Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowa pompa ciepła MAX 3kW

מרכבה

Recommended Posts

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie rozumie ... jest jakaś święta wojna między gruntem a powietrzem ?

Czy jak ? Dla mnie nie ma to znaczenia cel jest jasny

Nie wiesz że święte wojny to specjalność tego narodu wróg musi być to pogłębia poczucie wspólnoty;)

A tak z innej beczki o co chodzi z tymi oddychającymi ścianami?

Zadna wojna, ale zawsze sa ludzie ktorzy maja z czyms problem :D.

Absolutnie nie neguje G/W. Nie mniej w PL gdzie rynek jest specyficzny i sa tanie PC krajowe. Ale P/W nie sa zle .... Kazdy przypadek, potrzeba i mozliwosci sa inne :)

Są tanie krajowe bo w fabryce ludzie tyrają za najniższą krajową 1300 jak ci Azjaci za miskę ryżu i nie zdziwiłbym się jak by się okazało że to jednak Ukraińcy na czarno bo przecież sprężarki "markowe" i reszta tez to na czym niby ta oszczędność tylko na pracownikach

Najtaniej kupić powietrzną ze zbiornikiem, np. taką jak była powyżej m.in. WOLF'a i przerobić parownik na płytowy. Do tego trochę rury w ziemi, pompa i...

.

Też poważnie się nad tym zastanawiałem np taki Hewalex za ok 3300: gdyby wyjąć z niego bardzo rozbudowany parownik, wentylator promieniowy 800 m3/h i zupełnie przyzwoitą pompkę cyrkulacyjną - wszystko na oko ponad 1000 PLN i wsadzić parownik Płytowy za ok - 300 PLN to byłaby pompa gruntowa mocy 3 - 4 kW w cenie 2500PLN. Czemu producent nie wyjdzie z taką ofertą ?. Np można by kombinować DZ układ 2 studni czy mniejsze DZ poziome.

Też poważnie się nad tym zastanawiałem np taki Hewalex za ok 3300: gdyby wyjąć z niego bardzo rozbudowany parownik, wentylator promieniowy 800 m3/h i zupełnie przyzwoitą pompkę cyrkulacyjną - wszystko na oko ponad 1000 PLN i wsadzić parownik Płytowy za ok - 300 PLN to byłaby pompa gruntowa mocy 3 - 4 kW w cenie 2500PLN. Czemu producent nie wyjdzie z taką ofertą ?. Np można by kombinować DZ układ 2 studni czy mniejsze DZ poziome.

Na rynku są już takie jednostki, np. : http://abatronic.pl/pompy-ciepla/dc-inverter-woda-woda

Na rynku są już takie jednostki, np. : http://abatronic.pl/pompy-ciepla/dc-inverter-woda-woda
tylko że łona jest jednak droższa prawie 100%. Dziś właśnie rozmawiałem na temat tej pompy dokładnie. COP między 2 a 4 przy wodzie studziennej która ma wyższą temperaturę niż glikol w naszych kolektorach. Ta pompa na glikolu, ma szanse uzyskać COP2.

No a na C.O którego nie ma to poco ...

Powiedz mi jaki sens jest dawać C.O czy cokolwiek do budynku z Ścianami R 22,9

Ja sprawę rozwiązałem i są o mocy nawet 2kW i to mi styka.

http://allegro.pl/pompa-ciepla-gruntowa-cicha-5-1kw-do-150-m2-co-cwu-i3116298566.html

Sprawę nie ja lecz kolega nick Kamil i Basia rozwiązał ...

coś więcej możesz pokazać?

Ja sprawę rozwiązałem i są o mocy nawet 2kW i to mi styka.

http://allegro.pl/pompa-ciepla-gruntowa-cicha-5-1kw-do-150-m2-co-cwu-i3116298566.html

Sprawę nie ja lecz kolega nick Kamil i Basia rozwiązał ...

Zaletą tej pompy ciepła są małe gabaryty. Z opisu wynika, że jest ona bardzo cicha. Jak jest faktycznie nie wiem :(.

Warto jednak dodać, że w odróżnieniu od większości gruntowych pomp ciepła wykorzystujących sprężarki typu scroll, ta wykorzystuje sprężarkę rotacyjną (co jej dostawca skrzętnie przemilcza). Dlatego też może zaproponować tak małą moc grzewczą (sprężarki typu scroll zaczynają się od mocy ok. 6kW).

Edytowane przez HenoK

Widzę, że zakładasz troche większe ilości ciepłej wody niż ja

do ogrzania 300L potrzeba

0,3m^3 wody * ro 1000kg/m^3 razy Cw(4,2kJ/kg)*delta T(45st)/ przez 3600

=56,700 / 3600= 15,75 kWh teraz rozkładamy na godziny i mamy moc :p

Założyłbym jednak rozsądny czas podgrzewania, np. 3h, aby nie czekać zbyt długo na ciepłą kąpiel ;).

Wtedy otrzymasz moc 5,25kW :), c.n.d. ;).