Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozprowadzenie wody użytkowej w płycie fundamentowej

fotohobby

Recommended Posts

Za kilkanaście dni będą mi wylewać płytę fundamentową. Przy okazji jej zalewania chciałbym załatwić sprawę rozprowadzenia ciepłej i zimnej wody.

Na płycie nie będzie styropianu, tylko 6 cm wylewki z podłogówką i peszlami z inst elektryczna, nie chciałbym aby jeszcze wchodzić tam z wodą.

W związku z tym pytania:

1. Jakich rur użyć ? Pewnie Pex, jeśli tak, to konkretnie jakiej firmy ? Zależy mi na trwalości w w miarę małym promieniu gięcia.

2. Czy WC, oddalone od zasobnika CWU o 8m powinno posiadać cyrkulację ?

3. Czy pomieszczenia, ktore są oddalone od zasobnika z CWU o 8m (WC) i 12m(kuchnia) lepiej podłaczyć szeregowo, na jednej linii rur (pomieszczenia znajdują się praktycznie jedno, za drugim), czy poprowadzić dwa komplety rur (zimna, ciepla, cyrkulacja)

Dziękuję za podpowiedzi.

Jeśli masz zamiar zastosować ogrzewanie podłogowe to izolacja termiczna od betonu musi być, a jak nie masz gdzie włożyć co najmniej 10 styropianu to nie pchaj się w O P. jeśli rury chcesz prowadzić pod płytą w ziemi to dałbym rury PP. Połączenie zrób szeregowo a cyrkulację zepnij w najdalszym odcinku. Moim zdaniem rurarz powinieneś dać na płycie betonowej.

A dlaczego "musi być" ?

Izolacja (styrodur BASFa, 20 cm) znajduje się się pod płytą. Te 20cm betonu + wylewka to to prostu akumulator ciepła, do wykorzystania, jeśli będę ogrzewał źródłem siepł korzystającym z taniej taryfy el.

Rury będą więc powadzone pomiędzy XPS a płytą. Teraz pytanie - dlaczego PP, które trzeba będzie zgrzewać, a nie PEX, który można połączyć w jednym odcinku ?