Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza nieużytkowego - dylemat, prośba o opinię

manticore

Recommended Posts

Witam,

mam pewien dylemat. Odebrałem właśnie od dewelopera dom. Ma on 2 kondygnacje, a na samej górze - nieużytkowe poddasze.

Czytałem dość dużo na temat tego, czy warto ocieplić podłogę takiego poddasza czy całe połacie dachu. Oczywiście wszędzie radzi się ocieplać jedynie podłogę aby ciepło z pomieszczeń użytkowych nie przedostawało się na nieocieplone i nieużytkowe poddasze.

Ale ja mam sytuację nieco inną. Mianowicie, deweloper ocieplił mi całe połacie, aż po kalenicę (20 + 5 cm wełny, folia paroizoalcyjna strotex al 90) natomiast nie ocieplił podłogi na poddaszu (mam tylko płyty g-k na stelażach przybitych do jętek od spodu)

Chciałbym na poddaszu położyć płyty OSB aby zrobić z niego klasycznie stryszek na rupiecie. I teraz pytanie - czy da mi coś ocieplenie podłogi poddasza? czy w obliczu tego, że mam już ocieplone całe połacie, ocieplanie jeszcze podłogi poddasza to niepotrzebny koszt?

bardzo proszę o poradę, kilka godzin przeglądałem różne fora / artykuły ale rozwiązania takiego dylematu nie znalazłem...

ja bym na tym suficie od góry wsypał wełnę w granulacie.....

hmm czy taki granulat waży mniej niż sama wełna? bo planowałem robić ruszt z ocynkowanego drutu na dole jętek, ale to niezła grzebanina...

a trochę boję się sypać granulat bezpośrednio na g-k na stelażach

może ekofiber?