezpośrednio w płytę główną hydroboxu i oferuje on dużo większe możliwości niż ten wbudowany.

Gość Arturo72
Arturo z tego co pamiętam to masz PC Panasa? Jeśli tak to kup sobie moduł wifi Intesis Home i wtedy będziesz mógł:) Standardowy sterownik Panasa jest bardzo ubogi a ten wifi wpina się bezpośrednio w płytę główną hydroboxu i oferuje on dużo większe możliwości niż ten wbudowany.

Dzięki,ale cena za ten moduł jest powalająca jak dla mnie i nie łyknę,chyba,że źle patrzę bo znalazłem go w cenie 1500zł.

Dzięki,ale cena za ten moduł jest powalająca jak dla mnie i nie łyknę,chyba,że źle patrzę bo znalazłem go w cenie 1500zł.

No tani faktycznie nie jest;) Ja dostałem go "gratis" z pompą. Osobno pewnie też bym nie kupił, ale na prawdę poszerza on w znacznym zakresie możliwość sterowania pompą, ale to bardziej bajer bo dużo większych oszczędności dzięki temu nie uzyskasz.

• 1 year później...

Powiem Wam szczerze że nic niczego nie dowiedziałem się z tego co przeczytałem do tej pory. ;)

Dopiero się zaczynam uczyć obsługi PC A tri16 i po próbach "autoadaptacji" które spaliły na panewce, postanowiłem zacząć od niskiej (0,3) krzywej, obserwacji i delikatnych korekt. Niestety zdaję sobie sprawę że jest to proces długotrwały.

Jak ktoś może mi rozjaśnić kwestię nachylenia i przesunięcia krzywej grzewczej oraz wpływu procentowego balansu pomiędzy czujnikami temp.

to zapraszam do tego wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233606-Atlantic-TRI-ustawienia/page4

Pozdrawiam.

• 9 months później...

Witam, odświeżę trochę temat. Ktoś pomoże ustawić mi optymalne parametry pracy pompy które ewentualnie będę mógł skorygować?

Pompa to Stiebel Eltron WPC13. 100 procent podłogówki. Problem jest taki że mam wpięte to w bufor 300 litrów ze względu na kominek z PW. Jest to tak wpięte że gdy napalę w kominku pompa wyłącza się gdy osiągnie daną temperaturę powrotu. Chcę zrobić sobie obejście tego bufora za jakiś czas ale na razie zostaje. Mieszacze mam ustawione tak że nie mieszają nic, jeśli palę w kominku i temperatura osiąga około 35 stopni to przestawiam je ręcznie.

W tej chwili można pominąć kwestie mieszaczy.

Na pompie mam temperaturę zadaną 35 stopni, powrotu 29. I jest ok, przez ten bufor do podłogówki dolatuje około 30-31 stopni.

Mam wrażenie że ta pompa załącza się kiedy chce bo czasami powrót jest dużo chłodniejszy niż 29 stopni. NP rano. Podejrzewam tu ustawienie krzywej grzewczej i wpływu czujnika pomieszczenia.

Krzywą grzewczą próbowałem ustawiać na 0.4, 0.6. Serwis stiebla ustawił mi na początku na 0.99 ale działało to podobnie.

Ktoś może coś zasugerować?

W instrukcji odnośnie wpływu czujnika pomieszczenia jest tyle:

"WPLY W CZUJ POM

Nastawa standardowa 5, z możliwością nastawienia za pomocą

kresek ----, od 0 do 20

Kreski (----) na wyświetlaczu:

Przy podłączonym zdalnym sterowaniu FE7 czujnik pomieszczenia

służy tylko do rejestrowania i wskazywania temperatury rzeczywistej

pomieszczenia, nie ma wpływu na regulację. Zdalne sterowanie

pozwala zmieniać temperaturę pomieszczenia dla obiegu

grzewczego 1 lub 2 o ± 5°C tylko w trybie automatycznym. Zmiana

wartości zadanej ma wpływ na aktualny czas grzania, nie zmienia

jednak czasu obniżania temperatury.

Równocześnie nastawienie „0 do 20” służy do sterowania obniżaniem

nocnym na podstawie temperatury pomieszczenia. Oznacza

to, że przy przełączeniu z fazy grzania na fazę obniżania pompa

obiegu grzewczego wyłącza się. Pozostaje wyłączona do chwili,

aż temperatura rzeczywista pomieszczenia po raz pierwszy obniży

się do wartości zadanej pomieszczenia. Dalsza regulacja odbywa

się zależnie od pogody.

Jeśli temperatura pomieszczenia zostanie uwzględniona w obwodzie

regulacji, współczynnik wpływu czujnika pomieszczenia

należy nastawić na wartość > 0. Wpływ czujnika pomieszczenia

ma takie samo znaczenie dla temperatury powrotu jak czujnik

zewnętrzny, jednak jest on o 1 do 20 razy większy w zależności

od nastawionego współczynnika.

-- Temperatura powrotu / zasilania zależna od temperatury

pomieszczenia z uwzględnieniem temperatury zewnętrznej

Przy takim sposobie regulacji tworzona jest kaskada regulatorów

obejmująca regulację temperatury powrotu / zasilania zależną od

pogody i temperatury pomieszczenia. Regulacja powrotu / zasilania

zależna od pogody powoduje wybór nastawienia temperatury

powrotu / zasilania, która jest korygowana przez nadrzędny regulator

temperatury pomieszczenia zgodnie z następującym wzorem:

ΔϕR = (ϕRZAD − ϕRRZECZ) * S * K

Ze względu na to, że istotna część regulacji jest już realizowana

przez regulację zależną od pogody, wpływ czujnika pomieszczenia

K może być nastawiony na niższą wartość w porównaniu z samą

tylko regulacją temperatury pomieszczenia (K = 20). Wykres przedstawia

sposób regulacji przy nastawionym współczynniku K = 10

(wpływ pomieszczenia) i krzywej grzewczej S = 1,2

-- Regulacja temperatury pomieszczenia z uwzględnieniem

pogody

Ten tryb regulacji ma dwie istotne zalety:

Błędnie dobrane krzywe grzewcze są korygowane na podstawie

wpływu czujnika pomieszczenia K, mniejszy współczynnik K zapewnia

stabilniejszą regulację.

Przy każdym sposobie regulacji ze współczynnikiem wpływu czujnika

pomieszczenia należy uwzględnić następujące punkty:

-- Czujnik pomieszczenia musi dokładnie rejestrować temperaturę

pomieszczenia.

-- Otwarte drzwi i okna mają bardzo duży wpływ na efekt

regulacji.

-- Zawory grzejników w pomieszczeniu prowadzącym muszą

być zawsze całkowicie otwarte.

-- Temperatura w pomieszczeniu prowadzącym jest miarodajna

dla całego obiegu grzewczego.

Jeśli temperatura pomieszczenia zostanie uwzględniona w obwodzie

regulacji, współczynnik wpływu czujnika pomieszczenia

należy nastawić na wartość > 0."

Witam serdecznie

posiadam gruntową pompę ciepła w której sterownik na stałe ma zaprogramowaną obsługę bufora , bez możliwości jej wyłączenia. . Tymczasem moje ogrzewanie do 100 % podłogówka do której nie planowałem montować bufora. W związku z tym nie za bardzo wiem co zrobić z czujnikiem temperatury bufora , tak aby układ mógł normalnie pracować pomimo jego braku. Może ktoś ma pomył jak można ten problem rozwiązać ?

Pozdrawiam

• 1 year później...

witam , odświeżę trochę ten temat :)

Jest to moja pierwsza zima z PC , posiadam pompę ciepła firmy HIBERNATUS i wszystko ogrzewanie podłogowę . Czujnik tylko temperatura zewnętrzna .

Moje ustawienia to

Tz + 10 Tgz 35

Tz 0 Tgz 37

Tz -10 Tgz 39

Tz - 20 Tgz 41

Odczuwaliśmy w trakcie ostatnich mrozów lekki dyskofort termiczny , zwiększyłem te ustawienia wczoraj o 1 stopień do góry .

Moje pytanie czy można zmieniać temperaturę w pokojach na termostatach tzn przykrecić lub odkręcić . Np w jednym pokju mam temperaturę 21 stopni , w pokoju obok 19 stopni

witam , odświeżę trochę ten temat :)

Jest to moja pierwsza zima z PC , posiadam pompę ciepła firmy HIBERNATUS i wszystko ogrzewanie podłogowę . Czujnik tylko temperatura zewnętrzna .

Moje ustawienia to

Tz + 10 Tgz 35

Tz 0 Tgz 37

Tz -10 Tgz 39

Tz - 20 Tgz 41

Odczuwaliśmy w trakcie ostatnich mrozów lekki dyskofort termiczny , zwiększyłem te ustawienia wczoraj o 1 stopień do góry .

Moje pytanie czy można zmieniać temperaturę w pokojach na termostatach tzn przykrecić lub odkręcić . Np w jednym pokju mam temperaturę 21 stopni , w pokoju obok 19 stopni

W temacie nastaw krzywej grzewczej.

• 5 years później...

Witam,

z uwagi na fakt, że zaczyna być zimno trapi mnie jedna funkcja w pompie Vaillant. Krzywa grzewcza ustawiona na 0.2, temperatura zewnętrzna przy której załączy się pompa to 14 stopni. Temperatura zadana 20 stopni. I teraz odnośnie trapiącej mnie funkcji, a mianowicie mogę ustawić, by po osiągnięciu 20 stopni wewnątrz pompa wyłączała się, albo żeby po osiągnięciu założonej temperatury wewnątrz tryb ogrzewania jest nadal aktywny, ale utrzymuje temperaturę zasilania na jakimś tam poziomie. Która opcja będzie efektywniejsza i lepsza dla pompy ze względu na jej żywotność.