Miso 24.03.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Witam Wszystkich zainteresowanych. Jestem w trakcie wybierania osprzętu do kotłowni, a właściwie chciałbym ją zaprojektować. Sytuacja ma się następująco: - Dom będzie posiadał dostęp do gazu z sieci. - Stawiam na kocioł gazowy, jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania, kondensacyjny do tego zasobnik c.u.w. około 150 - 200L. (dwie osoby dorosłe i dziecko)- Cały dom ogrzewany będzie podłogówką (dwa rozdzielacze po 6 pętli). - Powierzchnia parteru 76 m2 (w tym garaż 19,90m2) i poddasze 68 m2. Naczytałem się sporo i naoglądałem cudzych kotłowni w necie, w których podłączone były mieszacze, sprzęgła, po kilka pomp obiegowych naczynia wzbiorcze i okazywało się, że w wielu przypadkach było przecudowane i pozakładany był niepotrzebny sprzęt, który jak wiadomo nie kosztuje 10 gr. Chciałbym uniknąć takich błędów u siebie.W tym właśnie celu założyłem nowy temat i prosiłbym o podpowiedzi jak powinna wyglądać optymalna kotłownia i jej osprzęt przy powyższych założeniach gdzie nie ma dodatkowo zwykłych grzejników ani kominka z płaszczem wodnym czy solarów itd. Układ jest chyba na maxa uproszczony. Czekam na wasze propozycje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.03.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 (edytowane) Jeśli "skromny" zasobnik, to wystarczy 120 l. Ja mam taki i nawet podczas dwutygodniowego pobytu córki z zięciem i wnuczkami - bliźniaczkami w zupełności wystarczał . Mój kocioł, to "kondensat" Termet Ecocondens Plus 25 - mocno "przewymiarowany", jak na mój domek 120 m (stale - 2 osoby). Edytowane 24 Marca 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 24.03.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Miso! Bardzo rozsądne i niedrogie w realizacji założenia. Jeśli jest to klasyczny, współczesny dom to będziesz potrzebował;-kotła kondensacyjnego, prawdopodobnie do 14KW jeśli dom nie będzie spaprany-dwóch rozdzielaczy połączonych z kotłem-pętli grzewczych z alu-pex-pogodówki na zewn.-sterownika wew.Nie ogrzewaj garażu i nie izoluj podłogi, jeśli to ma być tylko garaż.Mam tak zrobione i hula aż miło. Na początku sezonu wyregulowane i zapomniane.Zużycie gazu oczywiście zależne jak będzie wykonana termoizolacja. Zajrzyj na odpowiedni wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miso 24.03.2013 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 No tak ale w garażu mam wykopany kanał i zamier troszkę grzebać w zimie też wiec garaż muszę ogrzewać. Teraz mnie zastanawia jeszcze kwestia czy będę potrzebował dodatkowej pompy obiegowej czy wystarczy mi ta wbudowana w kocioł. Wbudowany w kocioł może być też zbiornik wzbiorczy. Czy dodatkowo będę potrzebował drugi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miso 25.03.2013 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Nikt nic nie wie ? Pomożecie ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 25.03.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Nic więcej do kotłowni nie potrzebujesz. Kocioł kondensacyjny o jak najniższej mocy minimalnej (około4kw) i zasobnik ładowany warstwowo. Do tego sterownik pogodowy i odpowiednie rozdzielacze z siłownikami i sterowaniem w każdym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 25.03.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Witam, Będę zaglądał do Twojego wątku ponieważ planuję bardzo podobną instalację, z tą różnicą, że planuję zbiornik z dwiema wężownicami aby nie ograniczać sobie .późniejszej łatwości dodania innego źródła ciepła. U siebie na początku sprawdzę pompę w kotle, jak nie będzie dawała rady to wtedy wzmocnię układ drugą pompa obiegową. Obecnie z obliczeń wychodzi mi jakieś 850 mb podłogówki w pętlach po 65 m. Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą. kotłownia będzie pomieszczeniem obok nieogrzewanego garażu i chyba przy kotle gazowym będzie trzeba ją ogrzewać, boi inaczej "ogrzeje się" i tak sama stratami z instalacji. Myślę wstawić jakiś przewymiarowany grzejnik na ścianę (ponieważ podłogówka tam byłaby kłopotliwa). scruffty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 25.03.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 chyba przy kotle gazowym będzie trzeba ją ogrzewać, boi inaczej "ogrzeje się" i tak sama stratami z instalacji. Myślę wstawić jakiś przewymiarowany grzejnik na ścianę Ja dałem mały grzejniczek (2 żeberka Al), który i tak w praktyce jest wyłączony (może raczej "zduszony"). Palnąłem małe głupstwo nie dając tam zaworu termostatycznego, więc teraz mi trudno zwykłym zaworem ustawić temperaturę "antyzamrożeniową" Aby zminimalizować straty kotła - wszystkie rury dodatkowo opatuliłem pianką (także rurkę od bypass'a). W efekcie mam "taktowanie" kotła: 14 sek. pracy i 65 sek. samego tłoczenia ciepłej wody przez pompę (termostat w domu się nie sprawdził - hydraulik nie dał oddzielnej regulacji na podłogówkę przy C.O. mieszanym .) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 26.03.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Jak to nie dał ci osobnej regulacji na podłogówkę, to znaczy że grzejesz podłogę temperaturą na grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.03.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 (edytowane) Jak to nie dał ci osobnej regulacji na podłogówkę, to znaczy że grzejesz podłogę temperaturą na grzejniki? Pisząc "regulacja" miałem na myśli termostat. Jednak gdy załączyłem termostat do kotła, to także wyłączała się "podłogówka". Podłogówkę mogę regulować centralnym zaworem termostatycznym i (teoretycznie) "baterią" rozdzielaczy serii 7309A z mieszaczem. "Teoretycznie", bo na tych zaworach nie ma ani siłowników ani termostatów "Połapałem" się w tym trochę dopiero po wyjeździe mojego hydraulika za granicę Edytowane 26 Marca 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav30 30.03.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Mam tylko podłogówkę na 170 m2; kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny z zasobnikiem 40 l., bez żadnych mieszaczy itd, bo i po co skoro nie ma grzejników. Po zużyciu 40 l kocioł pracuje jak przepływowy - nie czuć różnicy w temp. wody. A w kotłowni więcej miejsca - nie ma zasobnika (ten 40l jest w piecu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts