Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły domek z silki - Krakow

Recommended Posts

Witam.

Projekt indywidualny,

Rozpczęcie: CZERWIEC 2013

Krakow

Mały domek z poddaszem użytkowym

http://img442.imageshack.us/img442/323/domaw.jpg

ELEWACJA

http://img577.imageshack.us/img577/2862/elewacja.jpg

PARTER

http://img13.imageshack.us/img13/5086/partere.png

PODDASZE

http://img341.imageshack.us/img341/5481/poddaszek.jpg

Działka:

Płaska, glina i wysokie wody gruntowe

Technologia:

Piwnic: brak

Fundamenty: ze względu na glinę, wysoki poziom wody (2m - 1,5m) oraz sąsiedztwo z potokiem, działka zostanie podniesiona o 1metr w górę, stąd fundamenty będą musiały zostać podniesione o 1 metr w stosunku do obecnego poziomu terenu, a następnie nastąpi nawożenie ziemi.

Drenaż opaskowy

Lane ławy i lane fundamenty z betonu wodoszczelnego W8

Izolacja przeciwwilgociowa lekka

Ściany zewnętrzne: silikat 24

Ściany wewnętrzne: silikat 12

Strop lany

Schody: albo lane, albo metal + stopnie drewniane

Kominy systemowe

Lane skosy?? – Nadal rozważam….

Ocieplenie ścian: styropian grafitowy 0,031 - 20cm

Ocieplenie poddasza: 30cm wełny

Wach: dachówka CREATON kolor miedziany

Okna dachowe: ROTO drewniane DW

Okna w ścianach: drewniano - aluminiowe 3 szybowe

Posadzka: Perlit / perlit + styropian - grubość 20cm

Pierwszy rząd bloczków: ceramika wypełniona perlitem

Ogrzewanie:

- Prawdopodobnie piec kondensacyjny 1 funkcyjny

- Podłogówka w całym domu

- Kominek w salonie (zakładam używanie 5-7 razy w roku)

Wentylacja Mechaniczna z GWC - glikol

Być może w przyszłości Rekuperator.

Nad salonem połączonym z kuchnią antresola.

W salonie okno HS 4m x 2,1m

Jakiekolwiek komentarze i pytania mile widziane

Witam,

Ciekawy projekt, chętnie będę zaglądał do Twojego dziennika i podpytywał o niektóre kwestie jeśli pozwolisz. Czytając Twój opis stawierdzam że budujemy w podobnej technologii. Ja na chwilę obecną mam fundamenty i około 15 kwietnia ruszam z dalszymi pracami.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

• 2 months później...

Po rocznej walce o uzyskanie pozwolenia (działka posiada MPZP!) i dostarczeniu dziesiątek ważnych dokumentów (na każdy oczywiście czeka się 7 - 14 dni), wieś Kraków zgodziła się, bym na swojej własnej działce mógł zaczął budować! :wave: :wave: :wave:

Teraz tylko uprawomocnienie i zaczynamy!

Co do skosów, to niestety odpadają z 2 powodów:

- działka fatalna, gliny i iły (obawa przed nadmiernym obciążeniem słabego gruntu) i wysokie wody gruntowe

- w domu będą widoczne elementy drewniane, masywne słupy będą podpierać całą konstrukcję od podłogi po strop i wszystko to będzie widoczne. W przypadku lanych skosów nie potrzeba tych masywnych belek (które u nas są jak najbardziej pożądane) a niestety nie ma kasy żeby robić i to i to.

Może jestem frajer, ale wybieram estetykę nad lepszym rozwiązaniem z punktu widzenia strat ciepła (na swoją obronę, z żoną w tej kwestii niema dyskusji).

Z tego co się dowiedziałem, kupuje się odpowiednio drobną frakcję perlitu i miesza z rozrobionym betonem i ot cała filozofia.

Oczywiście dodaje się na oko, nie wiem czy są jakieś specjalne zalecenia ile %, myślę że kilka procent nie zaszkodzi.

Lub po prostu zamiast warstwy styro daje się perlit a na to beton.

Perlit ma odpowiednią twardość więc nie trzeba się bać, i daje gwarancję że ciepło nie ucieknie.

Co do okien, ja poszedłem do Sokółki i powiedziałem że kupuję okna do 4 miesięcy i jak planują jakąś promocję to niech mi dadzą znać kiedy, płaciłem też 90% z góry za co jest dodatkowy upust ( u innych producentów niema)! No i jako jedyni dali gwarancję 7 lat (u innych wszędzie 5) a za dopłatą 400zł można wydłużyć do 10.

Ryzyko jest bo płatność z góry, ale bez tego by mnie nie było stać...

Ja na końcu wybierałem między Sokółką a Wójcik z Wrocławia.

Pozbud był nieporównywalnie droższy, tańsi byli od nich: Eurostyl, Superdrew z Olkusza, Dake, Aries, i Wójcik.

Trzeba BARDZO dokładnie porównywać oferty, praktycznie każdy się „przez przypadek” mylił żeby cena była jak najmniejsza, dopiero po dokładnej weryfikacji można było porównać, ale są na rynku tańsi niż Pozbud, na pewno Wójcik ma super okna i gdyby nie super cena Sokółki to wziąłbym z Wójcika.

Powodzonka

Mam na razie dom w surowym stanie, tak jak wyczytałem perlit miesza sie z gipsem na sucho. rozprowadza sie go na chudziaku na sucho i polewa sie go woda z weza rozpylajac ta wode aż prawie do ,,syta,, to znaczy tyle ile wchlonie wody ta mieszanka. Chudziak ma być wysmołowany i jakaś tam papa aby nie przedostawała sie woda, rosa itd...wszystko wysycha i jest gotoweza kilka dni. Ciekawie tomusi wygladać, bo kazda kropla wody -rosa ,ktora przedostaje sie od chudziaka jest wchłaniana w perlit a cieplo nie jest ,,kradzione,, w dół. No niestety nie znam kogos ,.kto ma tak zrobione.

A okna ..? no wiadomo , ze alu-drew. sa lepsze no ale droższe

dzieki za odpowiedz,,POZDRO

Ja również dziękuję za wskazówki co do chudziaka.

Ja na pewno będę dawał perlit w pierwszy rząd bloczków (do max) a reszta ściany będzie z silki oraz perlit zamiast styro do posadzki.

Zresztą inspiruję się pewnie tam gdzie i każdy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?113625-Isomur-likwidacja-mostka-cieplnego

Co do okien alu-drewno, to faktycznie ciut droższe, to była bardzo ciężka decyzja a zaczynałem od pcv..

Mam nadzieję że mądra

• 1 year później...
  • 1 month później...

Dziennik zmarł :(

Okazało się że na budowie jest tyle roboty, że nie ma czasu na nic, nawet na dziennik a ledwo na pracę, hehe ;)

Do tej pory okna już wstawione, izolacja perlitem zrobiona (samemu zajmuje to BARDZO dużo czasu.... ) wylewki zrobione (SUPER EKIPA, dla ludzi z okolic KRK mogę śmiało polecić), tynki zrobione (ekipa oszustów, którym przy mierzeniu dodało się 100m2 i nie mogli uwierzyć że ręcznie mierzę każdą ścianę...) i wstawiony wkład kominkowy mila 16 w salonie.

Instalacja pod reku już rozprowadzona.

Teraz czas na regipsy (25 cm skosy ekofiber), a na wiosnę ocieplanie styro grafit 20.

• 1 year później...