JB2013 27.03.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Witam Mam zamiar w tym roku rozpocząć budowę ale nie mam jeszcze pozwolenia. Będzie to domek jednorodzinny w zabudowie szeregowej. Ponieważ moja działka znajduje się w środku szeregu i wszystkie domki już prawie stoją oprócz mojego i sąsiada obok. Sąsiad ma już pozwolenie i czeka tylko na pogodę i zaczyna wytyczać działkę i właśnie moje pytanie jest takie czy mogę wytyczyć również moją działkę razem z sąsiadem nie mając pozwolenia ponieważ pozwoliłoby to zachować wszystkie kąty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.03.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 27.03.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JB2013 27.03.2013 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Tak myślałem dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 27.03.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Dlaczego nie można wytyczyć działki?Moim zdaniem możesz tyczyć działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 27.03.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Działkę tyczyć możesz, ale przyszłego budynku formalnie (czytaj z wpisem do dziennika budowy) już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 27.03.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Koledze za pewne chodziło o wytyczenie budynku. Możesz sobie teraz wytyczyć, nikt z tego problemu robił nie będzie, to tylko parę kołków i desek. Tym niemniej jest to niezgodne z prawem. Jak dostaniesz pozwolenie na budowę to ci geodeta wpisze do dziennika budowy i już. Tylko nie rozumiem jaki jest sens. Po pierwsze zanim dostaniesz PnB i zaczniesz coś robić, to ktoś ci te ławice może poprzestawiać. A po drugie ile tym zoszczędzisz, 100zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JB2013 27.03.2013 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Nie chodzi mi o oszczędności, tylko sam geodeta mi doradził żebym najlepiej z sąsiadem się tyczył ze względu na to że jesteśmy ostatni w szeregu i na całej długości całego szeregu mogą być minimalne przesunięcia więc jako ostatni będzie łatwiej to poustawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 28.03.2013 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Nie chodzi mi o oszczędności, tylko sam geodeta mi doradził żebym najlepiej z sąsiadem się tyczył ze względu na to że jesteśmy ostatni w szeregu i na całej długości całego szeregu mogą być minimalne przesunięcia więc jako ostatni będzie łatwiej to poustawiać. Zawsze możesz powiedzieć,że te paliki to pod winorośl... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsurm 28.03.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Ja bez pozwolenia postawiłem garaż w stanie surowym - musiałem to zrobić bo miałem ekipę. Potem dorobiłem wszystkie dokumenty - dlatego twój przypadek to pikuś. Raz się uda raz nie takie życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 28.03.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Niech geodeta wytyczy, a wpisze ci do dziennika jak będzie pozwolenie. Pytanie tylko, czy to pozwolenie to już jest w drodze, czy tylko masz w planie się budować za rok.; Bo jeśli tak, to chyba tyczenie teraz nie ma sensu. Sąsiad zacznie się budować i może poniszczyć oznakowania zrobione przez geodetę (a to koparka naruszy, a to HDSem przy wystawianiu palet z materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JB2013 28.03.2013 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Niech geodeta wytyczy, a wpisze ci do dziennika jak będzie pozwolenie. Pytanie tylko, czy to pozwolenie to już jest w drodze, czy tylko masz w planie się budować za rok.; Bo jeśli tak, to chyba tyczenie teraz nie ma sensu. Sąsiad zacznie się budować i może poniszczyć oznakowania zrobione przez geodetę (a to koparka naruszy, a to HDSem przy wystawianiu palet z materiałem. Tak już mam prawie wszystkie wymagane dokumenty do PnB i mam zamiar ruszyć w tym roku !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 28.03.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) możesz sobie tyczyć kto Ci zabroni? tylko sprawy dwie:1. żeby Ci tych "tyczek" nie przestawili2. umówić się z geodetą, żeby wpis potem zrobił. trudniej o punkt 1 bo dogadanie z geodetą to pestka. ps dla mnie problem raczej sztuczny, bo skoro sąsiad jest na końcu szeregowca, to Twoja chałupa powstanie pomiędzy domami które już są a chałupa sąsiada. Wytyczanie w takim przypadku polegać będzie głównie na wpisie do dziennika Edytowane 28 Marca 2013 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts