Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś z was ma jakiś patent na połączenie ściany zewnętrznej na cienką spoinę ze ścianami wewnętrznymi na spoinę tradycyjną? Materiał to beton komórkowy(SOLBET/YTONG/XELL itp.)
W pierwszym poście nie napisałeś że chodzi ci o przewiązanie ścian nośnych. Ale nie widzę problemu, niech majstry trochę podkują ścianę zewnętrzną i przewiążą ze ścianą nośną wewnętrzną, tym bardziej że to BK, więc łatwo się kuje?
A nie lepiej w ścianach wewnętrznych też zastosować klej zamiast zaprawy tradycyjnej?

Myślę, że masz rację zastosowanie czegoś takiego to utrudnienie dla wykonawcy... Lepiej zastosować klej i tu i tu

Tym bardziej że jak zrobisz wpusty to wysokości warstw też muszą być jednakowe, co przy kleju i tradycyjnej zaprawie nie do zrobienia.

Zrób tak jak koledzy mówią. Pilarka do drzewa ( najlepiej stara tarcza) nacinasz pustak, wykuwasz środek z 10-15cm i wstawiasz w to pustak.

Sorry że nie napisałem że to są nośne. Majstry nie bedo robić bo robie sam.

Robić na klej?- To są tradycyjne belity nie wiem czy da się z zachowaniem pionu.

Chyba lepszym rozwiązaniem będzie pilarka stołowa i docinanie.