Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec CO na gaz w piwnicy a wentylacja

luka5z

Recommended Posts

Otóż w piwnicy piętrowego domu mam piec CO na gaz. piwnica składa się z 3 pomieszczeń, w każdym jest drewniane okienko. W pomieszczeniu z piecem jest ono dodatkowo lekko uchylone, tak że jest nawiew. Piec ma własną rurę spalinową podpiętą pod osobny kanał w kominie.

Moje pytanie - czy to okienko naprawdę powinno być uchylone (wieje z niego do piwnicy zimnym powietrzem)?

A pomijając kwestię pieca - to czy to okienko powinienem mięc otwarte cały rok zeby piwnica (raczej nieuzytkowa - przechowalnia rzeczy) byla wentylowana? czy też na lato zamknąć, żeby cieple i wilgotne powietrze nie wchodzilo do piwnicy?

Edytowane przez luka5z

Na stronie 5 instrukcji masz odpowiedź. Wystarczy przeczytać.

zostawiam uchylone.

to teraz pytanie jak zrobić w lecie keidy temperatura nea zewnatrz bedzie wieksza niz w piwnicy a piec wyłączony. zamknac okienka? mam na mysli potecjalne skraplanie sie pary na scianach piwnicy

Gość Konto usunięte_12*
zostawiam uchylone.

to teraz pytanie jak zrobić w lecie keidy temperatura nea zewnatrz bedzie wieksza niz w piwnicy a piec wyłączony. zamknac okienka? mam na mysli potecjalne skraplanie sie pary na scianach piwnicy

Lepiej to okienko zostaw nadal otwarte, to skraplania nie będzie. Inaczej będzie potrzebny ten wymagany nawiew, o którym pisze Centrumgaz :)

Edytowane przez Konto usunięte_12*