Jarek-Krakow 25.03.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Pod koniec roku planuję zakup okien.3 szybowe lub 4 szybowe, prawdopodobnie drewno.Natomiast nie wiem, gdzie znaleźć producenta, który ma wymiary, których poszukuję. Może ktoś miał już kiedyś podobny problem i coś podpowie, bo wujek Google jakoś mi nie chce pomóc: Szer x wys:- okno 150 x 210 NIEOTWIERALNE- okno 150 x 210 UCHYLNE LUB OTWIERALNE- okno 180 x 150 ale czy można dostać jako 1 okno a nie dzielone?- okno 150 x 30 nieotwieralne, choć w planie mam 150 x 60, ale będzie to garaż i ściana północna, zastanawiam się nad zmianą na mniejsze, jeśli takie istnieją. Dzięki za pomoc,Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 25.03.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 4 -szybowe ? tutaj może być największy problem ze znalezieniem producenta. Cena takich pakietów jest zaporowa. A w drewnie jeszcze nie widziałem u nikogo.A co do okien: -150 x 210 NIEOTWIERALNE - wykonalne- okno 150 x 210 UCHYLNE LUB OTWIERALNE - jako jednoskrzydłowe niewykonalne - okno 180 x 150 ale czy można dostać jako 1 okno a nie dzielone? - jako jednoskrzydłowe niewykonalne - okno 150 x 30 nieotwieralne - teoretycznie wykonalne, ale na szybach 6mm (za duży stosunek szer. do wys.) Tak więc musisz pomyśleć nad podziałem tych okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek-Krakow 25.03.2013 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Rozumiem, to może z tymi 4 szybowymi się rozpędziłem w drewnie. Co do tych okien: "-150 x 210 NIEOTWIERALNE - wykonalne" - Wykonalne na miarę, czy ktoś ma coś takiego w ofercie? "- okno 150 x 210 UCHYLNE LUB OTWIERALNE - jako jednoskrzydłowe niewykonalne" - czyli pozostaje mi tylko dzielenie w poziomie, i np dół będzie nieotwieralny a góra otwieralna lub uchylna? - "- okno 180 x 150 ale czy można dostać jako 1 okno a nie dzielone? - jako jednoskrzydłowe niewykonalne" - a jeśli będzie nieotwieralne, to da się zrobić? - Rozumiem że w garażu musze mieć 150x60, lub ewentualnie 120x30. Generalnie chce drewniane, ale czy przy zastosowaniu PCV da się zrobić takie rozmiary jak nie da w drewnie, czy to zupełnie inna sprawa i materiał tu nic nie ma?Są jeszcze aluminiowe, chciałbym jakoś w miarę możliwości te okna zakupić, bo fajnie to będzie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.03.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Google nie pomaga, bo zwyczajnie takich okien jakbyś chciał się nie robi: są niepraktyczne, czasem fizycznie niewykonalne. Praktycznie żadna firma nie ma takich okien "w standardzie". A może inaczej: standardem jest robienie okien na wymiar. ale to nie wyklucza zdrowego rozsądku Takie duże okna może zrobi ktoś w wersji obrotowej? Kilka lat temuy Avante pokazywało na targach coś takiego... Okno na wysokość 30cm... hmm.. uważam je za pomyłkę. Stosując ramę+skrzydło szyba w środku będzie miała ok 8 cm światła wersja nieotwierana ok 14cm. Poza tym w drewnie dla właściwego "zaczopowania"/czyli połączenia ram potrzeba ok 35cm prostej ramy, chociaż niektórzy ręcznie robią mniej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek-Krakow 27.03.2013 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Dzięki za pomoc. Byłem w 1 salonie, generalnie nieotwieralne niema problemu, co do 150x210 otwieralne, to albo cięcie w poprzek - na dole okno nieotwieralne i drugie okno uchylne u góry, albo przecięcie wzdłuż i np. zwiększając lekko szerokość i będą 2 skrzydła po 80cm, obydwa otwieralne lub jedynie jedno (czyli de facto drzwi balkonowe). Co do garażu, to faktycznie 150 x 60 musi być. Za kilka dni będę posyłał maile z prośbą o wycenę, więc jak będę miał to dam cnać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mektoncjusz 27.03.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Pakiet 4 - szybowy nierealny- okno 150x210 - NIEOTWIERALNE - mozna zrobic- okno 150x210 UCHYLNE/OTWIERALNE - podział na dwie części z tzw ruchomym słupkienm- okno 180 x 150 - sensownie dzielone na dwa w pionie - proszę zauważyć - że takie jego skrzydło Rozwierno-uchylne - z pakietem 3 szybowym jest bardzo ciężkie. Jako firma, jesteśmy w stanie wykonać okno 150x150 w kolorze dwustronnym jednoskrzydłowe - lecz osobiście zawsze doradzam klientom rozwiązanie dwuskrzydłowe, ze względu na wygodę użytkowaniaOkno 150x30 - dziwne rozwiązanie - światła szyby na wysokość będzie około 16 cm - opłaca się? Nie lepiej luxsfery? za to 150x60 można już zrobić uchylne Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 27.03.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Pewnie spraw użytkowych typu mycie to nie rozwiązuje ale te duże można zrobić też w wersji uchylnej, trochę kosztowne bo nie na standardowych rozwiązaniach do uchyłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek-Krakow 27.03.2013 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Generalnie jak dla mnie wszystkie mogłyby być nieotwieralne bo będzie WM, ale niestety jest jeszcze efekt żony. Faktycznie 150x30 to głupi pomysł, więc zostanie 150x60, zresztą te 150x60 ma być nieotwieralne. Po przemyśleniu okno 150x210 jakie ma być uchylne będzie z ruchomym słupkiem, 2 skrzydła po 80cm szer. Okno 180x150 to samo, też na pół. A ba sam koniec jeszcze wstawie HS'a 4000x210 Kolego Mektoncjusz, piszesz "jako firma" ale nie podajesz jaka A co do mycia, to faktycznie nie będzie lekko, ale trochę ruchu się przyda dla zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts