bitek 25.03.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 (edytowane) Witam, zastanawiam się nad wyborem rodzaju więźby dla budynku przedstawionego na rzucie. Jest to budynek parterowy z poddaszem nieużytkowym. Dach, jak widać na rysunku, dwuspadowy. Linią przerywaną zaznaczyłem okapy oraz kalenicę. Dodam, że mam zamiar wykonać wszystko systemem gospodarczym, a więc w miarę możliwości samodzielnie. Dach będzie pokryty blacho-dachówką. Wewnątrz budynku nie będzie ścian nośnych (jedynie działowe z płyt g-k). Kąt nachylenia połaci dowolny. Wymiary na rysunku w cm. Ze względu na poddasze nieużytkowe zastanawiam się nad wiązarami kratowymi. Dzięki temu uzyskam mały kąt nachylenia dachu, co zmniejszy powierzchnie połaci dachowych, a więc i koszty poszycia. Czytałem również, że to całkiem przyjemna więźba w budowie. Pas dolny kratownicy ułatwi konstrukcję sufitu podwieszanego z płyt g-k. Jednak nie wiem jak w praktyce będzie wyglądało zgranie takiego sufitu z ściankami działowymi również z płyt g-k. Chodzi mi głównie o akustykę, czy uda mi się odpowiednio odizolować akustycznie pomieszczenia? Czekam na propozycję i opinie. Ogólnie kryterium jest standardowe, czyli żeby było dobrze i możliwie jak najtaniej dla tej rozpiętości. Pozdrawiam. Edytowane 25 Marca 2013 przez bitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabc 25.03.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Witam . Jeśli mały kąt i brak scian działowych to kratownica będzie najlepszym i najtańszym rozwiązaniem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.03.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Proponuję zostawić ten problem konstruktorowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.03.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Musdisz odwiedzić firmę produkującą wiązary i z nimi wszystko omówić. Oni zrobią projekt, wykonają, przywiozą i zamontują. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitek 26.03.2013 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Dziękuję za odpowiedzi. Konstruktorem jestem ja (a raczej będę, jeszcze studiuję). Nie chodzi mi w tym wątku a rozważania na temat wytrzymałości więźby itp., sam się tym zajmę. Mam już swoją koncepcję, a temat założyłem aby otrzymać opinie oraz aby rozważyć możliwe inne opcje podane przez osoby doświadczone w praktyce, czego mi brakuje. Porady typu "zapłać i nie zastanawiaj się nad problemem" są chyba sprzeczne z tym, co chcą osiągnąć osoby zadające pytania na forum. Gdybym chciał zapłacić za wszystko nie zadawał bym tu pytań. Więźbę wykonam również sam (a raczej z pomocą rodziny, brat ma firmę produkującą obiekty architektury ogrodowej, więc mam miejsce i narzędzia do jej wykonania). Interesują mnie porady, od osób mających doświadczenie praktyczne, na temat wykonania jak najtańszej więźby dla zadanych warunków.Mam również pytanie do osób mających doświadczenie w pracy z sufitami i ścianami z płyt g-k. Jak pisałem w pierwszym poście mam zamiar wykonać sufity w większości z płyt g-k oraz w części z drewna. Interesuje mnie czy takie sufity w połączeniu ze ścianami działowymi z płyt g-k dadzą się w praktyce dobrze uszczelnić akustycznie, czy może każdy dźwięk będzie słyszany dwa pokoje dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Jak nie napiszesz kim jesteś to do kogo masz pretensje? Rada aby zlecić to profesjonalnej firmie była jak najbardziej na miejscu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts