Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty przed zimą?

ronuch

Recommended Posts

Witam!

Mam zamiar zacząć budowe domu w tym roku i mam pewne pytanie z zwiazku z fundamentami.

Dom bedzie parterowy 16x16m w calosci podpywniczony. Od strony frontu fundamenty beda na glebokosci ok 3m a z drugiej strony ok 1m - dzialka jest pochyla. I teraz najwazniejsze pytanie ok czerwca bede dysponowal ok 30tys zl wiec starczy tylko na same fundamenty bez scian pywnicznych - i tu mam dylemat czy zaczynac w tym roku czy czekac jeszcze jeden rok (kolejne 30 tys) i ciagnac mury - tylko z tym jest jeden problem bo chcialem skorzystac z odliczenia vatu w tym roku i wtedy moglbym kozystac tez przez kolejene 5 lat, a jesli nie skorzystam w tym roku to juz nie skorzystam wczale bo ustawa wygasa. fundamenty beda wylana na 10cm warstwie chudziaka, zbrojenie 6xfi16 i dodatkowo sciagi krzyzowe - na szkody gornicze. Co o tym myslicie?

Da sie to jakos zabezpieczyc na zime?

O ile wiem, nowy projekt ustawy przewiduje, że nawet, jak zaczniesz w rym roku, to odliczysz część VATu tylko za ten rok, późniejszych zakupów już nie będzie można odliczyć.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213326-Likwidacja-zwrotu-vat-za-materiały-budowlane-tylko-do-końca-2013r

Edytowane przez fotohobby