Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie wyloty DGP

bresio

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*
2. Aranżacja pomieszczeń na parterze i wykorzystanie podciągów do zabudowania kanałów i wprowadzenie ciepłego powietrza kratkami w podłodze

U siebie ulokowałem 2 kanały obok podciągu. Zabudowane płytami g/k wyglądają, jak ten sam podciąg, tylko nieco szerszy ;)

A wyloty (metalowe anemostaty) ulokowałem na piętrze w ścianach NAD podłogą a nie W podłodze, przez co zapewne mniej się będą kurzyć :)

Na lato te anemostaty zakręcam, aby się w tym "jałowym" dla kominka czasie nie brudzily.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Bez planów budynku, nie podjąłbym się określenia czy lepsze jest DGP z turbiną, czy bez. Generalnie, z pewnością lepsze jest to bez turbiny...

Plan piętra wygląda jak na zamieszczonym obrazku.

Ścianki działowe mają szerokość 8 cm (przynajmniej na projekcie, który dostałem)

http://img594.imageshack.us/img594/3363/54451477.png

Kombinacja z puszczeniem kanału poszerzonym podciągiem i dobudowaniem w komunikacyjnej części parteru zabudowy z płyt GK pozwoli łatwo doprowadzić powietrze z kominka pod pomieszczenia sypialne i łazienkę.

Podoba mi się pomysł wylotów nad podłogą, ze ścian. Niestety mają tylko 8 cm grubości i nie wiem, czy zmieszczę tam kanał. Teoretycznie ścianę można pogrubić doklejając płyty GK lub montując je na stelażach.

Czyli bez turbiny. Ścianki narysowali Ci prawdopodobnie w oparciu o profil 50 mm i płytę GK z dwóch stron. To faktycznie "cięka sprawa" z kanałami w ścianie, choć nie takie numery robi się w czasach lotów na księżyc. Gdybyś zastosował tzw. profil przemysłowy, o szerokości 100 mm, byłoby dużo łatwiej. Podobnie ma się sytuacja z suporeksem 120 mm, z którego ścianki działowe robią wrogowie suchej zabudowy. Oczywiście możesz wykombinować jakieś cudactwa z gipsu, w których umieścisz kanały, a potem na tym zrobisz śliczną półeczkę i postawisz doniczkę ze sztucznym kwiatkiem:rolleyes:

Gość Konto usunięte_12*
Podoba mi się pomysł wylotów nad podłogą, ze ścian. Niestety mają tylko 8 cm grubości i nie wiem, czy zmieszczę tam kanał. Teoretycznie ścianę można pogrubić doklejając płyty GK lub montując je na stelażach.

I tak właśnie zrobiłem - anemostaty są w takich "dobudówkach" na ścianach. Wygląda to całkiem sympatycznie :)

• 4 months później...

Ostatecznie zastosuje kanały 150x50mm prowadzone na stropie parteru.

Wyloty znajdują się na ścianach w 5 pomieszczeniach, około 20cm nad podłogą.

Każde pomieszczenie ogrzewane oddzielnym kanałem kończącym się w obudowie kominka celem uniknięcia transferu dźwięku między pokojami.