Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament - odległości strzemion

Recommended Posts

W projekcie przy fundamencie w zbrojeniu mam podane, że strzemiona mają mieć rozstaw co 30 cm (cztery głowne pręty to fi 12 i łączone strzemionami fi 6). Czy mogą mieć one rozstaw 45 cm? Dodam, że domek to szeregowiec (parter + piętro bez poddasza - bardziej to jest użyteczne poddasze).

marcus

• 2 months później...

kurcze, a u mnie w projekcie (d02 z katalogu Muratora) strzemina fi6 wypadaja co 50cm - czy spotkaliscie sie z takim rozstawem? jak to sie ma do info an temat PN???

i jeszcze jedno - w zestawieniu mam podany gatunek stali A-0 St0S - dotyczy i fi 12 i fi 6 - czy to jest standard? sadzilem ze do zbrojenia wykorzystuje sie stal zebrowana, tymczasem St0S jest przeciez stala gladka - chyba ze sie myle?

ja mam w projekcie głównie co 60cm (w ławach) ale w niektorych miejscach co 30cm - widac konstruktor tak to przeliczył wg obciążenia.

Nie po to płaciłem za projekt i obliczenie tej konstrukcji żeby teraz coś samemu kombinować - bo mi sie wydaje inaczej. Zamierzam robic dokladnie jak w projekcie.

Ale mam inne pytanie. W projekcie mam strzemiona ze stali St0S fi6 mm, kiedy sie rozgladalem gdzie to kupic uslyszalem ze to kiepska stal jest i w ogole od maja juz nie mozna z takiej robic i dadza mi lepsza stal (niestety nie pamietam symbolu) ale o srednicy 4,7 mm. Oba symbole wskazywaly na stal gladka. Zdecydowac sie?

Pytam bo nie wiem na ile wazna jest wytrzymalosc strzemion a na ile maja one za zadanie po prostu utrzymywac glowne prety zebrowane w zadanej formie.

Pytanie do JackaDe: gdzie udalo Ci sie kupic strzemiona po 50groszy?

34GS to stal żebrowana o dość dużej wytrzymałości a stale gładkie mają niższą wytrzymałość. Wydaje mi się, że zamiana stali żebrowanej na gładką o mniejszej średnicy to nie jest dobry pomysł, strzemiona będą miały mniejszą nośność niż przewidziane w projekcie.

Strzemiona w ławach fundamentowych układa się zazwyczaj (jesli nie ma jakis szczegolnych wzgledow) wlasnie co okolo 30 cm. Zwiększenie rozstawu jest niedopuszczalne.

Strzemiona zazwyczaj projektowane sa z pretow o srednicy 4,5-6 mm i zazwyczaj jest to stal gladka A0 (St0), AI (St3S). Nie wiem dlaczego projektant "wrzuciL" zebrowana stal. Moze miejscowo celem wzmocnienia, a moze z niewiedzy - tez sie zdarza, albo w projekcie jest blad literowy i miala byc gladka a jest przez przypadek zebrowana.

pozdrawiam

przepraszam Was wszystkich (i konstruktora mojego projektu tez) ale pisałem post z pamięci i wkradł się błąd

otóż dyskusja się toczy nad zamianą stali zebrowanej 34GS na gladką a to mój błąd - w projekcie mam wlasnie gładką St0S na strzemiona

chodzi tylko o Wasze zdanie na temat mozliwosci zamiany tej St0S fi 6mm na inną też gładką i podobno lepszą ale fi 4,7 mm

a w projekcie mam strzemiona co 50cm a miejscami co 30cm (w ławie)

czy te strzemiona nie maja czasem za zadanie tylko trzymac te główne prety w odpowiednim ukladzie?

jeszcze raz przepraszam Was za moja pomylke

Wakmen!

Czesto jest tak ze za projektowanie konstrukcji bierze sie architekt no i wychodza rozne "klocki", dlatego moja sugestia. A to ze w naszym kraju wszyscy sa madrzy w kwesti budowy i leczenia to wystarczy w tym pierwszym przypadku poczytac forum.

Kaim!

Co do rozstawu strzemion w ławie to upieralbym sie przy 30 cm podobnie zreszta jak w wiencu. Rozstaw 50 cm jest prawidlowy, ale powinien byc spelniony dodatkowy warunek - rozstaw nie wiekszy niz 3/4 wyskości przekroju żelbetowego.

A gdzie (w jakim elemencie - bo nie w ławie jak sam napisales) rozstaw jest co 50 cm?

Rozstaw 50 cm jest prawidlowy, ale powinien byc spelniony dodatkowy warunek - rozstaw nie wiekszy niz 3/4 wyskości przekroju żelbetowego.

A gdzie (w jakim elemencie - bo nie w ławie jak sam napisales) rozstaw jest co 50 cm?

Ale chcialem zauwazyc ze oprocz tego warunku na 3/4 jest rowniez warunek s<30cm i nalezy sposrod tych wartosci wybrac mniejsza , wiec nawet ak wyjdzie ze wzgledu na wyskoi element wiecej od 30 to 2 warunek"zmusza" nas do rozstawu 30cm