Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga budowlana, czy lepiej śpieszyć się z pozwolenie na budowę ?

mgorski1980

Recommended Posts

Składając pierwszy wniosek nabywasz prawa do 5-letniego limitu, który będzie można wykorzystać ale tylko na wydatki poniesione do 31.12.2013. Oczywiście w praktyce oznacza to, że ten limit zostanie tylko na papierze ponieważ rzadko się zdarza by ktoś miał tak dużo wydatków, że przekroczy limit już przy złożeniu pierwszego wniosku.

• 3 months później...
  • 1 month później...

Czyli podsumowując, jeśli dobrze zrozumiałem projekt ustawy, zwrot niektórych wydatków poniesionych w związku z budową domu otrzymają:

1) osoby, którą budują dom o powierzchni użytkowej do 100m2,

2) nie skończyły 35 roku życia w roku kalendarzowym, w którym otrzymały pozwolenie na budowę,

3) jeśli inwestycja dotyczy współmałżonków, żaden ze współmałżonków nie posiadał wcześniej prawa własnościowego do lokalu mieszkalnego (np. otrzymanego w spadku po śmierci babci/dziadka)

Po raz kolejny państwo faworyzuje związki nieformalne. Podobnie było z ulgą budowlaną. Bardziej opłąca się żyć na "kocią łapę" i podwójnie korzystać z wszelkiego rodzaju ulg. Gratuluję prorodzinnej polityki naszego rządu.

Odnośnie pkt 3 to nie do końca. Znalazłem niedawno zapis (nie pamiętam niestety gdzie - trzeba poszukać), który mówi, że można mieć prawo własności np do mieszkania jeśli jest ono w spadku ale w przypadku gdy spadek nie jest całościowy tylko odsetkowy - jakoś tak to było.

Np umiera Ci jedno z rodziców, na których było mieszkanie - część dostaje drugi z rodziców, a część ty. Wtedy ponoć mowa o dziedziczeniu odsetkowym.

Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi

• 2 weeks później...
No to jesteś w lepszej sytuacji. Ja niedawno odebrałem zaadaptowany projekt i wyszło ok. 160 m2 powierzchni użytkowej i raczej ciężko byłoby teraz zmniejszać powierzchnię do 100 m2. Dodatkowo żona posiada mieszkanie własnościowe. Z tego wynika, że w przyszłym roku nie załapiemy się na zwrot części VATu. Jeśli jakoś na dniach złożę całą dokumentację na pozwolenie na budowę to jest szansa, że jeszcze w tym roku otrzymam pozwolenie. I chyba właśnie tak zrobię, a potem będę kombinował z fakturami zaliczkowymi za materiały budowlane, albo spróbuję dogadać się z hurtowniami, żeby jeszcze w tym roku otrzymać faktury (pokrywając np. podatek od sprzedaży), a dopiero w przyszłym roku odebrać towar. Jak to wygląda w praktyce, czy jest szansa, żeby w ten sposób dogadać się z hurtowniami budowlanymi?

Sam jestem w podobnej kropce ale nas załatwiła ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych a dokładnie wstrzymanie wydawania pozwoleń na gruntach klas1-3. Mamy taką działkę (ziemia 2 klasa) dla której zostało wydane pozwolenie na wyłączenie z prod. rolnej. Wykorzystaliśmy z tego 20 arów, 30 to nadal ziemia rolna z pozwoleniem na wyłączenie z produkcji a więc możliwa do zabudowy ale... aby była ona możliwa to rodzice którzy są właścicielami muszą wystąpić o pozwolenie na budowę, ruszamy z budową i dopiero wówczas możemy wydzielić działkę z budową i dokonać przepisu działki z rodziców na dziecko - czyli darowizny.

I teraz jak do tego podejść w kwestii VAT ?

Na kogo brać faktury na materiał w tym roku abyśmy mogli skorzystać ze zwrotu VAT w latach następnych ?

Na rodziców czy na mnie ?

Czy też budować na rodziców do końca i brać na nich faktury a dopiero po skończeniu domu na gotowo i dokonaniu wszelkich odpisów zwrotu VAT dokonać podziału/wydzielenia działki i przepisania jej aktem darowizny - wraz z domem ?

• 1 month później...
Ja też mam problem bo spełniam wszystkie punkty aby ubiegać się o zwrot VAT w ramach programu MdM z wyjątkiem tego że pozwolenia na budowę musi być wydane po 2014. Nie zacząłem jeszcze budowy (dopiero w 2014) i teraz zastanawiam się czy da się anulować obecnie pozwolenie i wystąpić ponownie o pozwolenie tylko po to aby widniała na nim data 2014. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?