zieba.t 28.03.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Witam.Szukam i niemoge znaleźć, wiec może Wy pomożecie, podpowiecie. Niebawem moj domek bedzie podłączony do kanalizacji miejskiej. Jednak zostanie niezagospodarowany 9 metrowy zbiornik szamba. Wszystkie znaki na niebie i aspekt ekonomiczny podpowiada aby ten zbiornik przeznaczyć na zbirnik wody deszczowej ktora beddzie doprowadzona z rynien i kilku metrowego drenażu dziłki.Jednak tu mi sie nasuwa kilka pytań:1. Czy 9m3 pojemnosci zbiornika bedzie wystarczajacy przy zalozeniu ze dom ma 11x11metrow i dach kopertowy (brak dostepu do danych odnosnie powierzchni dachu.)?2. Czy rury odprowadzajace wode musza być zakopane ponizej strfy przemarzania (w jednym miejscu uksztaltowanie terenu zezwala na poprowadzenie rur na glębokosci 0.2m przy spadku 3%)?3. Czy jest niezbedny filtr wody deszczowej przed zbiornikiem?4. Jak i jakimi srodkami zdezynfekowac zbiornik przed wypełnieniem go wodą deszczowa?Jest to pierwasz czesc projektu który przewiduje także instalacje zraszająca do podlewania z ulokowaną w zbirniku pompą zanurzeniową(lub pompą hydroforową na zewnątrz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.03.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Witam. Szukam i niemoge znaleźć, wiec może Wy pomożecie, podpowiecie. Niebawem moj domek bedzie podłączony do kanalizacji miejskiej. Jednak zostanie niezagospodarowany 9 metrowy zbiornik szamba. Wszystkie znaki na niebie i aspekt ekonomiczny podpowiada aby ten zbiornik przeznaczyć na zbirnik wody deszczowej ktora beddzie doprowadzona z rynien i kilku metrowego drenażu dziłki. Jednak tu mi sie nasuwa kilka pytań: 1. Czy 9m3 pojemnosci zbiornika bedzie wystarczajacy przy zalozeniu ze dom ma 11x11metrow i dach kopertowy (brak dostepu do danych odnosnie powierzchni dachu.)? 2. Czy rury odprowadzajace wode musza być zakopane ponizej strfy przemarzania (w jednym miejscu uksztaltowanie terenu zezwala na poprowadzenie rur na glębokosci 0.2m przy spadku 3%)? 3. Czy jest niezbedny filtr wody deszczowej przed zbiornikiem? 4. Jak i jakimi srodkami zdezynfekowac zbiornik przed wypełnieniem go wodą deszczowa? Jest to pierwasz czesc projektu który przewiduje także instalacje zraszająca do podlewania z ulokowaną w zbirniku pompą zanurzeniową(lub pompą hydroforową na zewnątrz). 1. 9m3 zbiornik zapelnisz po jednym ulewnym deszczu lub 2 dniowym kapusniaczku. Srednie opadu w PL to 0,6m wody. W czasie dobrej letniej ulewy spadnie spokojnie 25mm wody. I masz pol takiego zbiornika. Albo i pelny. 2. Wazne zebys rury ulozyl ze spadkiemm w sensie zeby nigdzie nie bylo syfonu. Woda stoja w syfonie latwo zamarznie. Jesli bedzie rowno plynela, odlozy mala warstwe lodu na dnie, ale prawodpodbnie nie zaczopuje lodem calego przekorju rury. 3. Jesli wode bedziesz zuzywal do zraszaczy to przed podaniem ja do zrasaczy musisz moim zdaniem podfiltorwac, zeby jakies nawet drobne zanieczyszczenia Ci owych zraszczy nie zablokowaly. Ale tu odsylam raczej do producentow systemow zraszajcych po inforamcje jak czysta musi byc woda. 4. Ja nie dezynfekowalem . Nie znalazlem firmy ktora by to zrobila, gmina nie potrafila niczego doradzcic. Wybrablem ile sie dalo szambiarka, zalalem woda zasypywalem wilokrotnie bakteriami do szamb/oczyszcalni, znowu raz wybralem szambiarka. Mozna by zalac do pelna, i wlac pare baniek chloru do dezynfekcji studni. Tylko ze ja wypompowuje ta wode do rowu melioracyjnego. Po paru miesiacach woda w zbiorniku i sam zbiornik jest czyszciutki. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 29.03.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Mozna by zalac do pelna, i wlac pare baniek chloru do dezynfekcji studni. Mam taki pomysł (oczywiście teoretyczny), żeby takim roztworem umyć ścianki przy pomocy myjki ciśnieniowej. Jako źródło chloru używa się roztworu podchlorynu sodu, ale to chyba jest nie do kupienia w detalu. Praktycznie każdy preparat do usuwania grzyba z łazienek też się nadaje. Chlor jest niebezpieczny! Jest agresywny i trujący! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.03.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Mam taki pomysł (oczywiście teoretyczny), żeby takim roztworem umyć ścianki przy pomocy myjki ciśnieniowej. Jako źródło chloru używa się roztworu podchlorynu sodu, ale to chyba jest nie do kupienia w detalu. Praktycznie każdy preparat do usuwania grzyba z łazienek też się nadaje. Chlor jest niebezpieczny! Jest agresywny i trujący! podchloryn spokojnie kupisz w detalu w sklepach chemicznych. kupowalem do dezynfekcji studni. Jednak zeby go uzyc z myjka cisnieiowa. trza by miec kombinezon przeciwchemiczny, sprzed tlenowy do oddychania , bo jak mowisz chlor powoduje oparzenia a wdychane opary to nawet nie chce se wyobrazac. a zeby umyc myjka trza by wlezc do szamba. Mozna by umyc sama woda myjka do zywego betonu i do juz czystego nalac celem dezynfekcji. tak czy siak "gowniana" robota marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts