JaZa 21.04.2004 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Czesc forumowiczom, Wlasnie koncze kompletowac papiery potrzebne do zdobycia pozwolenia na budowe i jak to w zyciu bywa, to czego najbardziej sie obawialem okazalo sie proste jak przyslowiowy drut, a sprawy banalne okazaly sie przszkodami nie do przeskoczenia. Ale do rzeczy. Sa sobie 3 dzialki, jakies 150 metrow od nich stoi sobie niewzruszenie hydrant. Wlasciciel najbardziej oddalonej od niego dzialki zrobil rok temu projekt sieci wodociagowej, przylacza i dostal pozwolenie na budowe tejze sieci(oczywiscie przedsiebiorstwo wod-kan. nie czuje sie w zadnym obowiazku jej wybudowac, no bo niby z jakiej racji). Postanowilismy zrobic to sami, ale bez pospiechu - w koncu budowe bez wody z sieci da sie zrobic. I tu niespodzianka. Zlozylem wniosek o warunki przylacznia do owej sieci wodociagowej, dzis zadzwonilem spytac czy moge odebrac i co slysze: warunkow przylaczenia do sieci zaprojektowanej, zatwierdzonej, ale jeszcze nie zrobionej nie wydajemy... Szczeka mi na moment opadla. Uswiadamiam spokojnie Pania, ze jej firma sieci wybudowac mi nie chce, a warunki sa mi niezbedne, zeby dostac pozwolenie na budowe. A ona na to - wiem - i tlumaczy mi - bez warunkow to Pan pozwolenia na budowe domu nie dostanie. Ja - no wlasnie o to mi chodzi - blokujecie mi budowe Pani - wlasnie, nie dostanie Pan pozwolenia Ja - ale to sa tylko warunki! jesli sieci nie bedzie to sie przeciez do ziemi nie podlacze, wiec w czy jest problem? Dodatkowo jak to sie stalo, ze sasiad rok temu warunki dostal, a ja teraz nie moge??? Pani - a bo wtedy byl inny prezes. Nowy zabronil. Skrocony opis sytuacji: Wododciagi nie zrobia nam sieci bo nie maja kasy. Skoro sieci fizycznie nie ma, to sam warunkow nie wydaja. Skoro nie mam tego swistka papieru, to nie dostane pozwolenia na budowe. Wedlug nich to logiczne. Jestem na 100% pewien, ze warunki wydac mi musza, bo prawo tak kretynskie byc po prostu nie moze, ale tego argumenty do nich nie trafią. Czy mozecie podsunac mi inne, najlepiej z duza iloscia paragrafow... Z gory dziekuje, JaZa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17762-wodna-kwadratura-ko%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 21.04.2004 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Coś odpowiedzieć na piśmie powinni. Dołącz to pismo do papierów i w projekcie umieść studnię jako ujęcie wody. A najlepiej dowiedz się po prostu w starostwie czego będą wymagać w takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17762-wodna-kwadratura-ko%C5%82a/#findComment-299139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki71 22.04.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Witam.Miałem podobną sytuację. W miescu, gdzie zakupiłem działkę nie ma sieci wodociągowej. Kilka działek przed moją kilka osób już wybudowało domy. Na własny koszt wykonali projekty rozbudowy sieci wraz z przyłączmi do swoich posesji. Moja żona jest intalatorem z wykształcenia i wystąpiła do WOD-KAN o warunki przyłączenia do sieci. Takowe otrzymaliśmy bez problemu. Musiliśmy jednak uzyskać zgodę na wykorzystanie projektów tych, którzy zapłacili za ich wykonanie we włąsnym zakresie (mowa o projekcie rozbudowy sieci). I tak moja żona zaprojektowałą odcinek od punktu, na którym kończył się poprzedni projekt. W tej chwili oczekujemy na pozwolenie na budowę tejże sieci. Po uzyskani tego pozwolenia ruszają roboty (przetarg już się odbył), a inwestorem w naszej sytuacji jest Urząd Miasta. Tak to wygląda u mnie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17762-wodna-kwadratura-ko%C5%82a/#findComment-299441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rokas 27.04.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Moim zdaniem zrobiłeś błąd występując o warunki przyłaczenia. Należało zlożyć wniosek bez wskazania miejsca przyłaczenia. Niech wodociągi określą warunki. A jak będziecie wykonywać wodociąg to się przyłączycie do rozbudowywanej nitki i aktualizujecie projekt. Ponadto jeśli złożyłeś wniosek to muszą ci dać jakąś odpowiedź. Ostatecznie dla otrzymania pozwolenia zaplanuj studnię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17762-wodna-kwadratura-ko%C5%82a/#findComment-303552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasyChrzanów 30.04.2004 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Ustawa z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wode i zbiorowym odprowadzeniu scieków (Dz.U.. nr 72, poz. 747 ze zm.) Ta ustawa mówi o tym że, jeżeli w planie zagospodarowania przestrzennego jest ujęta linia wodociągowa, to Wodociągi Mieskie mają obowiązek poprowadzić głowną sieć, a użytkownik dopiero od głownego rurociągu ma się podpiąć. Czyli bat na WM. I o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17762-wodna-kwadratura-ko%C5%82a/#findComment-306232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts