ronuch 28.03.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Witam! Mam zamiar zacząć budowe domu w tym roku i mam pewne pytanie z zwiazku z fundamentami.Dom bedzie parterowy 16x16m w calosci podpywniczony. Od strony frontu fundamenty beda na glebokosci ok 3m a z drugiej strony ok 1m - dzialka jest pochyla. I teraz najwazniejsze pytanie ok czerwca bede dysponowal ok 30tys zl wiec starczy tylko na same fundamenty bez scian pywnicznych - i tu mam dylemat czy zaczynac w tym roku czy czekac jeszcze jeden rok (kolejne 30 tys) i ciagnac mury - tylko z tym jest jeden problem bo chcialem skorzystac z odliczenia vatu w tym roku i wtedy moglbym kozystac tez przez kolejene 5 lat, a jesli nie skorzystam w tym roku to juz nie skorzystam wczale bo ustawa wygasa. fundamenty beda wylana na 10cm warstwie chudziaka, zbrojenie 6xfi16 i dodatkowo sciagi krzyzowe - na szkody gornicze. Co o tym myslicie?Da sie to jakos zabezpieczyc na zime? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.03.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) O ile wiem, nowy projekt ustawy przewiduje, że nawet, jak zaczniesz w rym roku, to odliczysz część VATu tylko za ten rok, późniejszych zakupów już nie będzie można odliczyć.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213326-Likwidacja-zwrotu-vat-za-materiały-budowlane-tylko-do-końca-2013r Edytowane 28 Marca 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronuch 28.03.2013 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 no to lipa z tym odliczeniem - a jak z fumdamentami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 28.03.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Jak każdy projekt się może zmienić więc nie wszystko stracone poczekajmy co uchwalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronuch 30.03.2013 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 a co oznacza zapis w projekcie - "sciany pywnic sztywne betonowe z betonu b20" Mam je zalewac betonem czy moga byc z bloczkow betonowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 04.04.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 oznacza że z betonu. Ktoś ten projekt robił i coś musiał zakładać, więc gdybać nie mozna, zapytaj się konstruktora o to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronuch 04.04.2013 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 a jest mozliwe ze sa z betonu ale bez zbrojenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jok007 08.04.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 a jest mozliwe ze sa z betonu ale bez zbrojenia? chyba nie, wydaje mi się że to jak ciało ludzkie bez pości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jok007 09.04.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 chyba nie, wydaje mi się że to jak ciało ludzkie bez pości Miało być "bez kości" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts