Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze w kamienicy - ocieplenie dachu

Recommended Posts

Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum, więc przedstawię się. Nazywam się Adrian, mam 27 lat i zaczynam interesować się inwestowaniem we własne lokum.

W skrócie - mam okazję zorganizować sobie poddasze o pow. ok 150mkw, bezczynszowo, w okolicach 80 000pln przy wykupie, co z szacowanym koszcie adaptacji i wyposażenia daje równowartość mieszkania 80mkw normalnego kąta do remontu (mniejszego czy większego).

Ogólnie biurokracja nie nastręcza mi problemów. Problemem staje się ocieplenie całości.. Dach płaski, z malutkim spadkiem do rynny o tej powierzchni, deskowanie zdrowe, od razu papa - w "lokalu" od spodu między deskowaniem widać papę wierzchnią, więc jak rozumiecie, to nie jest najlepsza izolacja, zwłaszcza w zimę. Myślałem o styropapie, ogrzewanie jednofazowym piecykiem gazowym (zamknięta komora spalania) grzejniki niskie, ale długie (wymuszają to nisko osadzone okna) z rurkami pcv lub miedzianymi (finansowo wygrywają pcv - pcw, a estetycznie miedź).

Moje pytanie jest następujące - czy styropapa będzie odpowiednia? Rozumiem, że obecna papa nie musi być zrywana - nie ma nawet roku - tylko doprowadzona do stanu używalności z nową połacią? Jakiej grubości styropian zastosować - są jakieś metody obliczenia tego - myślałem polecieć tak 10-15cm? Czy w przypadku tego rozwiązania rozwiązania potrzebna będzie jeszcze dodatkowa warstwa papy termo? Wiadomo, że chodzi o koszta, mniej cm, to niższy koszt, ale oszczędzać na czymś, na czym będzie się tracić w chłodne dni, to strzał w kolano.

I najistotniejsze - wilgoć oraz jej odprowadzanie. Czy dach tak przygotowany, odpowiednio ogrzewany i wentylowany nie będzie powodem powstawania kondensacji pary wodnej, czy innych tego typu rzeczy, a co za tym idzie brzydkich oraz uciążliwych zacieków, plam czy wyprysków pleśni?

Posadzka też będzie do wymiany - myślałem nad zerwaniem deskowania, usunięcia tego piachu, wypełnieniu watą i położeniu płyt osb na całości.

Poddasze do tej pory było nie używane, słabo uszczelniane - czy musiał bym przed rozpoczęciem prac przewentylować/wysuszyć ileś tam tyg. przed rozpoczęciem prac?

Elementy konstrukcyjne dachu - deskowania itd. mają stanowić element wizualny mieszkanka - wypiaskowane i zaimpregnowane.

Dziękuję za wszystkie rady.

Pozdrawiam

Adrian

DSC_2072.jpgDSC_2087.jpgDSC_2088.jpg