Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bambus horyzontalny

Recommended Posts

witam. potrzebuję Waszej pomocy. mianowicie zamierzałam w salonie i częściowo w korytarzu położyć bambus horyzontalny. jednak usłyszałam opinię, która zdecydowanie mnie przestraszyła- "po takiej podłodze kobieta w szpilkach nie przejdzie nie zostawiając śladów" Czy to prawda? czy rzeczywiście to jest taki kiepski pomysł? i czym odróżnia się bambus skręcany (ta sama osoba twierdziła że dużo lepszy)? i jaka jest zależność między bambusem sklejanym, prasowanym, skręcanym (bo taki zestaw pojęć słyszałam) a podziałem na horyzontalny i wertykalny? Będę wdzięczna za odpowiedź.

witam. potrzebuję Waszej pomocy. mianowicie zamierzałam w salonie i częściowo w korytarzu położyć bambus horyzontalny. jednak usłyszałam opinię, która zdecydowanie mnie przestraszyła- "po takiej podłodze kobieta w szpilkach nie przejdzie nie zostawiając śladów" Czy to prawda? czy rzeczywiście to jest taki kiepski pomysł? i czym odróżnia się bambus skręcany (ta sama osoba twierdziła że dużo lepszy)? i jaka jest zależność między bambusem sklejanym, prasowanym, skręcanym (bo taki zestaw pojęć słyszałam) a podziałem na horyzontalny i wertykalny? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Normy dopuszczają do stosowania „na podłogi” drewno, które wytrzymuje obciążenia statyczne min. 10 N/mm2 (100kG/cm2). Kobieta na szpilkach w trakcie chodzenia to często więcej a niekiedy dużo więcej (dynamika obciążenia), a więc jeżeli na podłodze będą delikatne wgniecenia to uznajmy to za rzecz naturalną. Pozdrawiam.

skręcany to coś w rodzaju płyty OSB. Jest dużo twardszy od horyzontalnego. 60-70kg kobieta w szpilce 5mm, nie powinna po zadnym parkiecie chodzić. Ten jednak jest na tyle twardy, że przejść można, ale harcować już się nie powinno. Te 5mm na nodze kobiety 70kg, to nacisk około 300kg