MarcinF 21.04.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Proszę, poradźcie mi, z czego można zrobić przesuwane drzwi oddzielające kuchnię od salonu, o szerokości ok.160cm???Czy w ogóle jest możliwe przesuwać taką powierzchnię tylko po górnej rolce? (od dołu pusta przestrzeń)Jaki materiał byłby najlżejszy?(ale nie tworzywo sztuczne)Może ktoś z Was ma tego typu drzwi - napiszcie, proszę, jak się sprawują, a może macie jakieś fotki??? Chętnie zobaczę...Pozdrawiam. Ania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 22.04.2004 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Witam, Tak tu pusto, że postanowiłam napisać coś nie coś! Cóż ekspertem to nie jestem, ale pomyślałabym o drzwiach a raczej płycie typu komandor lub stanley - wiesz tekie jak mają szafy przesuwane! Teraz są bardzo ładne wzory np. z deseniem w półprzeźroczyste kwadraty, z tym że takie coś działa na prowadnicach górnych i dolnych. Te dolne można pewnie jakość "wpuścić" w podłogę aby nie tworzyły dodatkowego progu . To tyle na teraz, jak wpadnie mi jakiś inny/lepszy pomysł do głowy to się zgłoszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek81 22.04.2004 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Polecam systemy, które wiszą na górnej szynie mocowanej do ściany lub sufitu. systemy te są obliczane na różne obciążenia więc nie ma co bać się większych ciężarów. Możesz zrobić drzwi 2-skrzydłowe np. synchroniczne, tzn. otwierając lub zamykając jedno skrzydło jednocześnie samoczynnie otwiera się / zamyka skrzydło drugie. Prowadzenie dolne możesz zrobić w sposób niewidoczny, tzn. w podłodze mocujesz coś w rodzaju kołka, który częścią wystającą "jeździ" w kanale wyfrezowanym od dołu w dolnej krawędzi drzwi. Miejsce mocowania kołka wybierasz tak, że jest on niewidoczny przy otwartych i zamkniętych drzwiach - jego zadaniem jest trzymanie drzwi w pionie.pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 22.04.2004 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Do Tomka81, To co opisałeś jest całkiem ciekawe, czy możesz opisać gdzie mogę zobaczyć te systemy, może nazwa producenta ? Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apeska 22.04.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Takie drzwi rozsuwane (w wielu wymiarach i materiałach) robi na przykład PORTA, ale myślę, że większość firm "drzwiowych" ma coś takiego w ogercie. Ja zamówiłam takie o szerokości 160 dwuskrzydłowe, między kuchnią a jadalnią. Mogą być przeszklone llub lite. Jeżdżą na górnej prowadnicy, estetycznie zamaskowanej, a na dole mają "takie coś" co trzyma je w pionie, ale nie jest w żaden sposób widoczne, więc nie tworzy się próg. Pozdrawiam. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 22.04.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Widziałem takie rozwiazanie w praktyce jak pisał Tomek81. Były to drzwi przesuwne zamocowane pod sufitem na prowadnicy na dole tylko kołek kttóry słyżył jako prowadzenie . Drzwi te oddzialeły kuchnię od hollu i były z wielką taflą lustra - wg mnie bardzo pomysłowe rozwiazanie Lutro na hollu sie przydaje przed wyjsciem kazdy sie przegląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 22.04.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Drzwi tego typu o takiej powierzchni muszą mieć i prowadnicę dolną. Wyobraź sobie przeciąg w takim pomieszczeniu i łopot drzwi które są tylko zamocowane u góry. Ja widziałem inne rozwiązanie dzwi tradycyjne na zawiasach ale składające się z czterech częsci też połączonych zawiasami. Po otwarciu składały się jak harmonijka. Bardzo fajne rozwiązanie. Jak znajdę to podeślę link ze zdjęciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 22.04.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 U nas będą drzwi przesuwne między salonem i kuchnią, tylko na górnej prowadnicy! Szerokość około 1,8 - 2metry. Bedą składały się z trzech równych częsci, dwie pierwsze będą chowały się za trzecią, czyli na stałe otwór będzie węższy o około 60-70cm. Za to podłoga idealnie gładka. Drzwi takie robi firma NEVES (mają swój salon na Bartyckiej 24 w Warszawie), są drogie, ale bardzo ładne. Są firmy wykonujące ich podróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.04.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 majsterkowicze, zajrzyjcie tez tutaj:http://www.geze.pl/produkty_okucia_do_drzwi_spis.htmlhttp://www.laguna.pl/cgi-bin/www_site/index5.php3?p=produkty#2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinF 22.04.2004 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Dziękuję Wam bardzo za cenne porady !!!! Jesteście nieocenieni Czekam na dalsze sugestie... Wiem, że na Forumowiczów to ZAWSZE można liczyć ! Pozdrawiam. Ania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 22.04.2004 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Właśnie zamówiłam drzwi przesuwane 2-skrzydłowe (każde skrzydło po 64cm) synchroniczne (dokładnie takie, jakie opisał Tomek81) w firmie Stolwax ( http://www.stolwax.com.pl ) z prowadnicami w systemie WIM.Na początku planowałam 1-skrzydłowe 120cm, ale ze względów praktycznych zmieniłam zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.09.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Po długiej przerwie w dyskusji, mam prośbę - znacie jakieś rozwiązania drzwzi przesuwnych wewnętrznych (u mnie między holem a łazienką) dwustopniowych jak to ma miejsce w drzwiach balkonowych np.Koncepcja jest taka żeby drzwi do kibelka były szczelne, chodzi oczywiście m.in. o komfort puszczania głośnych bąków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytalski 08.09.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 witammam podobny problem a własciwie problemem jest na razie tylko brak forsy choć to niewiele kosztujeja mam układ otwarty w mieszkaniu długi korytarz [połączony z kuchnią i salonem.też chcę zrobić drzwim pzresuwne. zobacz drzwi ażurowe classena (drewno) i szyny nad drzwiami -są różne szerokości - naprawdę super - tym bardziej że mam dużo boazerii i drewna w domu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.09.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 witam mam podobny problem a własciwie problemem jest na razie tylko brak forsy choć to niewiele kosztuje ja mam układ otwarty w mieszkaniu długi korytarz [połączony z kuchnią i salonem. też chcę zrobić drzwim pzresuwne. zobacz drzwi ażurowe classena (drewno) i szyny nad drzwiami -są różne szerokości - naprawdę super - tym bardziej że mam dużo boazerii i drewna w domu.. Dzwoniłem do Classena ale nikt tam nie słyszał o dwubiegowych drzwiach wewnętrznych. Przez dwubiegowość rozumiem taki patent jak w drzwiach przesuwnych tarasowych: najpierw drzwi wysuwają się z ościeżnicy a dopiero potem można je przesunąć w bok. pytalski, jak masz jakiś namiar na takie drzwi - to ja się przymilnie uśmiecham o niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.09.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Może ktoś w międzyczasie natknął się na takie drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merit 25.09.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Nie wiem czy oni coś takiego mają w ofercie ,ale pooglądaj sobie ,może inne rozwiązanie znajdzieszhttp://www.drzwi-wim.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts