Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja przeciwwilgociowa stropodachu (kąt nachylenia 40)

celafon

Recommended Posts

Uszanowanie!

Nie udało mi się odnaleźć podobnego wątku -- mam nadzieję, że nie powielam pytań.

Mam domek z pracowni z500 - z101. Jedną ze zmian w projekcie jest wykonanie stropu pod dachem z betonu. Wkrótce będzie ten stropodach wylany i na to pójdą krokwie i "normalny" dach z dachówkami.

Mam dylemat jak powinienem zaizolować ten dach/strop przeciwwilgociowo. Czy użyć standardowej folii paro-przepuszczalnej? Mój majster twierdzi, że nie ma takiej potrzeby i wystarczy zostawić 3-4cm na wentylację pod dachówkami. W płaskich stropodachach robi się izolację z lepiku i tym podobnych materiałów, ale tutaj chyba nie ma dużego niebezpieczeństwa zalania, bo dach ma 40 stopni nachylenia. Co zrobić? Folia to nie majątek, ale zastanawiam się, czy jednak jej nie dać.

Z góry dzięki za wskazówki!

BC

Edytowane przez celafon
literówka

Mylisz dwie kwestie krycie wstępne i paroizolację. U Ciebie powinno być tak na betonie folia paroizolacyjna lub papa zgrzana na połączeniach następnie warstwa izolacji cieplnej dalej więźba (krokwie) a pomiędzy jej elementami (krokwiami) izolacja cieplna następnie warstwa krycia wstępnego czyli folia wysokoparoprzepuszczalna kontrłaty, łaty i dachówka lub deskowanie/OSB z przerwą nad izolacją cieplną, papa, kontrłaty, łaty i dachówka. Pozdrawiam.

Jeszcze żeby się upewnić, że zrozumiałem.

W obu przypadkach idzie: folia paroizolacyjna lub papa zgrzana na połączeniach następnie warstwa izolacji cieplnej dalej więźba (krokwie) a pomiędzy jej elementami (krokwiami) izolacja cieplna.

A potem można zrobić:

1) warstwa krycia wstępnego czyli folia wysokoparoprzepuszczalna kontrłaty, łaty i dachówka

albo

2) deskowanie/OSB z przerwą nad izolacją cieplną, papa, kontrłaty, łaty i dachówka

tak?

Dzięki

BC