Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z odpowietrzeniem układu C.O. po wymianie zaworu grzejnikowego

pawelchc

Recommended Posts

witam. wymieniłem dzisiaj zawór kątowy grzejnikowy w łazience i podczas spuszczania wody rączka od zaworu spustowego mi się urwała i zanim zakręciłem to zleciało ok 15 litrów a miałem tylko zbić ciśnienie i po wymianie tego zaworu i napełnieniu o odpowietrzeniu układu okazało się że nie grzeje mi 2 grzejniki tzn prawa strona domu reszta grzeje tak jak wcześniej. Jest to układ zamknięty w którym jest 2 grzejniki lewej strony domu 2 z prawej i na środku korytarz 1 g. i łazienka 1 g. Poczytałem trochę na forum i próbowałem różnych rzeczy tzn.

1. zakręciłem wszystkie grzejniki zostawiając tylko te 2 co nie grzeją i lekko się zagrzały ale to tak na prawdę lekko przy temp. na piecu 60 stopni i 3 stopniu pracy pompy co wcześniej chodziła na 1

2. przykręciłem odpływy z grzejników tych co grzeją i też bez rezultatów

3. poluzowałem śrubunki przy grzejnikach tych co nie grzeją i woda jest bo zaczęła cieknąć ale też nic to nie dało

dodam że słychać czasami jakby się woda przelewała w rurach tzn że chyba jest układ nie odpowietrzony ale nie wiem co dalej. jeśli to ma jakieś znaczenie to zawory przy grzejnikach mam zwykłe nie termostaty

dzięki

jeden grzejnik jest trochę niżej w miejscu gdzie jest odpowietrznik ale ten akurat grzeje a reszta wyżej, luzowałem śrubunki na rurach i grzejnikach i woda leci 2 grzejniki dalej nie grzeją. zapomniałem napisać że w łazience mam zrobioną podłogówkę z grzejnika pewnie tam się powietre zebrało

robiłem tak ale nie przez minutę tylko chwilę bo woda od razu leci z odpowietrznika ale sprawdzę. może coś się zapchało bo te dwa grzejniki są na jednej nitce

po kilku próbach (zawsze miałem wrażenie że układ jest odpowietrzony ) grzejniki zaczęły robić się ciepłe ale i tak jakieś 20 stopni mniej niż reszta czyli dalej zapowietrzone

a na najwyższym grzejniku tj drabince (z którego powrotu mam zrobioną podłogówkę) w łazience jest zamontowany odpowietrznik automatyczny także układ powinien się sam odpowietrzyć

Edytowane przez pawelchc

po 2 dniach zaczął działać tak jak powinien.. chyba sam się odpowietrzył

Jeszcze raz pytam czy poziom tego nieszczęsnego grzejnika jest prawidłowy. Jeśli poziom jest zły to wtedy nie odpowietrzysz przy śrubunku, bo tam jest niżej niż z przeciwnego końca i tam zostaje powietrze.

Z tego wynika że sam grzejnik zamontowany prawidłowo. Piszesz że odpowietrzenie jest na powrocie czyli niżej od zasilania a toby było źle. Najlepiej jak człowiek by to zobaczył choćby na szkicu. Nie piszesz jak przebiegają fizycznie te dopływy i odpływy czy to nie idzie w miejscach niewidocznych /podłoga/ . Jest pewne że gdzieś zalegało powietrze i to było przyczyną.