marcus_mac 21.04.2004 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 W projekcie przy fundamencie w zbrojeniu mam podane, że strzemiona mają mieć rozstaw co 30 cm (cztery głowne pręty to fi 12 i łączone strzemionami fi 6). Czy mogą mieć one rozstaw 45 cm? Dodam, że domek to szeregowiec (parter + piętro bez poddasza - bardziej to jest użyteczne poddasze). marcus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.04.2004 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Jest to okreslone w PN do zelbetu 30 cm to max rozstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 21.04.2004 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 A ile zaoszczedzisz na tym? 20 zł ?Chodzi tutaj o zbrojenie ławy najprawdopodobniej. Strzemiona to bardzo ważna rzecz w zbrojeniu.Powodują,że wszystkie pręty odpowiednio współpracują ze sobą.Nie rób takich oszczedności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 22.04.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Zbrojenie rób zawsze wg projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Ja dodatkowo jeszcze je na końcach zagęszczałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekde 22.04.2004 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Mnie 300 strzemio kosztowało 150 zł. Ile wobec tego zaoszczedzisz na całych funadamentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 23.04.2004 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 oszczędność żadna po co kombinowaćJa mam co 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugal 14.07.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 kurcze, a u mnie w projekcie (d02 z katalogu Muratora) strzemina fi6 wypadaja co 50cm - czy spotkaliscie sie z takim rozstawem? jak to sie ma do info an temat PN??? i jeszcze jedno - w zestawieniu mam podany gatunek stali A-0 St0S - dotyczy i fi 12 i fi 6 - czy to jest standard? sadzilem ze do zbrojenia wykorzystuje sie stal zebrowana, tymczasem St0S jest przeciez stala gladka - chyba ze sie myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 15.07.2004 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 co 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 15.07.2004 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Ja mam co 25 cm i nigdy bym nie robił oszczędności na tym etapie. Fundament to podstawa wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 15.07.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 ja mam w projekcie głównie co 60cm (w ławach) ale w niektorych miejscach co 30cm - widac konstruktor tak to przeliczył wg obciążenia. Nie po to płaciłem za projekt i obliczenie tej konstrukcji żeby teraz coś samemu kombinować - bo mi sie wydaje inaczej. Zamierzam robic dokladnie jak w projekcie. Ale mam inne pytanie. W projekcie mam strzemiona ze stali St0S fi6 mm, kiedy sie rozgladalem gdzie to kupic uslyszalem ze to kiepska stal jest i w ogole od maja juz nie mozna z takiej robic i dadza mi lepsza stal (niestety nie pamietam symbolu) ale o srednicy 4,7 mm. Oba symbole wskazywaly na stal gladka. Zdecydowac sie? Pytam bo nie wiem na ile wazna jest wytrzymalosc strzemion a na ile maja one za zadanie po prostu utrzymywac glowne prety zebrowane w zadanej formie. Pytanie do JackaDe: gdzie udalo Ci sie kupic strzemiona po 50groszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 15.07.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Pytanie do JackaDe: gdzie udalo Ci sie kupic strzemiona po 50groszy? Żadna promocja. Ja miałem podobną propozycję ale sam zrobiłem bo już miałem stal kupioną. Drugi raz gdybym robił też bym zamówił gotowe. Gdie są takie ceny? W Gdyni na Hutniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 15.07.2004 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 moze to takie strzemionka 10x15? bo u nas w Poznaniu jak znalazlem takie 25x30 za 1,20zł to sie baaardzo ucieszylem a co z ta zamiana srednic 6mm na 4,7? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 15.07.2004 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 34GS to stal żebrowana o dość dużej wytrzymałości a stale gładkie mają niższą wytrzymałość. Wydaje mi się, że zamiana stali żebrowanej na gładką o mniejszej średnicy to nie jest dobry pomysł, strzemiona będą miały mniejszą nośność niż przewidziane w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBQ 15.07.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Strzemiona w ławach fundamentowych układa się zazwyczaj (jesli nie ma jakis szczegolnych wzgledow) wlasnie co okolo 30 cm. Zwiększenie rozstawu jest niedopuszczalne.Strzemiona zazwyczaj projektowane sa z pretow o srednicy 4,5-6 mm i zazwyczaj jest to stal gladka A0 (St0), AI (St3S). Nie wiem dlaczego projektant "wrzuciL" zebrowana stal. Moze miejscowo celem wzmocnienia, a moze z niewiedzy - tez sie zdarza, albo w projekcie jest blad literowy i miala byc gladka a jest przez przypadek zebrowana. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 16.07.2004 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 ... Nie wiem dlaczego projektant "wrzuciL" zebrowana stal. ... moze z niewiedzy ... No nie. Tak to nawet przez chwilkę nie pomyślałem. Projektant z dyplomem za gęś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 16.07.2004 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 przepraszam Was wszystkich (i konstruktora mojego projektu tez) ale pisałem post z pamięci i wkradł się błąd otóż dyskusja się toczy nad zamianą stali zebrowanej 34GS na gladką a to mój błąd - w projekcie mam wlasnie gładką St0S na strzemiona chodzi tylko o Wasze zdanie na temat mozliwosci zamiany tej St0S fi 6mm na inną też gładką i podobno lepszą ale fi 4,7 mm a w projekcie mam strzemiona co 50cm a miejscami co 30cm (w ławie) czy te strzemiona nie maja czasem za zadanie tylko trzymac te główne prety w odpowiednim ukladzie? jeszcze raz przepraszam Was za moja pomylke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBQ 16.07.2004 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Wakmen!Czesto jest tak ze za projektowanie konstrukcji bierze sie architekt no i wychodza rozne "klocki", dlatego moja sugestia. A to ze w naszym kraju wszyscy sa madrzy w kwesti budowy i leczenia to wystarczy w tym pierwszym przypadku poczytac forum.Kaim!Co do rozstawu strzemion w ławie to upieralbym sie przy 30 cm podobnie zreszta jak w wiencu. Rozstaw 50 cm jest prawidlowy, ale powinien byc spelniony dodatkowy warunek - rozstaw nie wiekszy niz 3/4 wyskości przekroju żelbetowego.A gdzie (w jakim elemencie - bo nie w ławie jak sam napisales) rozstaw jest co 50 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.07.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Rozstaw 50 cm jest prawidlowy, ale powinien byc spelniony dodatkowy warunek - rozstaw nie wiekszy niz 3/4 wyskości przekroju żelbetowego. A gdzie (w jakim elemencie - bo nie w ławie jak sam napisales) rozstaw jest co 50 cm? Ale chcialem zauwazyc ze oprocz tego warunku na 3/4 jest rowniez warunek s<30cm i nalezy sposrod tych wartosci wybrac mniejsza , wiec nawet ak wyjdzie ze wzgledu na wyskoi element wiecej od 30 to 2 warunek"zmusza" nas do rozstawu 30cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBQ 16.07.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Jajmar! gdybys uwaznie przeczytal moj post to stwierdzilbys ze tez uwazam ze 30 cm to sluszny rozstaw.Natomiast jak juz cytujesz norme to sprawdz czego dotyczy warunek s<30 cm. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts