kriss73 08.06.2002 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2002 Chce budować z porothermu 30 i zastanawiam się jak murować bloczki betonowe na ścianie fundamentowej? Kłaść te bloczki wzdłuż czy w poprzek? Jak wzdłuż to wjedzie ich mniej, będzie taniej i mniejszy nacisk na ławy, ale porotherm będzie musiał wystawać 5 cm z którejś strony. A jeśli tak to z której? Wypuścić go te 5 cm na zewnątrz czy do środka? A może układać bloczki tak żeby ściana fundamentowa miała 38 cm, no ale będzie wtedy wiecej murowania, drożej i obciążenie ław wzrosnie, a dodam że teren jest mokry i musze budować ściany fundamentowe o wyskości 2 m, żeby zrównac sie z drogą i jakoś ten budynek wygladał. Więc co radzicie?Pozdrawiam kris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.06.2002 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2002 Możesz zawsze wypuścić po obu stronach czyli 2,5 z zewnątrz i od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 19.06.2002 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Ja buduję z BK 36,5 cm a murek fundamentowy mam o szerokości 24 cm. Pozostałe 12,5 cm przewiesiłem na zewnątrz i mam teraz miejsce na dodatkowe docieplenie cokołu (niekoniecznie) i na obłożenie go jakimis płytkami czy cegłami elewacyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 19.06.2002 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Z dokumentacji Wienerbergera wynika, że spokojnie możesz przewiesić 5 cm na zewnątrz. Ale miejsca wystarczy na płytki klinkierowe, cegła się nie zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.06.2002 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 A pomyślałeś o izolacji fundamentów, która powinna być połączona z izolacją ściany, aby uniknąć mostków termicznych. Zakładam, że będzie docieplenie metodą lekką mokrą, bo sam pustak 30 cm to trochę za mało. Zatem, styropian ocieplający fundament powinien być na zewnątrz bloczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 19.06.2002 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 wypuść sobie te 5 cm na zewnątrz. tak będzie OKHEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 20.06.2002 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 Jeżeli porotherm grubości 30 cm trzeba ocieplać to dlaczego nie budujesz ściany grubości 25 cm, i ocieplić go np. 12 cm ocieplenia. Szerokość ściany fundamentowej wtedy 25 będzie w sam ras a poza tym będzie taniej.Pozdrawiam Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Peter 24.06.2002 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Abakus ma rację.Albo murujemy ścianę jednowarstwową, ale wtedy 30 cm to za mało, albo dwuwarstwową a wtedy grubość ściany taka by przenieść obciążenie (np. 25 cm) i ścianę nośną docieplić (wełna lub styropian ok. 12 cm). Rozwiązania pośrednie są dopłacaniem do interesu.Peter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 24.06.2002 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Hmmm, ja na początku chciałem Poro 25 (+ ocieplenie oczywiście) ale w hurtowniach się krzywili, że za mało, że Poro jest kruchy i lepiej dać 30. Poza tym różnica w cenie nie jest duża (ok. 10%): M2 ściany Poro 30 P+W to 60,64 zł + VAT; Poro 25 P+W - 55 zł + VAT. A współczynnik przenikalności cieplnej 30-ki (U=0,6:cool: jest dwukrotnie niższy od 25-ki (U=1,2)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts