celafon 26.03.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 (edytowane) Uszanowanie! Nie udało mi się odnaleźć podobnego wątku -- mam nadzieję, że nie powielam pytań. Mam domek z pracowni z500 - z101. Jedną ze zmian w projekcie jest wykonanie stropu pod dachem z betonu. Wkrótce będzie ten stropodach wylany i na to pójdą krokwie i "normalny" dach z dachówkami. Mam dylemat jak powinienem zaizolować ten dach/strop przeciwwilgociowo. Czy użyć standardowej folii paro-przepuszczalnej? Mój majster twierdzi, że nie ma takiej potrzeby i wystarczy zostawić 3-4cm na wentylację pod dachówkami. W płaskich stropodachach robi się izolację z lepiku i tym podobnych materiałów, ale tutaj chyba nie ma dużego niebezpieczeństwa zalania, bo dach ma 40 stopni nachylenia. Co zrobić? Folia to nie majątek, ale zastanawiam się, czy jednak jej nie dać. Z góry dzięki za wskazówki!BC Edytowane 26 Marca 2013 przez celafon literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Mylisz dwie kwestie krycie wstępne i paroizolację. U Ciebie powinno być tak na betonie folia paroizolacyjna lub papa zgrzana na połączeniach następnie warstwa izolacji cieplnej dalej więźba (krokwie) a pomiędzy jej elementami (krokwiami) izolacja cieplna następnie warstwa krycia wstępnego czyli folia wysokoparoprzepuszczalna kontrłaty, łaty i dachówka lub deskowanie/OSB z przerwą nad izolacją cieplną, papa, kontrłaty, łaty i dachówka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celafon 26.03.2013 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Dzięki za szybką odpowiedź! BC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celafon 27.03.2013 23:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Jeszcze żeby się upewnić, że zrozumiałem. W obu przypadkach idzie: folia paroizolacyjna lub papa zgrzana na połączeniach następnie warstwa izolacji cieplnej dalej więźba (krokwie) a pomiędzy jej elementami (krokwiami) izolacja cieplna. A potem można zrobić: 1) warstwa krycia wstępnego czyli folia wysokoparoprzepuszczalna kontrłaty, łaty i dachówka albo 2) deskowanie/OSB z przerwą nad izolacją cieplną, papa, kontrłaty, łaty i dachówka tak? DziękiBC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.03.2013 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Tak jest. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts