Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak pozwolenia na budowe

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar w tym roku rozpocząć budowę ale nie mam jeszcze pozwolenia. Będzie to domek jednorodzinny w zabudowie szeregowej. Ponieważ moja działka znajduje się w środku szeregu i wszystkie domki już prawie stoją oprócz mojego i sąsiada obok. Sąsiad ma już pozwolenie i czeka tylko na pogodę i zaczyna wytyczać działkę i właśnie moje pytanie jest takie czy mogę wytyczyć również moją działkę razem z sąsiadem nie mając pozwolenia ponieważ pozwoliłoby to zachować wszystkie kąty.

Koledze za pewne chodziło o wytyczenie budynku.

Możesz sobie teraz wytyczyć, nikt z tego problemu robił nie będzie, to tylko parę kołków i desek. Tym niemniej jest to niezgodne z prawem. Jak dostaniesz pozwolenie na budowę to ci geodeta wpisze do dziennika budowy i już. Tylko nie rozumiem jaki jest sens. Po pierwsze zanim dostaniesz PnB i zaczniesz coś robić, to ktoś ci te ławice może poprzestawiać. A po drugie ile tym zoszczędzisz, 100zł?

Nie chodzi mi o oszczędności, tylko sam geodeta mi doradził żebym najlepiej z sąsiadem się tyczył ze względu na to że jesteśmy ostatni w szeregu i na całej długości całego szeregu mogą być minimalne przesunięcia więc jako ostatni będzie łatwiej to poustawiać.

Zawsze możesz powiedzieć,że te paliki to pod winorośl...

Niech geodeta wytyczy, a wpisze ci do dziennika jak będzie pozwolenie.

Pytanie tylko, czy to pozwolenie to już jest w drodze, czy tylko masz w planie się budować za rok.; Bo jeśli tak, to chyba tyczenie teraz nie ma sensu. Sąsiad zacznie się budować i może poniszczyć oznakowania zrobione przez geodetę (a to koparka naruszy, a to HDSem przy wystawianiu palet z materiałem.

Niech geodeta wytyczy, a wpisze ci do dziennika jak będzie pozwolenie.

Pytanie tylko, czy to pozwolenie to już jest w drodze, czy tylko masz w planie się budować za rok.; Bo jeśli tak, to chyba tyczenie teraz nie ma sensu. Sąsiad zacznie się budować i może poniszczyć oznakowania zrobione przez geodetę (a to koparka naruszy, a to HDSem przy wystawianiu palet z materiałem.

Tak już mam prawie wszystkie wymagane dokumenty do PnB i mam zamiar ruszyć w tym roku !!

możesz sobie tyczyć kto Ci zabroni? tylko sprawy dwie:

1. żeby Ci tych "tyczek" nie przestawili

2. umówić się z geodetą, żeby wpis potem zrobił.

trudniej o punkt 1 bo dogadanie z geodetą to pestka.

ps

dla mnie problem raczej sztuczny, bo skoro sąsiad jest na końcu szeregowca, to Twoja chałupa powstanie pomiędzy domami które już są a chałupa sąsiada. Wytyczanie w takim przypadku polegać będzie głównie na wpisie do dziennika

Edytowane przez desmear