Darek K. 21.04.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Ponieważ dostałem parę pytań odnośnie tego projektu, więc odpowiadam w skrócie: z ważniejszych zmian to przeniesienie komina od kotłowni na ścianę nośną wewnętrzną (nie wychładza sie w zimie), zrobiliśmy kominek w salonie. Dorobienie ganeczku pod lukarną, rezygnacja z ganeczku w środku - większy korytarz - polecam. Brak drzwi do salonu - powiększony otwór - polecam. Do przemyślenia poddaję pomysł zamiany kuchni z małym pokojem i salon powiększony o byłą kuchnię - to prawie 40 m2 !! My tak nie zrobiliśmy, ale chodził nam po głowie ten pomysł. Jak dowiem się jak, to zamieszczę zdjęcia. Czekam na pytania i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konradt 22.04.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 My zamierzamy dopiero budować Krokusa 2. Na pomysł z kominem, kominkiem i otwartą kuchnią też wpadliśmy. Dziwie się trochę że architektom z Archetonu nie chciało się pomyśleć, ale widocznie o to chodzi każda adaptacja to dodatkowa kasa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konradt 23.04.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Darek t, kiedyś pisałeś na forum że budowa Krokusa 2 kosztowała ciebie ok 180 tyś. Z tego co pamiętam to kosztorys który jest z projektem szacuje koszt budowy na grubo ponad 300 tyś. Jak udało ci się uzyskać tak niskie koszty? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek K. 23.04.2004 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Darek t, kiedyś pisałeś na forum że budowa Krokusa 2 kosztowała ciebie ok 180 tyś. Z tego co pamiętam to kosztorys który jest z projektem szacuje koszt budowy na grubo ponad 300 tyś. Jak udało ci się uzyskać tak niskie koszty? Pozdrawiam, Aż z ciekawości zajrzałem do kosztorysu z projektu. Faktycznie 341082,37 zł !!!! Znalazłem TABELĘ ELEMENTÓW SCALONYCH i po przeczytaniu myślę, że pewne koszty są przesadzone np.: ROBOTY ZIEMNE - 19723,05 zł (w tym 12740,87 zł pozycja SPRZĘT), ja wydałem ok. 700 zł (SIEDEMSET złotych - kopanie piwnicy, równanie terenu). Mój projektant, który robił adaptacje projektu oszacował koszt budowy pod klucz na 210000 zł. I sądzę, że tyle z meblami i pełnym zagospodarowaniem terenu bym wydał. Myślę, że w pewnym stopniu o prawdziwych kosztach budowy można zorientować się z tego FORUM. Pozdrawiam i życzę sukcesów na polu walki z fachowcami. Pewnie jeszcze coś bym napisał - pytajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konradt 26.04.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Wracając do sprawy kosztów to mam pytanie z czego budowałeś? cegła / pustaki ceramiczne tak jak jest w projekcie czy jakiś inny materiał? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek K. 26.04.2004 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Ściana trójwarstwowa z BK, 8 cm styropianu wewnątrz, 2 stropy Klaina (dostaliśmy za darmo belki stalowe) , jeden teriva. Strop nad poddaszem użytkowym też betonowy a nie drewniany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konradt 26.04.2004 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 A jak głęboki jest u ciebie wykop pod piwnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krab 02.06.2004 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Darek prosimy o zdjęcia twojego Krokusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krab 02.06.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 W sprawie kosztorysu to zawsze mówią chłopaki z Archetona że z ich kosztorysu można zdjąć 40% na budowę metodą gospodarczą i na dobrą sprawę to tylko ilości materiałow są przydatne bo ceny i tak są stare,a w sprawie projektów to tyle pomysłow co budowniczych nie które domy mają kominki a nie które nie a dorobienie kominka do całości inwestycji to smieszne pieniądze.I zdjęcia ze zrealizowanego KROKUSA można zobaczyć na stronie http://www.archeton.pl trochę mało tych zdjęć ale zawszehej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konradt 16.07.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Darek a jak oceniasz szerokość garażu? Wydaje się trochę wąski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts