manticore 25.03.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Witam, mam pewien dylemat. Odebrałem właśnie od dewelopera dom. Ma on 2 kondygnacje, a na samej górze - nieużytkowe poddasze. Czytałem dość dużo na temat tego, czy warto ocieplić podłogę takiego poddasza czy całe połacie dachu. Oczywiście wszędzie radzi się ocieplać jedynie podłogę aby ciepło z pomieszczeń użytkowych nie przedostawało się na nieocieplone i nieużytkowe poddasze. Ale ja mam sytuację nieco inną. Mianowicie, deweloper ocieplił mi całe połacie, aż po kalenicę (20 + 5 cm wełny, folia paroizoalcyjna strotex al 90) natomiast nie ocieplił podłogi na poddaszu (mam tylko płyty g-k na stelażach przybitych do jętek od spodu) Chciałbym na poddaszu położyć płyty OSB aby zrobić z niego klasycznie stryszek na rupiecie. I teraz pytanie - czy da mi coś ocieplenie podłogi poddasza? czy w obliczu tego, że mam już ocieplone całe połacie, ocieplanie jeszcze podłogi poddasza to niepotrzebny koszt? bardzo proszę o poradę, kilka godzin przeglądałem różne fora / artykuły ale rozwiązania takiego dylematu nie znalazłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 25.03.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Jak najbardziej ocieplenie podłogi poddasza wpłynie na zmniejszenie kosztów ogrzewania. Warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 25.03.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 ja bym na tym suficie od góry wsypał wełnę w granulacie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manticore 26.03.2013 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 ja bym na tym suficie od góry wsypał wełnę w granulacie..... hmm czy taki granulat waży mniej niż sama wełna? bo planowałem robić ruszt z ocynkowanego drutu na dole jętek, ale to niezła grzebanina... a trochę boję się sypać granulat bezpośrednio na g-k na stelażach może ekofiber? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 27.03.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Wsyp styro w granulacie jest baaardzo lekki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manticore 27.03.2013 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 o dzięki, tej opcji nie brałem pod uwagę... czy przy styropianie w granulacie również konieczna jest folia paroizolacyjna od spodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts