jaro008 31.03.2013 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 gentoonx Naniosłem kolejne poprawki na schemat. Jeśli jest coś jeszcze co wymaga poprawki, to mile widziane są wszelkie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 31.03.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Jeśli jest coś jeszcze co wymaga poprawki, to mile widziane są wszelkie uwagi Niepotrzebne: 1) ZZ na powrocie wężownicy kominkowej zasobnika 2) ZZ po stronie kotłowej wymiennika 3) ZZ na powrocie wężownicy dla kotła gazowego zasobnika 4) ZZ na zasilaniu zaworu pływakowego dopuszczania wody w naczyniu wzbiorczym Naczynie wzbiorcze po stronie kotłowej nie jest prawidłowo podłączone. Wylot kotła z dnem naczynia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 31.03.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 popieram kolegę naczyniem się nie kłopocz za bardzo, jak będziesz miał w rękach, zobaczysz że inaczej jak dobrze się nie da podłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro008 02.04.2013 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Niepotrzebne: 2) ZZ po stronie kotłowej wymiennika Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale nie potrzebny jest ten zawór zwrotny który jest za wymiennikiem ciepła, za zaworem mieszającym ESBE i pompą ?? Wstawiony jest on tam po to, że gdy chodzi kocioł gazowy, żeby nie był grzany obieg kominka (płaszcz wodny). Czy zawór zwrotny przed wymiennikiem od strony kominka jest nie potrzebny ?? Bo faktycznie są tam dwa idąc od kominka przed wymiennikiem i za wymiennikiem. Który jest zbędny ? Wydaje mi się że ten, idąc od kominka - przed wymiennikiem ciepła. Ale proszę o potwierdzenie , bądź zaprzeczenie :) Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro008 02.04.2013 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Podsyłam jeszcze raz poprawiony schemat. Jeszcze nie załapałem czemu te naczynko wzbiorcze jest źle podłączone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.04.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 tu masz takie naczyniehttp://allegro.pl/naczynie-przelewowe-wzbiorcze-uzbrojone-do-kominka-i3085104746.html spód łączysz z kominkiem z góry płaszcza, a to wyjście z boku jako przelew, no i małe od pływaczka do wody ja bym zostawił ten zwrotny za pompą na linii kominek-wymiennik płytowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro008 02.04.2013 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) spód łączysz z kominkiem z góry płaszcza, a to wyjście z boku jako przelew, no i małe od pływaczka do wody Tak widziałem te naczynka i też różne schematy podłączenia go, ale nadal nie rozumiem czemu na schemacie podłączyłem to źle wybacz ale chyba za ciemny jestem albo nie wiem.... masz może link do jakiegoś rysunku poglądowego jak to powinno być właściwie podłączone ? Ps. Czy nie potrzebny jest jeszcze zawór zwrotny na linii zasilające z kotła gazowego do rozdzielaczy podłogówki ? Wydaje mi się że nie ale wolałbym się upewnić Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez jaro008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.04.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 masz ZZ na powrocie kotła - wystarczy. To działa tak, że zapobiega wpychaniu-wyciąganiu znajdę jaki schemat jak już musisz go mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.04.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro008 03.04.2013 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Dziękuję za schemat Mam pytanie, czemu takie podłączenie naczynia wzbiorczego jak u mnie na schemacie jest błędne? Na stronach internetowych znalazłem identyczne schematy podłączenia, czemu to jest źle podłączenie ?? Tutaj jeszcze schemat ze strony producenta kominka: http://www.lechma.com.pl/download/schemat-uklad_otwarty.pdf gentoonx więc czemu lepiej podłączyć te naczynie według twojego schematu ?? Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez jaro008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.04.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 to co wkleiłeś oprócz tego w środku z tą skrzynką po jabłkach zamiast naczynia jest OK. można rozdzielać Rw i Rb, mają tylko być Tylko poco?, żeby więcej rury dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro008 03.04.2013 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Ok, czyli rozumiem że różnica jest tylko w tym że przy rozdzieleniu RW i RB idzie oczywiście więcej rury, ale żadnych innych różnic, w funkcjonowaniu otwartego naczynia wzbiorczego i kominka nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.04.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 przy połączonych musi wznosząca być z wierzchu kominka brana, wtedy wiadomo w naczynku woda lekko ciepła. Przy rozdzielonych wznosząca może być na powrocie, ale powrót też ciepły, więc lekko naczynie chłodniejsze, ale jednak. Jak poprawne zrobione to i tak i tak dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro008 23.04.2013 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam chciałbym bardzo podziękować za wszelką pomoc w poprawieniu schematu kotłowni. Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam Jaro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyysztof 06.12.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Witam forumowiczów, wielka prośba o jakaś opinię na temat schematu ogrzewania C.O i CWU. Chcę połączyć kominek z płaszczem 24 kw i bufor kombinowany 500/160 z kotłem gazowym, ale w taki sposób że gdy w kominku nie będzie się palić a bufor się rozładuje automatyka przełączy się na gazówkę. Zależy mi w tym wszystkim na tym żeby gazówka nie ładowała bufora bo to mija się z celem, w końcu bufor ma odbierać tylko nadmiar energii z kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.12.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 schematów poprawnych masz tu na FM bez liku, a tobie chodzi o automatyke nie schemat jak widzę, dobry regulator kominkowy załatwi sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyysztof 06.12.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Najprawdopodobniej kupię sterownik Euroster uni2,a elektrozawory to WR NC-3 Zawór KULOWY trójdrogowy. Moje pytanko bardziej tyczyło się samego działania tej instalacji czyli czy ma ona sens i ewentualne błedy.. nie jestem instalatorem tylko zwykłym laikiem i dlatego właśnie jestem na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 10.12.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 też używam macrotermu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts