Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

krokwie

walerianczyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co ile cm dawac krokwie 7x14 dach dwu spadowy 6mx7m na dach pelne deskowanie i papa a pozniej cos sie dolozy napewnonie dachowke

Według mnie wystarczy co 90 cm aczkolwiek zgadzam się z postem :

co 90 wystarczy, Przy tym przekroju tylko blachodachowka lub gont. Pod dachowka sie wygnie z czasem krokwa, nawet po odeskowaniu, pod dachowke minimum 16/7. zreszta rob jak uwazasz. Wazne jest tez jak podparte sa krokwy.

Rzeczywiście pod dachówkę to 7x14 trochę ciut przymało

Oczywiście że jętka jest ściskana .. pod warunkiem że krokwie są utwierdzone w super sztywnej murłacie i supr sztywno zamocowane.

Zacięta krokiew przybita jednym gwoździem jak by nie było jest zamocowania "przegubowo" o sztywności tego gwoździa i siły tarcia między zacięciem a

płatwią :p J1.jpg i należało by potraktować jak mechanizm i jedynym ograniczeniem rozłożenia dachu jest

Ściąg

S2.jpg

To chce zrobić śnieg z dachem ... rozpłaszczyć ... czyli taka jętka tu wstawiona będzie przeciw działać tej sile rozłożenia dachu.

Jednocześnie przy naporze wiatru będzie wstanie przenieść siłę ściskającą.

Mój błąd może polegać na czepieniu się nazwy jętka ... ja jej po prostu używał nie będę tylko definiował przeciwko jakiej sile ma działać aby nie było niedomówień, na grzyba mi pamiętać jętki dętki srętki itp ..

Zmieni się sposób oparcia krokwi na murłacie i już cała analiza poszła się paść ...

Jeszcze jedno... po co w drabinie rozkładanej są te taśmy lub łańcuch ?

Edytowane przez מרכבה

Przyjacielu nie pieprz bez celu. Nie masz wiedzy tylko własną interpretację. Przedstawiasz rysunki tak jak Ci wygodnie. Tak jak szanowni przedmówcy wspomnieli jętka działa na ściskanie i tylko na ściskanie. Jest właśnie po to aby krokwie nie ugięły się do środka. Stąd jętka nie powinna być wykona z dwóch cienkich elementów ze względu na tzw. wyboczenie. Przy jętkach z dwóch elementów stosuje się przekładki z kawałków krokwi. Natomiast na rozciąganie pracuje kleszcz i on może być wykonany z dwóch cienki elementów. Pozdrawiam.

Cieszę się że wziąłeś się za naukę. Jak już zauważyłeś warunkiem poprawnego funkcjonowania konstrukcji krokwiowo-jętkowej (rozporowej) jest to że krokwie muszą być zamocowane w " super sztywnej " murłacie , która z kolei musi być obsadzona w " super sztywnym " wieńcu lub bezpośrednio na stropie żelbetowym lub drewnianym. Krokwie mogą być także mocowane bezpośrednio do belek stropowych bez użycia murłaty. Bardzo ważne jest połączenie krokiew- murłata lub krokiew-belka. Najlepiej wykonać to na zamek galicyjski lub kurpiowski.Jeśli nie jesteśmy w stanie wykonać "super sztywnej" murłaty można zastosować ściągi które łączą przeciwległe krokwie na wysokości murłaty, ściągi mogą być wykonane z drewna lub drutu. A najlepiej zlikwidować siły rozporowe podpierając konstrukcie na płatwiach. Moim zdaniem dachy rozporowe to nieporozumienie.

Sam się weź za naukę :p

Nie zauważyłeś że jak na forum nie zacznie się robić epopei na temat o co chodzi to od razu zaraz się czepiarstwo zaczyna :p

Też te "owady/ jętki" kiedy są sztywno zamocowane muszą też przenieść zginanie ...

a skleszczanie krokwi deskami w wiezbie rozporowej to rzeczywiscie zajebista rada. Nie skleszcza sie krokwi przy takich wiezbach. przeciez to niebezpieczne. Skleszcza sie przy wiezbach wielospadowych o kostrukcji platwiowej.

krokwa i jetka 14/7

rozpora stabilizujaca krokwy 12/5 lub 10/5 w zaleznosci jak dlugi budynek. Sadzac po tym jak dlugie chce zastosowac krokwy pewnie ma od 7-9 metrow szerokosci. A to juz spory budynek.

krokwy
czepiamy się :p

co to jest ?

krokwa i jetka 14/7
jaka krokwa ? krokiew ...

krokwa i jetka 14/7

rozpora stabilizujaca krokwy 12/5 lub 10/5 w zaleznosci jak dlugi budynek.

to jętka czy

pisałem że wszystko zależy od sposobu oparcia krokwi na murłacie.

Lekkiego strzała mogłem dać to fakt ... ale to chyba przez wpadnięcie w niektóre wrony ... i myślenie jak one :(

Edytowane przez מרכבה

rozpora to ten element we wiezbie rozporowej czy jakby jej niezwal ktory spina krokwie razem. Musi byc bo w przeciwnym razie przy duzym naporze wiatru na szczyt poprostu krokwie nawet odeskowane nie beda trzymac pionu i caly dach sie wykosi. A zarowno jetka jak i krokiew moze byc przeciez wykonana w tym samym przekroju. To nawet lepiej niz te deski co mu doradzacie.

Wogole dach ten jest tak banalnie prosty, ze zdziwila mnie ta cala wrzawa jaka sie rozpetala. To nie Ameryka i taki dach moze byc zrobiony zarowno na pomorzu, mazurach czy podlasiu i tak warunki beda niewiele sie roznily.

Zauwazylem ze wielu zacnych forumowiczow chyba popadla w samozachwyt, do tego stopnia lub czuja sie jakby mieli monopol na wiedze i bardziej ich ineresuje czy jest pozwolenie czy go nie ma. A czlowiek chcial zaczerpnac tylko wiedzy i odzewu sensownego niewiele znalazl.

Zauwazylem ze wielu zacnych forumowiczow chyba popadla w samozachwyt, do tego stopnia lub czuja sie jakby mieli monopol na wiedze i bardziej ich ineresuje czy jest pozwolenie czy go nie ma. A czlowiek chcial zaczerpnac tylko wiedzy i odzewu sensownego niewiele znalazl.

bo taki urok forum ...jak nie napiszesz fachowo to źle napisze po znachroskiemu też źle ..i tak w kółko ...

Dużo sprzeczek ... itp to człowiek czasem zbyt pewny siebie żeby nie zwariować :p

Wogole dach ten jest tak banalnie prosty, ze zdziwila mnie ta cala wrzawa jaka sie rozpetala. To nie Ameryka i taki dach moze byc zrobiony zarowno na pomorzu, mazurach czy podlasiu i tak warunki beda niewiele sie roznily.

Dlatego pisałem o deskach ze względu na ich łatwiejsze i sztywniejsze zamocowanie do krokwi ...układ zachowa symetrię

Jak dasz ten sam przekrój to albo musisz krokiew nacinać albo , przybić z boku krokwi .

Edytowane przez מרכבה

po co nacinac krokiew wystarcy zaciac jetke. Jak skladalem dach u siebie dach to wlasnie tak zrobilem i na gwozdzie 5 cali zbilem. postawilem caly element a krokiew miala 9m dlugosci. po postawieniu krokwi chodzilem po jetkach i zadna sie nie wygiela nawet i platwi jeszcze nie bylo. Jakos te deski mi sie nie widza na duzym dachu. Dlamnie to nadaje sie to do mocowania raczej na lukarnach, bo mniej czasu zajmuje montaz. Przy dlugiej krokwi to nawet niebezpieczne. Wydaje mi sie zistalo to wymyslone dla latwosci i szybkosci montazu.

Jak sie patrze czasami na te nowe dachy to mnie ciarki przechodza, wszystko na kleszcze deskami, krokwy na gwozdzie do murlaty na betonowym wiencu, i do tego na blache perforowana Laczone.

co ile cm dawac krokwie 7x14 dach dwu spadowy 6mx7m na dach pelne deskowanie i papa a pozniej cos sie dolozy napewnonie dachowke
6 metrów rozpiętości ... i dla tego...

Forum już takie jest ... że nagle jedno słowo przymierzone do wszystkiego ...

Zdaję sobie sprawę do jakich konstrukcji co ...

Przedstawiałem tylko małe sprostowanie ...bo pozostawiłem za dużo domysłów .

Dlatego przy rzeczach konstrukcyjnych nie powinno się tak lecieć galopem ...

jak mi się to zdarzyło ... od sposobu umocowania krokwi do murłaty poprzez ... przegub lub sztywne mocowanie w kalenicy

przez to czy ma być kleszcze czy jętki itp...

Żeby nie było że sobie tak lekko do tematu podchodzę teraz ..

bo nie ukrywam lekkim galopem poszedłem ... lekkim bo przy dachy rozpiętym na 6m 2 deski 32 szerokie na 20cm...

też nie dopisałem właśnie szerokości tych desek i że pasuje dać klocek przynajmniej jeden zapobiegający ewentualnemu wyboczeniu przy ściskaniu

i bardziej przestrzenna pracę układu ...