andrew7890 28.03.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Witam, niedługo będę mieszkał w domku w którym stoi piec defro optima komfort lux 12kw, służy on do ogrzania 120m słabo ocieplonego domu ( na jesień planuję to zmienić). Pytanie moje brzmi czym w tym piecu mam palić. Ma on miarkownik ciągu ale nie ma jeszcze KPW. Przymierzam się do przerobienia drzwiczek a nie do kupowania dmuchawy ( choć może to się zmienić). Nie wiem tylko czym w nim palić, nie orientuje się za bardzo w rodzajach opału. Czym będzie palić się bardziej ekonomicznie - ekogroszkiem czy węglem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.03.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Witam, niedługo będę mieszkał w domku w którym stoi piec defro optima komfort lux 12kw, służy on do ogrzania 120m słabo ocieplonego domu ( na jesień planuję to zmienić). Pytanie moje brzmi czym w tym piecu mam palić. Ma on miarkownik ciągu ale nie ma jeszcze KPW. Przymierzam się do przerobienia drzwiczek a nie do kupowania dmuchawy ( choć może to się zmienić). Nie wiem tylko czym w nim palić, nie orientuje się za bardzo w rodzajach opału. Czym będzie palić się bardziej ekonomicznie - ekogroszkiem czy węglem? Producent zaleca paliwa: podstawowe -węgiel orzech ,miał węglowy zastępcze-drewno kawałkowe,zrzynki wióry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew7890 29.03.2013 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 dzięki Dodam iż ekogroszek również się pali w tym piecu. 1. Bardziej chodzi mi o to czy ekonomiczniej będzie palić węglem np. orzechem czy jakimiś mieszankami np. ekogroszek z miałem lub węgiel z miałem, Lub jakimiś innymi propozycjami??2. Czy 25 kg węgla pali się tyle samo co 25 kg ekogroszku o podobnych parametrach??3. Z jakiego opału można uzyskać najdłuższą stało palność ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.03.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) dzięki Dodam iż ekogroszek również się pali w tym piecu. 1. Bardziej chodzi mi o to czy ekonomiczniej będzie palić węglem np. orzechem czy jakimiś mieszankami np. ekogroszek z miałem lub węgiel z miałem, Lub jakimiś innymi propozycjami?? 2. Czy 25 kg węgla pali się tyle samo co 25 kg ekogroszku o podobnych parametrach?? 3. Z jakiego opału można uzyskać najdłuższą stało palność ?? Generalnie wszystko się spali ,ale producent zaleca najwyższą sprawność kotła, więc kociołek będzie miał , na węglu orzechu , a w drugiej kolejności miale węglowym,najdłuższą stało palność uzyskasz mieszaniną tych dwóch paliw 70% orzecha i 30% miału . Ekogroszkiem ogrzewać będzie najdrożej ze względów kosztów wytwarzania. Miałem najtaniej ,tu jednak dużo pracy i popiołu . Piszę ogólnie o węglu bo parametry sortymentów węgla, są bardzo różne i odbiegają od tych które ,opisują sprzedawcy. Edytowane 29 Marca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts