Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowa pompa ciepła MAX 3kW

מרכבה

Recommended Posts

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liczyłem moc !

zresztą co ja liczyłem się dowiedzieć po użytkowniku pompy ciepła.

to tłumaczy poziom ...

do widzenia .

Brawo! Widze, ze sam w koncu wymoderowales te swoje brednie! :D

A o poziomie umyslowym na podstawie Twoich wypocin chociazy w oststnim poscie mozna sobie latwo zdanie wyrobic, "geniuszu" matematyczny.

sam qrfa sobie jesteś winny tej wojny

A o poziomie umyslowym na podstawie Twoich wypocin chociazy w oststnim poscie mozna sobie latwo zdanie wyrobic geniuszu matematyczny.

Nich chce cie nazywać adekwatnie do twojego sposobu myślenia bo to jest żal jesteś jak trolll nie tak nie to

bo liczyłeś to a źle podstawiłeś itp

cham a to co jest ?

woich wypocin chociazy w oststnim poscie mozna sobie latwo zdanie wyrobic, "geniuszu" matematyczny.

to nie jest chamskie ? niby

0,3[m^3] *1000[kg/m^3] * 4,2 [kJ/(kg*K)]* dleta T 45[K]=56700[kJ]/ 3600[kJ/kWh]= 15,75[kWh]
a tuś co zapisał w

liczniku jak nie kJ ?

a ja w mianowniku co zapisałem sekundy

a ty zapisałeś inaczej i do innego wyniku czyli do mocy razy czas :p

Edytowane przez מרכבה

3600[kJ/kWh]
a to co jest innego jak

to 1kJ/1s ? widzisz :p też tak można ale ty tego nie pojmujesz że nie pisze się przy kW jeszcze bo jest dymyślne

że kW to jest 1kJ/s i jakim rezystorem wiedzy trzeba być aby tego nie pojmować ...

ale za chu się nie przyznasz tylko teraz napiszesz że ja jestem cham...

próbuję Cię obudzić z Twojego jakieś dziwnego czepiania się ...

to może po chamsku pomoże taki wstrząs...

Także Piotrze ... nie strzelaj sam do siebie :)

i teraz biorę poprawkę że kolega jest informatykiem a to strasznie zadufana grupa ludzi.

Mająca się za bogów olimpijsiki to rozumie że choć by nie wiem co nawet bez racji

jest racja ... szkoda że wcześniej nie sprawdziłem nie ciągną bym z informatykiem gatki ...

Edytowane przez מרכבה

Brawo! Widze, ze sam w koncu wymoderowales te swoje brednie! :D

Bardzo dobrze zrobił :). Dla pełnego szczęścia powinien jeszcze te posty usunąć.

Jeżeli ty zrobiłbyś to samo ze swoimi postami, zostałby całkiem strawny wątek.

Ja przy przeliczeniach zapotrzebowania na energię do podgrzania wody używam jeszcze prostszej metody.

Do podgrzania 1m3 ciepłej wody o 1K potrzeba 1,163kWh energii.

To bardzo ułatwia dalsze przeliczenia.

Np. 300l=0,3m3 wody podgrzane o 45K to 0,3m3 x 45K x 1,163kWh/(m3 x K) = 15,7kWh.

Gdy chcemy znać moc potrzebną do podgrzania tej ilości wody w określonym czasie, np. 2h, to wystarczy wyliczoną energię podzielić przez czas 15,7kWh / 2h = 7,85kW :).

Bardzo dobrze zrobił . Dla pełnego szczęścia powinien jeszcze te posty usunąć.
zrobiłem bo mi rynce opadły :jawdrop:

korzystałem z wzoru ogólnie na moc do podgrzania dowolnej substancji w dowolnym przedziale czasu.

15,7kWh / 2h = 7,85kW
a ja chciałem zrobić tak

15,75 kW rozdzielone na pół czyli na dwie godziny czy dowolną liczbę godzin ..

tak właśnie prosto .. ale kolo się przy je bal ... bo jest ważniak już troszkę przejrzałem z kim mam do czynienia to biorę poprawkę.

dla tego liczę tak a nie inaczej bo ... liczę np moc do podgrzania powietrza wnet ...

MOC ...

120*1,2 *1,3*40 = 7 488 kJ

i sobie to jest ...

teraz liczymy kW tzw moc :p

7 488 kJ przez x czasu np godzinę (3600sekund)

2,08 kW mocy :p

q.jpg

q2.jpg

Edytowane przez מרכבה

Dobra wracając do tematu co z tą pompą ?

na DZ mam 300m^2 działki więcej nie ...

co może dać ile ? 15 wat mocy z metra m^2 ?

Moja pompa ciepła o mocy grzewczej 6kW współpracuje z poziomym wymiennikiem gruntowy składającym się z 3 pętli po ok. 90m, co daje 270m.

Przy ogrzewaniu podłogowym COP pompy ciepła wynosi ok. 4,5m co oznacza, że z gruntu pompa ciepła pobiera wtedy ok. 4,7kW mocy. Daje to wskaźnik ok. 17W/mb. Ponieważ odstęp rur wynosi 1m, więc jest to też 17W/m2.

Przy podgrzewaniu ciepłej wody COP jest mniejsze (ok. 3,5), co daje mniejszą moc pobieraną z gruntu - ok. 4,0kW, co daje ok. 15W/m2.

W ciągu ostatniego roku moja pompa ciepła wraz z pompami obiegowymi zużyła niecałe 3800kWh energii, co oznacza, że pracowała ok. 2400h w ciągu roku. Jest to nieco więcej niż się standardowo przyjmuje do oceny wydajności cieplnej gruntu (ok. 1800h na rok).

Przy Twoim zapotrzebowaniu budynku na ciepło do ogrzewania i przygotowania ciepłej wody 300m2 powinno wystarczyć ze sporym zapasem.

Przyjęcie bardzo małej mocy pompy ciepła (tytułowe MAX 3kW), spowoduje problemy z szybkim przygotowaniem ciepłej wody, a także z w miarę szybką zmianą temperatury w domu. Nie każdemu odpowiada np. 20 st. C w domu. Podwyższenie temperatury z 20 do np. 22 st. C potrwa u Ciebie kilka dni.

Tylko mi potrzeba będzie ... pod 1 kW mocy przy -30 ... które trwa parę godzin rannych .

Dlatego taka mała moc 99% CWU.

Jaką zakładasz pojemność cieplną swojego domu?

Nie chodzi mi o straty domu, bo te pewnie masz dobrze policzone. Chodzi o zmianę temperatury.

Typowy dom to min. 100ton masy akumulacyjnej, co przy cieple właściwym 800J/(kg*K) daje pojemność cieplną 80MJ/K., czyli 22,2kWh/K.

Oznacza to, że aby zmienić temperaturę w domu o 1K przy nadwyżce mocy grzewczej nad stratami 2kW potrzeba ponad 11h.

Jeżeli weźmiesz pod uwagę sytuacje awaryjne, gdzie dom wychłodzony o 10K (np. po 2 tygodniach przerwy w dostawie energii) chcesz doprowadzić do "normalnej" temperatury, to docenisz odpowiedni zapas mocy grzewczej.