Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka się rusza co robić ???

snakes82

Recommended Posts

Witam 3 dni temu firma robiła u mnie wylewki. w wc (1,5m x 1m) i wiatrołapie (1,8m x 4m) wylewka przy taśmie dylatacyjnej delikatnie rusza się. W tych pomieszczeniach mam ogrzewanie podłogowe . Został dany styropian 8cm+3cm i wylewka 5-6cm.Czy to normalne? czy osiadzie za jekiś czas? i czy podlewacie wylewke przy temp 8stopni. Z góry dzieki za odp.

Witam 3 dni temu firma robiła u mnie wylewki. w wc (1,5m x 1m) i wiatrołapie (1,8m x 4m) wylewka przy taśmie dylatacyjnej delikatnie rusza się. W tych pomieszczeniach mam ogrzewanie podłogowe . Został dany styropian 8cm+3cm i wylewka 5-6cm.Czy to normalne? czy osiadzie za jekiś czas? i czy podlewacie wylewke przy temp 8stopni. Z góry dzieki za odp.

Moim zdaniem powodów może być kilka:

1. Zbyt wcześniej i zbyt mocno włączone ogrzewanie.

2. Zła pielęgnacja wylewki ( nie zwilżane, nie przykryte czyli zbyt szybkie odparowanie)

3. Nie dostatecznie zagęszczona podsypka.

Moim zdaniem powodów może być kilka:

1. Zbyt wcześniej i zbyt mocno włączone ogrzewanie.

2. Zła pielęgnacja wylewki ( nie zwilżane, nie przykryte czyli zbyt szybkie odparowanie)

3. Nie dostatecznie zagęszczona podsypka.

1.jeszcze nie włączyłem ogrzewania

2.wylewka ma 3 dni dopiero i jest ciągle mokra

3. myśle że i to było oki

Witam 3 dni temu firma robiła u mnie wylewki. w wc (1,5m x 1m) i wiatrołapie (1,8m x 4m) wylewka przy taśmie dylatacyjnej delikatnie rusza się. W tych pomieszczeniach mam ogrzewanie podłogowe . Został dany styropian 8cm+3cm i wylewka 5-6cm.Czy to normalne? .

To nie jest normalne. Pewnie dałeś najtańsze, najmiększe styro jakie udało ci się znaleźć.

Niejednorodnie zagęszczona wylewka, w trakcie twardnienia, ma tendencje do unoszenia się w rogach czy przy brzegach, ponadto to o czym pisał adam_mk też ma znaczenie. Jeszcze jeden aspekt tego zagadnienia, piszesz delikatnie się ugina, co jest określeniem bardzo „lużnym”, być może lużniejszym niż posadzkowa rzeczywistość.

PS. Samo się nie już naprawi. Po stwardnieniu betonu możesz wywiercić małe otworki i wcisnąć piankę niskoprężną między wylewkę i styropian.

ale pisze że podlewał i wylewka ma 3 dni wiec nie powinna się wywinąć, miała wilgoć chyba że przeciągi były ale raczej to nie to, co do wiercenia to jest tam ogrzewanie podłogowe chyba że od dylatacji jak jesteś pewien ze rurki tam nie ma to możesz próbować

moim zdaniem może za cienko jest wylane albo przy układaniu styro coś podeszło, teraz można tylko zgadywać ale jeśli to narożnik to odkuł bym i zobaczył czy styropian dolega czy czasem nie jest w powietrzu

ja jak sypie pasy w około to chłopak który jest przy boksie przyciska beton nogą wokół pomieszczenia, dociska styropian wtedy często podnosi się styropian zwłaszcza 3 cm lub mniej rurki od podłogowego ogrzewania podnoszą styropian

przykryj folią malarską,nie podlewaj,mogły pozostawać brudy po tynkach co za tym idzie prężył styropian.5-6cm tak Ci powiedzieli ale nie jest powiedziane,że była cieńsza wylewka lub grubsza.zmierz ile wystaje taśmy dylatacyjnej najpierw

też uważam, że jest w miejscu lub w miejscach uginania zbyt cienka. Na razie ma około 3MPa wytrzymałość na ściskanie, a na zginanie może 0,5MPa. Po dwóch tygodniach a najlepiej po miesiącu sprawdź. Zrób jak teka radzi przykryj folią i zapomnij na 7-10dni.