Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]CZY MURATOR POWINIEN WYKLUCZAĆ Z FORUM FIRMY???[/b]

Tomasz W.

Czy chcesz żeby na pytania odpowiadali zawodowcy pomimo tego że przy okazji siebie reklamują???  

53 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy chcesz żeby na pytania odpowiadali zawodowcy pomimo tego że przy okazji siebie reklamują???

Recommended Posts

Nie rozumiem czegoś, przcież wypowiedź osoby, która zajmuje się danym tematem zawodowo nie musi być od razu reklamą. JA nie mam nic przeciwko temu, aby mi podpowiedział ktoś, kto "siedzi w temacie" profesjonalnie. A jeśli przy okazji zaprosi mnie do współpracy to przcież nic mi się nie stanie - najwyżej odmówię. JEstem przekonana, że wielu branżystów wypowiada się w dobrej wierze i wcale nie "dybie" na nas, widząc w nas tylko potencjalnych klientów.

POzdrawiam zawodowców i amatorów (takich jak ja). A.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

oczywiście zgadzam się z poprzednikami , że na forum nie powinno się przedstawiać reklam a zupełnie inna sprawą jest udzielanie porad, nawet przez osoby prowadzące zawodowo działalność. Jeśli stanie się inaczej - zostaniemy wchłonięci w ten cały cyrk a dyskusje zostaną na uboczu. Bez sensu ......

Udzielam porad jak umiem najlepiej. Sadzę,że mam coś do powiedzenia na temat kotłów opalanych paliwami stałymi. Na forum nigdy nie zdradzę nazwy swojej firmy,ani nazwy kotłów które produkuję.Jeżeli nawet zostanę złapany za rękę,to będę udowadniał,że to nie moja ręka. Ja chcę być odbierany obiektywnie.Chcę byc wiarygodny.Owszem napisałem gdzieś,że w moim interesie leży prawidłowo wykonany komin.Ale nie tylko w moim.W interesie setek producentów kotłów i kominków.W interesie nas wszystkich,korzystajacych z takich urządzeń. Ja za to co tutaj robię nie oczekuję zapłaty. Ty Tomku chcesz gratyfikacji za swoją wiedzę. Przynajmniej ja to tak odbieram. Zawsze w takich przypadkach forumowicze szukać mogą podstępu. Udzielaj tylko porad.Forumowicz skorzysta z tej wiedzy.

DROGA redakcjo

zbyt ogólnie rozumiecie pojęcie reklamy

informacja czym się ktoś zajmuje zawarta w 2-3 słowach nie jest tym za co chcecie linczować firmy

szczerze mówiąc nie chce mi się z wami na ten temat dłużej dyskutować

sądząc po efektach sondażu powinniście zmienić zdanie a nie zachowywać się jak wszechmogący dyktator

kto tu dla kogo jest ....

JEstem przekonana, że wielu branżystów wypowiada się w dobrej wierze i wcale nie "dybie" na nas, widząc w nas tylko potencjalnych klientów.

Jeśli to prawda to, po co reklama?

Przy okazji - Tomek - złote usta za zadane przez Ciebie pytanie w ankiecie. Jest bardziej pokręcone i przebiegłe niż wypowiedzi pewnego rzecznika rządu :lol:

Zagłosowałam na "nie'. Jeśli pierwsza część pytania ankiety jest nierozerwalnie związana z drugą - to nie. Zmienię zdanie, jeśli choć raz spotkam się z wypowiedzią producenta typu - mój wyrób jest gorszy niż firmy X, więc go raczej nie kupujcie. Przykro mi, nie wierzę w bezinteresowność wypowiedzi producentów. Życie mnie tego niestety nauczyło i dużo musi wody upłynąć, zanim zmienię zdanie. Natomiast opinie użytkowników są dla mnie najcenniejsze, bo doświadczeń ludzi, którzy na własnej skórze "przećwiczyli" różne rzeczy nie znajdę w żadnej Panoramie firm, ulotkach czy reklamach. Dlatego Forum jest dla mnie taką wiarygodną skarbnicą "wiedzy praktycznej". Jeśli chcecie Panowie Tomaszu i Bio zabierać głos na Forum, to bez reklamy. Kto będzie chciał, to Was znajdzie.

Zagłosowałam na "nie'. Jeśli pierwsza część pytania ankiety jest nierozerwalnie związana z drugą - to nie. Zmienię zdanie, jeśli choć raz spotkam się z wypowiedzią producenta typu - mój wyrób jest gorszy niż firmy X, więc go raczej nie kupujcie.

Kamikadze? Spróbuj powiedzieć coś takiego o sobie swojemu szefowi jeśli pracujesz na etacie, lub zrób tak ze swoją firmą pierwsza, zacznij od siebie.

Przykro mi, nie wierzę w bezinteresowność wypowiedzi producentów.

I masz rację.

Życie mnie tego niestety nauczyło i dużo musi wody upłynąć, zanim zmienię zdanie. Natomiast opinie użytkowników są dla mnie najcenniejsze, bo doświadczeń ludzi, którzy na własnej skórze "przećwiczyli" różne rzeczy nie znajdę w żadnej Panoramie firm, ulotkach czy reklamach. Dlatego Forum jest dla mnie taką wiarygodną skarbnicą "wiedzy praktycznej".

100%

Jeśli chcecie Panowie Tomaszu i Bio zabierać głos na Forum, to bez reklamy. Kto będzie chciał, to Was znajdzie.

Ciekawe jak ma ktoś trafić do firmy jeśli nie będzie się ona reklamować na wszystkie możliwe sposoby?

A teraz poważniej:

Dla mnie jedną z najcenniejszych rzeczy jakie mogę spotkać na forum muratora to, wbrew pozorom, nie wypowiedzi specjalistów. Choć dla tych wypowiedzi można stosować pewną mądrość ludową: "dobra rada lepsza jak pieniądze" to nie stanowią dla mnie o unikalności tego forum - bowiem taką wiedzę można zdobyć także z książek, prasy, spotkań i rozmów ze sprzedawcami i producentami.

To co tworzy charakter tego forum to wypowiedzi zwykłych ludzi którzy dzielą się swoimi - zwłaszcza - złymi doświadczeniami z zastosowania jakichś materiałów czy usług. Nie trudno znaleźć listę zalet czegokolwiek ale uzupełnienie tego opisu o doświadczenia zwykłych użytkowników czy klientów daje mi możliwość unikalnej obiektywizacji oceny.

Prawdą, i to potwierdzoną na forum, jest to, że takie wypowiedzi są także dziełem "ludzi z branży". Ale nie dodajmy do tego reklamy. I to z dwóch powodów:

I. Wydaje mi się, że jeśli admin dopuści jakąkolwiek "małą ale stałą reklamkę" pojawienie się wielkich reklam będzie tylko kwestią czasu (no bo niby dlaczego nie?). A tu już tylko krok do tego, co dzieje się z dużą częścią prasy: bardziej wydawcy dbają o tego, który zapewnia im byt (czyli reklamodawca) niż o czytelnika.

II. Powołując się na swoją biegłą znajomość dziedziny tworzysz swój autorytet. I nic w tym nie ma złego, a nawet wręcz przeciwnie: potrzeba na autorytetów, czyli jednostek (osób, instytucji itp.), których ocenę jesteśmy w stanie uznać za prawdziwą w sytuacjach, gdy powszechnie uznanej oceny brak lub jest ich kilka i są sprzeczne.

Takie pojęcie autorytetu wymaga od tegoż autorytetu umiejętności i możliwości szerszego i głebszego spojrzenia na dany obszar, podczas gdy sama reklama, z założenia jest tu zawężeniem i ukierunkowaniem poglądów (choć sam reklamodawca może być dużo więcej wart, choc tego nie widzimy). Dlatego też nie dziwią mnie odczucia, że takie połączenie fachowości z reklamą są równie cenne jak niektóre obraźliwe wypowiedzi anonimów.

Pozdrawiam Marek

Luśka, pisząc swoją poprzednią wypowiedź nie było jeszcze na forum Twojej. W sprawie rad zwykłych uzytkowników zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości :lol:

Trochę inaczej jest w przypadku producentów: dwukrotnie przedstawiciele dwóch dużych i znanych producentów (podkreślam przedstawiciele producentów nie handlowcy) doradzało mi inne produkty niż ich własne. Raz, bo producent wiedział, co produkuje i mimo stworzonej opinii na rynku otwarcie powiedział co i dla jakich potrzeb produkuje (chodziło o izolację przeciwwodną fundamentów). W drugim przypadku, róznież sprawa związana z wysokim poziomem wód gruntowych na mojej działce, doradził tradycyjne rozwiązanie zamiast ich nowoczesnego, ale mniej sprawdzonego w tych warunkach.

Ciekawe jak ma ktoś trafić do firmy jeśli nie będzie się ona reklamować na wszystkie możliwe sposoby?

Paweł - sądzę, że pytanie trochę nie w temacie. Oczywiście rynek to ciągła walka o klienta, czy to reklamą, formami sprzedaży bezpośredniej czy marką, jakością i referencjami. Ale nie o to tu chodzi.

Problem jest taki: jak od stosu informacji marketingowych oddzielić rzetelne doświadczenia i wiedzę, a wszczególności jak zrobić to na tym forum?

Zagłosowałam na "nie'. Jeśli pierwsza część pytania ankiety jest nierozerwalnie związana z drugą - to nie. Zmienię zdanie, jeśli choć raz spotkam się z wypowiedzią producenta typu - mój wyrób jest gorszy niż firmy X, więc go raczej nie kupujcie. Przykro mi, nie wierzę w bezinteresowność wypowiedzi producentów. Życie mnie tego niestety nauczyło i dużo musi wody upłynąć, zanim zmienię zdanie. Natomiast opinie użytkowników są dla mnie najcenniejsze, bo doświadczeń ludzi, którzy na własnej skórze "przećwiczyli" różne rzeczy nie znajdę w żadnej Panoramie firm, ulotkach czy reklamach. Dlatego Forum jest dla mnie taką wiarygodną skarbnicą "wiedzy praktycznej". Jeśli chcecie Panowie Tomaszu i Bio zabierać głos na Forum, to bez reklamy. Kto będzie chciał, to Was znajdzie.

Mam serdeczną prośbę Luśka. Wskaż chociaż jeden mój post w którym uprawiałem reklamę.Mam nadzieję,że napisałaś to z rozpędu.

Paweł - sądzę, że pytanie trochę nie w temacie. Oczywiście rynek to ciągła walka o klienta, czy to reklamą, formami sprzedaży bezpośredniej czy marką, jakością i referencjami. Ale nie o to tu chodzi.

Problem jest taki: jak od stosu informacji marketingowych oddzielić rzetelne doświadczenia i wiedzę, a wszczególności jak zrobić to na tym forum?

Właśnie to forum to robi, oddziela reklamę od porad doświadczonych i wyposażonych w wiedzę. Jesli firma tu sie zareklamuje i jednocześnie udzieli złej porady to to forum je zweryfikuje, a firma straci wielu potencjalnych klientów. Uważam, że każdy właściciel firmy jest na tym forum bardzo ostrożny z reklamą i tym co pisze. Uważam również że każda firma tu obecna (z branży) jest tu również po to by się sprzedać i pozyskać klientów (nie ma co się oszukiwać). Jedne robią to mniej inne więcej nachalniej. Co wcale nie oznacza, że nie udzielają dobrych porad, wiecej, dają za darmo swoje doświadczenie, wiedzę zdobyte przez wiele lat za cięzkie pieniądze.

Kwiatkor, jeśli na Forum będą zabierali głos fachowcy z branży tematycznej doradzającej w szczególnych przypadkach i proponując konkretne rozwiązania - to jestem 4 łapami za. Ale podobnie jak Ty obawiam się kolejnego zalewu reklam, które i tak atakują nas z każdej strony i w nadmiarze.

Pawlek2 - no właśnie, ponieważ nikt z nas nie jest raczej kamikadze, rzetelnej informacji raczej więc nie uzyskam. Dlatego wiedza kto z forumowiczow jest producentem czy przedstawicielem jakiejś firmy nie jest mi potrzebna. Mogę ją znaleźć w równie łatwo dostępnych jak Forum źródłach. A firmy doskonale sobie radzą z reklamowaniem swoich wyrobów. Jest tyle form w marketingu, że nie muszą tego robić tutaj. Bardziej interesujące jest jak się faktycznie wyrób X czy Y spisuje w praktyce. A tego mi raczej żaden kamikadze nie powie. Nawet jeśli wie! Zresztą to firmy powinny docierać do potencjalnych klientów, a nie na odwrót. Tak to sobie wyobrażam :lol:

Zagłosowałam na "nie'. Jeśli pierwsza część pytania ankiety jest nierozerwalnie związana z drugą - to nie. Zmienię zdanie, jeśli choć raz spotkam się z wypowiedzią producenta typu - mój wyrób jest gorszy niż firmy X, więc go raczej nie kupujcie.

droga lusiu

ja nie jestem producentem

nie mam jedynie słusznego produktu w ofercie

ja wybieram to co najlepsze dla klienta opierając się na moim doświadczeniu a mam większe niż klient

doradzając kocioł X daję to co moim zdaniem najlepsze bo na kocioł Y też mam dobre rabaty i sprzedając go też tak samo zarobię więc moje doradztwo różni się zdecydowanie od producenta

pozdrawiam

ja wybieram to co najlepsze dla klienta opierając się na moim doświadczeniu a mam większe niż klient

i moze w tym cały problem - może na forum nie chcemy pomocy tych którzy wiedzą, co dla nas najlepsze (nie tylko handlowcy, ale i politycy, dziennikarze, urzędnicy - jakże dobrze wiedzą co my potrzebujemy!) tylko sami szukamy wiedzy by umieć ocenić istniejące na rynku czy w technologiach warianty.

Głosuję na NIE!!

Przeszkadza mi taka reklama w myśl zasady "Każdy kot swoje parchy chwali". Tomaszu zastanów się, jak zadałeś nam swoje pytanie? Mówisz przy okazji.. to jakis absurd. Ty sie przede wszystkim reklamujesz a przy okazji udzielasz porad...hihi I jak widzisz jest tu wielu fachowców, którzy robią coś dla nas za darmochę, nie przy okazji.

A przy okazji :p przyjrzyj się jak relkama działa dziś na ludzi, jaka jest nachalna i wszedobylska: internet, TV, radio, prasa, ulice, sklepy, to obłęd. Niech więc forum pozostanie oazą pozbawioną takiej działalności. Ty sam staniesz się bardziej wiarygodny.

Podrawiam i głosuję za przyznaniem "Złotych ust"za sposób zadania pytania w ankiecie.

Głosuję na NIE!!

Podrawiam i głosuję za przyznaniem "Złotych ust"za sposób zadania pytania w ankiecie.

:D :D :D :D

doradzając kocioł X daję to co moim zdaniem najlepsze bo na kocioł Y też mam dobre rabaty i sprzedając go też tak samo

Ale kotłów od konkurencji nie polecasz? :lol:

Ps.Nie głosowałam bo mój mąż też zagląda na Forum i jest do tego z twojej branży :wink:

Pozdrawiam.