Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja wody (pitnej + prysznice + kible) miedź

amciek80

Recommended Posts

Witam,

Przeczesalem forum na okolicznosc instalacji wody uzytkowej wykonanej z miedzi i watki traktujace o miedzi to stare kotlety (grubo sprzed 2010r).

Czy ktos z Was rozprowadzil u siebie instalacje wody w miedzi? Wiem, ze moze woda do kibla w miedzi to zbytek laski ale skoro zdecydowalem sie na taka technologie to robienie dwoch nitek w plastiku tylko do kibli byloby malo rozsadne.

Pomijam dysuksje dlaczego miedz, a nie plastik. Czytalem wady i zalety obu systemow i wole umrzec od jonow miedzi niz od jonow poli-czegos czego powtorzyc nawet nie umiem. Nie pytam zatem czy miedz czy plastik bo bedzie miedz.

Jakie srednice przyjac? Z projektantem nie chce mi sie nawet gadac bo jak mantre powtarza "plastik, teraz sie robi w plastiku".

Zamierzam glowna rurke dac 22mm, potem w scianach 18mm, a bezposrednio do kranow odejsc 15mm. Bedzie dzialac? Martwi mnie tylko wanna. Nie chce czekac pol h na napelnienie wanny. A kapiele beda czeste. Do wanny moze 18mm?

Średnica rurek do wanny nie będzie miała znaczenia, i tak o przepustowości (ilości przepływającej wody) decyduje wężyk do baterii czy sam kran. Zastosowanie nawet 1calowej rurki nic nie zmieni.

A miedż możesz śmiało dać, tylko wstaw ją w warstwę termoizolacji podłogowej bo Ci wystygnie nim dopłynie do wanny!

Średnica rurek do wanny nie będzie miała znaczenia, i tak o przepustowości (ilości przepływającej wody) decyduje wężyk do baterii czy sam kran. Zastosowanie nawet 1calowej rurki nic nie zmieni.

Nieprawda!

Weź sobie dwa metry cienkiej rurki "do akwarium" i porównaj strumień lecącej przez nią wody z dwoma metrami przyzwoitego szlaucha ogrodowego w którym jedynie na końcu jest wstawiona zwężka z kawałeczka takiej rurki, sam zobaczysz o co chodzi. Za cienka rurka to nie tylko "wąskie gardło", to również większe opory przepływu po drodze.

Co do samych średnic, o które pyta autor wątku nie wypowiadam się, bo nie znam się na miedzi.

J.

Co do samych średnic, o które pyta autor wątku nie wypowiadam się, bo nie znam się na miedzi

Jarku, czytalem Twoj dziennik i pamietam, ze miales plastik. Ale nie pamietam jaki i nie przypominam sobie zebys podawal srednice rurek. Czy moglys mi w skrocie powiedziec co zastosowales i jakie srednice?

Podawałem i to nieraz, ale mój dziennik jest na tyle obszerny, że pewnie nie tak łatwo znaleźć :)

Instalację mam z PP zgrzewanego, w większości jest to Vawin Ekoplastik,ale dokrętki robiłem kupowaną w Leroju Sigmą.

Średnice robiłem według zasady:

- podejścia do baterii - fi20

- zasilanie podejść" fi25 (w praktyce: od podejścia leciałem średnicą 20 do najbliższego rozgałęzienia, dalej już średnicą oczko wyżej.

- piony i zasilanie od węzła wodociągowego: fi32. Z pionami przesadziłem, spokojnie wystarczyłoby tam fi25.

- recyrkulacja: fi20. Chciałem fi16, ale wybito mi ten pomysł z głowy, z powodu, że rurki PP fi16 się trudno zgrzewa, łatwo zchrzanić.

Jedyny wyjątek od tych reguł to zasilanie kranów ogrodowych, wykonane jako osobna instalacja z możliwością odcięcia i łatwego spuszczenia wody bez konieczności przedmuchiwania, ta jest wykonana w całości z fi25 i to rozwiązanie polecam - silny strumień wody z dużą wydajnością w ogrodzie się bardzo czasem przydaje.

J.

Bo klejone z tego, co o nich piszą, mają same wady i żadnej zalety, a PEXy... cóż, jakoś zgrzewane PP bardziej do mnie przemawiało, głównie za sprawą właściwie 100% niezawodności. Na miedź z kolei woda u mnie zbyt twarda. Co tam zostało? Te nowoczesne systemy - drogie, nic o nich nie wiem, nie lubię takich klimatów.

J.

jeśli jest dobre zasilanie ... a jeżeli kiepskie to

"dobre, kiepskie" to liczbowo ile tak mniej wiecej? ;)

wodociag standardowo rura niebieska 32mm, potem reduktor 3 bar i planuje miedziana 22mm jako glowna nitke, odnogi po 18mm, a bezposrednio do punktu 15mm, wanna 18mm.

postawie Ci piwo jak znajdziesz mosiezna zlaczke katowa, gwintowana, z uchwytwami do przykrecenia do sciany w rozmiarze 22mm. 15mm sa, 18 znalazlem ale 22 podobno sa ale nikt nie wie gdzie.

Trochę mnie zaskoczyliście z tymi przepływami. Ja co prawda nigdy nie liczyłem ani nie mierzyłem przepustowości. Wydawało mi się, że jeśli mamy wężyki wannowe śr.10mm, to nie ma znaczenia czy do wężyka dochodzi rurka 15 czy 25mm, a decyduje ciśnienie wody. Chyba że rzeczywiście się myliłem, to może warto do wanny doprowadzić rurkę 50mm. Może jest to ktoś w stanie policzyć. Pomierzyć namacalnie to się raczej nie da, nie sądzę żeby ktoś miał w domu dwie wanny- jedną z rurkami 15mm , a drugą 50mm.

"dobre, kiepskie" to liczbowo ile tak mniej wiecej? ;)

wodociag standardowo rura niebieska 32mm, potem reduktor 3 bar i planuje miedziana 22mm jako glowna nitke, odnogi po 18mm, a bezposrednio do punktu 15mm, wanna 18mm.

postawie Ci piwo jak znajdziesz mosiezna zlaczke katowa, gwintowana, z uchwytwami do przykrecenia do sciany w rozmiarze 22mm. 15mm sa, 18 znalazlem ale 22 podobno sa ale nikt nie wie gdzie.

jeżeli reduktor to temat jest inny jakie jest ciśnienie przed reduktorem?

niema takiej złączki 22mm to są złączki 3/4cala i możesz je kupić w uk

Edytowane przez kajmanxxl

jeżeli reduktor to temat jest inny jakie jest ciśnienie przed reduktorem?

niema takiej złączki 22mm to są złączki 3/4cala i możesz je kupić w uk

kajmanxxl, a co zmienia reduktor? nie wiem czy sie daje czy sie nie daje reduktory, ale ja dam. nie mam pojecia jakie bedzie cisnienie przed reduktorem gdyz nie mam jeszcze tego przylacza wody - dopiero sie robi. zaden z sasiadow nie ma manometru na wodociagu wiec tez nie wiem jakie jest cisnienie w sieci. teoretycznie w chalupie planuje jakies 3 bary, pozniej moze 2,5 zaleznie jak bedzie leciec. wydaje mi sie, ze reduktor moze zapobiec ewentualnym przykrym niespodziankom jesli cisnienie w sieci wzrosnie z roznych powodow.

Edytowane przez amciek80

reduktor zaniża przekrój przepływu i jeśli chcesz mieć szybko nalaną wannę wody to on będzie blokadą, jeżeli była by konieczność zastosowanie reduktora to dla szybkiego nalewania tej Twojej wanny należy zastosować zbiornik na instalacji lub maksymalnie możliwie zawyżyć przekrój rur w instalacji

zanim podejmiesz decyzję weź manometr taki do zapięcia na kranie i zmierz u sąsiada jakie jest faktycznie ciśnienie lub zapytaj w wodociągach jakie utrzymują ciśnienie w sieci, przed jakimiś przykrymi niespodziankami uchroni Cię zawór bezpieczeństwa który niema wpływu na przepływ