Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym palić ??

andrew7890

Recommended Posts

Witam, niedługo będę mieszkał w domku w którym stoi piec defro optima komfort lux 12kw, służy on do ogrzania 120m słabo ocieplonego domu ( na jesień planuję to zmienić). Pytanie moje brzmi czym w tym piecu mam palić. Ma on miarkownik ciągu ale nie ma jeszcze KPW. Przymierzam się do przerobienia drzwiczek a nie do kupowania dmuchawy ( choć może to się zmienić). Nie wiem tylko czym w nim palić, nie orientuje się za bardzo w rodzajach opału. Czym będzie palić się bardziej ekonomicznie - ekogroszkiem czy węglem?

Witam, niedługo będę mieszkał w domku w którym stoi piec defro optima komfort lux 12kw, służy on do ogrzania 120m słabo ocieplonego domu ( na jesień planuję to zmienić). Pytanie moje brzmi czym w tym piecu mam palić. Ma on miarkownik ciągu ale nie ma jeszcze KPW. Przymierzam się do przerobienia drzwiczek a nie do kupowania dmuchawy ( choć może to się zmienić). Nie wiem tylko czym w nim palić, nie orientuje się za bardzo w rodzajach opału. Czym będzie palić się bardziej ekonomicznie - ekogroszkiem czy węglem?

Producent zaleca paliwa:

podstawowe -węgiel orzech ,miał węglowy

zastępcze-drewno kawałkowe,zrzynki wióry

dzięki

Dodam iż ekogroszek również się pali w tym piecu.

1. Bardziej chodzi mi o to czy ekonomiczniej będzie palić węglem np. orzechem czy jakimiś mieszankami np. ekogroszek z miałem lub węgiel z miałem, Lub jakimiś innymi propozycjami??

2. Czy 25 kg węgla pali się tyle samo co 25 kg ekogroszku o podobnych parametrach??

3. Z jakiego opału można uzyskać najdłuższą stało palność ??

dzięki

Dodam iż ekogroszek również się pali w tym piecu.

1. Bardziej chodzi mi o to czy ekonomiczniej będzie palić węglem np. orzechem czy jakimiś mieszankami np. ekogroszek z miałem lub węgiel z miałem, Lub jakimiś innymi propozycjami??

2. Czy 25 kg węgla pali się tyle samo co 25 kg ekogroszku o podobnych parametrach??

3. Z jakiego opału można uzyskać najdłuższą stało palność ??

Generalnie wszystko się spali ,ale producent zaleca najwyższą sprawność kotła, więc kociołek będzie miał , na węglu orzechu , a w drugiej kolejności miale węglowym,najdłuższą stało palność uzyskasz mieszaniną tych dwóch paliw 70% orzecha i 30% miału .

Ekogroszkiem ogrzewać będzie najdrożej ze względów kosztów wytwarzania.

Miałem najtaniej ,tu jednak dużo pracy i popiołu .

Piszę ogólnie o węglu bo parametry sortymentów węgla, są bardzo różne i odbiegają od tych które ,opisują sprzedawcy.

Edytowane przez animuss