naan5 19.04.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Jeśli ustawa wejdzie w życie w takim kształcie jak w tej chwili jest w projekcie to będzie można odliczać tylko wydatki poniesione do 31.12.2013r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiachnuna 19.04.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzięki..Takie rzeczy tylko u nas.. Jeszcze się upewnię do końca ale to jest dziadostwo. Z drugiej strony po co prawa nabyte? Żeby w ciągu 5 lat móc sobie odpisać coś co wydało się w roku 2013 a dalsze lata? dziwne.. Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez kasiachnuna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 20.04.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Składając pierwszy wniosek nabywasz prawa do 5-letniego limitu, który będzie można wykorzystać ale tylko na wydatki poniesione do 31.12.2013. Oczywiście w praktyce oznacza to, że ten limit zostanie tylko na papierze ponieważ rzadko się zdarza by ktoś miał tak dużo wydatków, że przekroczy limit już przy złożeniu pierwszego wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiachnuna 21.04.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 aha no to wielkie dzięki.pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 12.08.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Coś się powoli wyjaśnia...http://biznes.interia.pl/budownictwo/news/zwrot-podatku-dla-budujacych-pozostanie-ale-w-gorszej,1941083,4212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 29.09.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Wszystko już chyba jasneJa czekam więc z pozwoleniem na budowę na przyszły rokhttp://mieszkaniedlamlodych.pl/artykuly/mieszkanie-dla-mlodych-uchwalone-poprawki-opozycji-odrzucone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 07.10.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Czyli podsumowując, jeśli dobrze zrozumiałem projekt ustawy, zwrot niektórych wydatków poniesionych w związku z budową domu otrzymają:1) osoby, którą budują dom o powierzchni użytkowej do 100m2,2) nie skończyły 35 roku życia w roku kalendarzowym, w którym otrzymały pozwolenie na budowę,3) jeśli inwestycja dotyczy współmałżonków, żaden ze współmałżonków nie posiadał wcześniej prawa własnościowego do lokalu mieszkalnego (np. otrzymanego w spadku po śmierci babci/dziadka) Po raz kolejny państwo faworyzuje związki nieformalne. Podobnie było z ulgą budowlaną. Bardziej opłąca się żyć na "kocią łapę" i podwójnie korzystać z wszelkiego rodzaju ulg. Gratuluję prorodzinnej polityki naszego rządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 07.10.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Odnośnie pkt 3 to nie do końca. Znalazłem niedawno zapis (nie pamiętam niestety gdzie - trzeba poszukać), który mówi, że można mieć prawo własności np do mieszkania jeśli jest ono w spadku ale w przypadku gdy spadek nie jest całościowy tylko odsetkowy - jakoś tak to było.Np umiera Ci jedno z rodziców, na których było mieszkanie - część dostaje drugi z rodziców, a część ty. Wtedy ponoć mowa o dziedziczeniu odsetkowym. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 18.10.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 12michal, będziesz budował dom o powierzchni użytkowej do 100 m2, czy też będziesz coś kombinował w projektem, żeby taką powierzchnię wykazać w dokumentacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 20.10.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Mam kupiony już projekt domu, który ma powierzchnię użytkową 99,95 m2 Będę robił jeszcze poddasze użytkowe ale na etapie adaptacji architekt wykaże je jakie poddasze nieużytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 20.10.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 No to jesteś w lepszej sytuacji. Ja niedawno odebrałem zaadaptowany projekt i wyszło ok. 160 m2 powierzchni użytkowej i raczej ciężko byłoby teraz zmniejszać powierzchnię do 100 m2. Dodatkowo żona posiada mieszkanie własnościowe. Z tego wynika, że w przyszłym roku nie załapiemy się na zwrot części VATu. Jeśli jakoś na dniach złożę całą dokumentację na pozwolenie na budowę to jest szansa, że jeszcze w tym roku otrzymam pozwolenie. I chyba właśnie tak zrobię, a potem będę kombinował z fakturami zaliczkowymi za materiały budowlane, albo spróbuję dogadać się z hurtowniami, żeby jeszcze w tym roku otrzymać faktury (pokrywając np. podatek od sprzedaży), a dopiero w przyszłym roku odebrać towar. Jak to wygląda w praktyce, czy jest szansa, żeby w ten sposób dogadać się z hurtowniami budowlanymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deltabox 24.10.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Sam jestem w podobnej kropce ale nas załatwiła ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych a dokładnie wstrzymanie wydawania pozwoleń na gruntach klas1-3. Mamy taką działkę (ziemia 2 klasa) dla której zostało wydane pozwolenie na wyłączenie z prod. rolnej. Wykorzystaliśmy z tego 20 arów, 30 to nadal ziemia rolna z pozwoleniem na wyłączenie z produkcji a więc możliwa do zabudowy ale... aby była ona możliwa to rodzice którzy są właścicielami muszą wystąpić o pozwolenie na budowę, ruszamy z budową i dopiero wówczas możemy wydzielić działkę z budową i dokonać przepisu działki z rodziców na dziecko - czyli darowizny.I teraz jak do tego podejść w kwestii VAT ?Na kogo brać faktury na materiał w tym roku abyśmy mogli skorzystać ze zwrotu VAT w latach następnych ?Na rodziców czy na mnie ?Czy też budować na rodziców do końca i brać na nich faktury a dopiero po skończeniu domu na gotowo i dokonaniu wszelkich odpisów zwrotu VAT dokonać podziału/wydzielenia działki i przepisania jej aktem darowizny - wraz z domem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 26.11.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Ja też mam problem bo spełniam wszystkie punkty aby ubiegać się o zwrot VAT w ramach programu MdM z wyjątkiem tego że pozwolenia na budowę musi być wydane po 2014. Nie zacząłem jeszcze budowy (dopiero w 2014) i teraz zastanawiam się czy da się anulować obecnie pozwolenie i wystąpić ponownie o pozwolenie tylko po to aby widniała na nim data 2014. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 28.11.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Nie wiem czy istnieje coś takiego jak anulowanie PNB, najlepiej chyba żebyś poszedł do swojego starostwa powiatowego, ładnie się uśmiechnął do jakiejś pani i zapytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.11.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 A nie prościej i bez kombinacji, będzie zakupienie materiału za pośrednictwem wykonawcy - zwłaszcza przy 160m2 ? Skalkuluj sobie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 29.11.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 A nie prościej i bez kombinacji, będzie zakupienie materiału za pośrednictwem wykonawcy - zwłaszcza przy 160m2 ? Skalkuluj sobie wszystko. Wszystkiego z montażem nie kupisz niestety a nawet jeśli, to sie tez nakombinujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.11.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Poza materiałem na ogrodzenie i kostka brukową - wszystko i to bez względu na "klasyfikację" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts