Jarek-Krakow 28.03.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Witam. Projekt indywidualny, Rozpczęcie: CZERWIEC 2013Krakow Mały domek z poddaszem użytkowym http://img442.imageshack.us/img442/323/domaw.jpg ELEWACJA http://img577.imageshack.us/img577/2862/elewacja.jpg PARTER http://img13.imageshack.us/img13/5086/partere.png PODDASZE http://img341.imageshack.us/img341/5481/poddaszek.jpg Działka:Płaska, glina i wysokie wody gruntowe Technologia:Piwnic: brakFundamenty: ze względu na glinę, wysoki poziom wody (2m - 1,5m) oraz sąsiedztwo z potokiem, działka zostanie podniesiona o 1metr w górę, stąd fundamenty będą musiały zostać podniesione o 1 metr w stosunku do obecnego poziomu terenu, a następnie nastąpi nawożenie ziemi. Drenaż opaskowyLane ławy i lane fundamenty z betonu wodoszczelnego W8Izolacja przeciwwilgociowa lekka Ściany zewnętrzne: silikat 24Ściany wewnętrzne: silikat 12Strop lanySchody: albo lane, albo metal + stopnie drewnianeKominy systemoweLane skosy?? – Nadal rozważam…. Ocieplenie ścian: styropian grafitowy 0,031 - 20cmOcieplenie poddasza: 30cm wełnyWach: dachówka CREATON kolor miedziany Okna dachowe: ROTO drewniane DWOkna w ścianach: drewniano - aluminiowe 3 szybowe Posadzka: Perlit / perlit + styropian - grubość 20cmPierwszy rząd bloczków: ceramika wypełniona perlitem Ogrzewanie:- Prawdopodobnie piec kondensacyjny 1 funkcyjny- Podłogówka w całym domu- Kominek w salonie (zakładam używanie 5-7 razy w roku) Wentylacja Mechaniczna z GWC - glikolByć może w przyszłości Rekuperator. Nad salonem połączonym z kuchnią antresola.W salonie okno HS 4m x 2,1m Jakiekolwiek komentarze i pytania mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowy25 29.03.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Witam,Ciekawy projekt, chętnie będę zaglądał do Twojego dziennika i podpytywał o niektóre kwestie jeśli pozwolisz. Czytając Twój opis stawierdzam że budujemy w podobnej technologii. Ja na chwilę obecną mam fundamenty i około 15 kwietnia ruszam z dalszymi pracami.Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 27.06.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Witam,Taki ładny opis i cisza. Czekamy na wpisy ewentualne wątpliwości.Bardzo ciekawe rozwiązania. Czy zapadła już decyzja co do skosów? PozdrawiamPrzemysław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek-Krakow 29.06.2013 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Po rocznej walce o uzyskanie pozwolenia (działka posiada MPZP!) i dostarczeniu dziesiątek ważnych dokumentów (na każdy oczywiście czeka się 7 - 14 dni), wieś Kraków zgodziła się, bym na swojej własnej działce mógł zaczął budować! :wave: Teraz tylko uprawomocnienie i zaczynamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek-Krakow 01.07.2013 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Co do skosów, to niestety odpadają z 2 powodów: - działka fatalna, gliny i iły (obawa przed nadmiernym obciążeniem słabego gruntu) i wysokie wody gruntowe - w domu będą widoczne elementy drewniane, masywne słupy będą podpierać całą konstrukcję od podłogi po strop i wszystko to będzie widoczne. W przypadku lanych skosów nie potrzeba tych masywnych belek (które u nas są jak najbardziej pożądane) a niestety nie ma kasy żeby robić i to i to.Może jestem frajer, ale wybieram estetykę nad lepszym rozwiązaniem z punktu widzenia strat ciepła (na swoją obronę, z żoną w tej kwestii niema dyskusji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 02.07.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Skosów szkoda, jeżeli ich nie ma to trzeba dopilnować aby wszystko było szczelne. Czasami zastanawiam się czy aby płyty osb dodatkowo uszczelnione na połączeniach nie spełnią podobnej funkcji. Na forum takie rozwiązanie już się przewinęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorba- 02.07.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 WITAM Mam pytanie panie Jarku... jak zrobisz posadzke z perlitem ? też jestem tym zainteresowany i o9knami alu-drewnianymisokólka , pozbud -to sa moje na razie w opcji. internorm nie wchodzi w rachube-za drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek-Krakow 02.07.2013 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Z tego co się dowiedziałem, kupuje się odpowiednio drobną frakcję perlitu i miesza z rozrobionym betonem i ot cała filozofia.Oczywiście dodaje się na oko, nie wiem czy są jakieś specjalne zalecenia ile %, myślę że kilka procent nie zaszkodzi.Lub po prostu zamiast warstwy styro daje się perlit a na to beton.Perlit ma odpowiednią twardość więc nie trzeba się bać, i daje gwarancję że ciepło nie ucieknie. Co do okien, ja poszedłem do Sokółki i powiedziałem że kupuję okna do 4 miesięcy i jak planują jakąś promocję to niech mi dadzą znać kiedy, płaciłem też 90% z góry za co jest dodatkowy upust ( u innych producentów niema)! No i jako jedyni dali gwarancję 7 lat (u innych wszędzie 5) a za dopłatą 400zł można wydłużyć do 10.Ryzyko jest bo płatność z góry, ale bez tego by mnie nie było stać...Ja na końcu wybierałem między Sokółką a Wójcik z Wrocławia.Pozbud był nieporównywalnie droższy, tańsi byli od nich: Eurostyl, Superdrew z Olkusza, Dake, Aries, i Wójcik. Trzeba BARDZO dokładnie porównywać oferty, praktycznie każdy się „przez przypadek” mylił żeby cena była jak najmniejsza, dopiero po dokładnej weryfikacji można było porównać, ale są na rynku tańsi niż Pozbud, na pewno Wójcik ma super okna i gdyby nie super cena Sokółki to wziąłbym z Wójcika.Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorba- 03.07.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Mam na razie dom w surowym stanie, tak jak wyczytałem perlit miesza sie z gipsem na sucho. rozprowadza sie go na chudziaku na sucho i polewa sie go woda z weza rozpylajac ta wode aż prawie do ,,syta,, to znaczy tyle ile wchlonie wody ta mieszanka. Chudziak ma być wysmołowany i jakaś tam papa aby nie przedostawała sie woda, rosa itd...wszystko wysycha i jest gotoweza kilka dni. Ciekawie tomusi wygladać, bo kazda kropla wody -rosa ,ktora przedostaje sie od chudziaka jest wchłaniana w perlit a cieplo nie jest ,,kradzione,, w dół. No niestety nie znam kogos ,.kto ma tak zrobione.A okna ..? no wiadomo , ze alu-drew. sa lepsze no ale droższe dzieki za odpowiedz,,POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek-Krakow 03.07.2013 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Ja również dziękuję za wskazówki co do chudziaka.Ja na pewno będę dawał perlit w pierwszy rząd bloczków (do max) a reszta ściany będzie z silki oraz perlit zamiast styro do posadzki. Zresztą inspiruję się pewnie tam gdzie i każdy: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-grunciehttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?113625-Isomur-likwidacja-mostka-cieplnego Co do okien alu-drewno, to faktycznie ciut droższe, to była bardzo ciężka decyzja a zaczynałem od pcv..Mam nadzieję że mądra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 21.12.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Dziennik zamarł...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek-Krakow 03.02.2015 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Dziennik zmarł Okazało się że na budowie jest tyle roboty, że nie ma czasu na nic, nawet na dziennik a ledwo na pracę, hehe Do tej pory okna już wstawione, izolacja perlitem zrobiona (samemu zajmuje to BARDZO dużo czasu.... ) wylewki zrobione (SUPER EKIPA, dla ludzi z okolic KRK mogę śmiało polecić), tynki zrobione (ekipa oszustów, którym przy mierzeniu dodało się 100m2 i nie mogli uwierzyć że ręcznie mierzę każdą ścianę...) i wstawiony wkład kominkowy mila 16 w salonie. Instalacja pod reku już rozprowadzona. Teraz czas na regipsy (25 cm skosy ekofiber), a na wiosnę ocieplanie styro grafit 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szogu 30.01.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Cześć,trafiłem przypadkiem szukając informacji do mojej budowy. Może jakieś podsumowanie? Co się sprawdziło a co nie? PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts