Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk akrylowy , silikonowy , silikatowy - rozterki inwestora

Recommended Posts

DACHCOM odpowiada. Każdy kto buduje dom prędzej czy później dojdzie do tego dylematu. JAKI TYNK WYBRAĆ. Skoro budujemy dla siebie nasz wymarzony domek to wiadomo _ NAJLEPSZY ! Tak - oczywiście najlepszy - ale czy to znaczy najdroższy ? Oczywiście różnie to bywa - nie jestem przeciwnikiem drogich rzeczy czasem w parze idzie jakość - ale jestem przeciwnikiem DROŻYZNY ! W tym temacie inwestorowi łatwo zawrócić w głowie. Wykonawca ( który często,gęsto ) ma niewielkie pojęcie o właściwościach masy jaką zaciera na ścianie zachwala tynki ODDYCHAJĄCE o specjalnych właściwościach - jednym słowem SUPER TYNK ale ale niestety za SUPER CENĘ . Pamiętajmy tutaj jak nigdzie indziej potrzebny jest zdrowy rozsądek. Kilka podstawowych praw. Popatrzmy jakie mamy ocieplenie .NAJCZĘŚCIEJ STYROPIAN . Dajmy sobie spokój z tynkami oddychającymi - przy ociepleniu styropianem nie ma mowy o oddychalności. To tak jakbyśmy na ortalionowy płaszcz założyli ubranie z goretexu !

z doświadczenia w branży namawiam do prostoty .Tynk mineralny plus później malowanie ( silikonem, akrylem , silikatem ) to tylko strata pieniędzy (ROZKLADANIE RUSZTOWAŃ - CZĘSTO DWUKROTNE ) wielokrotne malowanie - BO NIE KRYJE itd.

Proste to skuteczne - przeszło 90 % to tynki akrylowe barwione w masie . NIEDROGO I SKUTECZNIE . Ja polecam TYNK AKRYLOWY firmy MAJSTERPOL głównie ze względu na jego BIO OCHRONĘ ktora zapobiega powstawaniu skażenia mikrobiologicznego. Przyłożyć warto się do tego aby tynk zacierać możliwie szybko ( minimum dwóch tynkarzy na ścianie ) Uchroni nas to przed ( widocznym przechodzeniem stref tynkowania ) oraz wydłużeniem samego tynkowania co zawsze jest niebezpieczne ze względu na możliwą zmianę pogody. Pozdrawiam serdecznie DACHCOM.

DACHCOM zapraszam serdecznie do dyskusji ....

Termoplastycznosc tynku akrylowego problem 1

to ze jest to Majsterpol - problem 2 np:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?112400-jaki-tynk-na-elewacj%C4%99-cena-MAJSTERPOL

jakos sie wypowiesz?

jak odpowiesz na te 2 zagadnienia... wrzuce Ci nowe :)

DACHCOM zapraszam serdecznie do dyskusji ....

Termoplastycznosc tynku akrylowego problem 1

to ze jest to Majsterpol - problem 2 np:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?112400-jaki-tynk-na-elewacj%C4%99-cena-MAJSTERPOL

jakos sie wypowiesz?

jak odpowiesz na te 2 zagadnienia... wrzuce Ci nowe :)

Jak doszedłem do tego stwierdzenia, o mineralnym, to zaraz pomyślałem o Tobie - jadę w dół, a Ty już jesteś :)

No właśnie... jak wielu tez stoję przed wyborem tynku silikonowego. Mam ofertę Optolight za 160 zł, Majsterpola za ok 170 zł i SEMPRE w podobnej cenie oraz wyższą troszkę półkę BASF za ok 190 zł., KABE za 180. Dajcie opinię o powyższych. Aha CAPAROLA nie chcę chociaż tynki w środku caparolem zrobiłem i wyszły idealnie - tak na marginesie :). Pozdrawiam

No właśnie... jak wielu tez stoję przed wyborem tynku silikonowego. Mam ofertę Optolight za 160 zł, Majsterpola za ok 170 zł i SEMPRE w podobnej cenie oraz wyższą troszkę półkę BASF za ok 190 zł., KABE za 180. Dajcie opinię o powyższych. Aha CAPAROLA nie chcę chociaż tynki w środku caparolem zrobiłem i wyszły idealnie - tak na marginesie :). Pozdrawiam

Z tych co wymieniles: BASF lub Kabe... pzoostale: daj sobie spokoj, a tak do danych statystycznych Caparola nie chcesz, bo?

Z tych co wymieniles: BASF lub Kabe... pzoostale: daj sobie spokoj, a tak do danych statystycznych Caparola nie chcesz, bo?

Jakość na pewno ok i jako do tynku nie mam zastrzeżeń ale .... firmy, które w moim rejonie tym handlują mi nie pasują dlatego nie chcę ich towaru.

Zapytam jeszcze o kleje. Stosować systemowe czy mogą być różne? bo dystrybutor KABE akurat nie sprzedaje kleju Kabe bo za drogie, i oferuje mi jakieś optoliht ale bez włókien a ja raczej chciałbym z włóknami... sam już nie wiem czy te włókna to marketing czy naprawdę dają moc dla elewacji ?

Pozdrawiam

wlokna w kleju odpowiadaja za zbrojenie i eliminacje rys skurczowych podczas wiazania kleju a takze kompensuja naprezenia termiczne na elewajci podczas eksploatacji, zapobiegajac powstawaniu zarysowan, zwiekszaja udarnosc tej warstwy. Jest to aspekt w szczegolnosci wazny w przypadku ciemnych kolorow na elewacji i watpliwej jakosci eps, a obecne generalnie mamy watpliwej jakosci eps na rynku.

Nie jest to marketing, generalnie gdybym mial wybrac ktora z warstw jest najwazniejsza w calym ukladzie docieplenia metoda lekka mokra to wlasnie warstwe zbrojaca postawilbym zaraz za jakoscia podloza.

woojtas: toż sobie jedne z najtańszych wybrałeś: bo i niska granulacja co daje niskie zużycie i jasny ;) U mnie za tynk mineralny w najgorszym razie byś dał circa ok 1700 złociszy plus cała reszta. W cenach worów kleju się nie orientuje - ale tutaj słuchaj fightera wie co mówi...

W kwestii zaś reklamy Majsterpolu i akrylu wypowiadał się nie będę. Dokładniej w kwestii tynku akrylowego i tych jego biocośtamów...

Balto: dzieki za PR

Basf... tani, ostatnie co mozna powiedziec o Basie to to ze jest tani :)

reszta na temat majsterpolow i innych- no comment :)

wojtas: w wolnej chwili... ale nie szarp sie dostaniesz PW ode mnie, tylko teraz lekkko zarobiony jestem :)

• 2 months później...
Witajcie, ja mam pytanie dot. kleju i tynku. Dzisiaj zaczęłam "objazdówkę" dot. tynku na elewację, którą planujemy na wrzesień. Jeden z panów z sklepie powiedział mi, że owszem można wziąć klej np. bolixa a tynk ceresita, ale wtedy przepada gwarancja. Mieli przypadki, że ktoś kupił inny klej niż tynk, i tynk zaczął odpadać. Przyjechali z firmy wzięli kawałek tynku do ekspertyzy i stwierdzili, że jest inny klej niż producent zalecał i nie uznali gwarancji. Czy coś takiego może być prawdą? Będę wdzięczna za info.

Witajcie, ja mam pytanie dot. kleju i tynku. Dzisiaj zaczęłam "objazdówkę" dot. tynku na elewację, którą planujemy na wrzesień. Jeden z panów z sklepie powiedział mi, że owszem można wziąć klej np. bolixa a tynk ceresita, ale wtedy przepada gwarancja. Mieli przypadki, że ktoś kupił inny klej niż tynk, i tynk zaczął odpadać. Przyjechali z firmy wzięli kawałek tynku do ekspertyzy i stwierdzili, że jest inny klej niż producent zalecał i nie uznali gwarancji. Czy coś takiego może być prawdą? Będę wdzięczna za info.

Jak chcesz mieć gwarancję, to musisz stosować rozwiązania systemowe, czyt. jednego producenta.

Takie cos nie moze byc prawda tylko jest faktem. Jezeli cos sie zadzieje - nie ma mowy o jakiejkolwiek reklamacji, szkoda nawet ja skladac.

Inna sprawa jest taka, ze jezeli wszystko bedzie ok zrobione - to tak sie nie stanie.

Ale jak sie stanie: mix roznych producentow wszystkich ich wylacza z gwarancji