Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Geberint Duofix/Kombifix i Duofix/Kombifix Basic - różnice

cuthbert

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do zakupu 2 stelaży Geberita do WC. Jeden będzie w zabudowie ciężkiej czyli Kombifix, drugi w lekkiej Duofix.

Zgodnie z FAQ na stronie Geberita:

2. Jaka jest różnica pomiędzy stelażami Geberit Duofix, a DuofixBasic/Unifix?

Spłuczka stosowana w stelażach Duofix do WC uruchamianych od przodu (przyciski: Samba, Rumba, Tango, Mambo, Bolero, Sigma) jest wyposażona w zawór spłukujący z regulacją "małej" ilości wody i zawór napełniający Unifill. Ponadto sam stelaż jest wyposażony w akcesoria zoptymalizowane pod względem akustycznym (popychacze, obejma rury odpływowej).

Elementy DuofixBasic/Unifix posiadają standardowe popychacze i obejmę rury odpływowej. Zawór spustowy nie posiada regulacji "małej" ilości wody, a zawór napełniający ma inną konstrukcję. Spłuczka nie jest wyposażona w element ochronny (tzw. "harmonijkę", a jedynie w styropianowy element osłonowy). Również zawór kątowy ma inną konstrukcję. Stelaż ten nie posiada także w komplecie górnego trawersu. Do elementów DuofixBasic/Unifix można stosować tylko przyciski Delta w ograniczonej ilości kolorów: biały, chrom błyszczący i chrom matowy.

Na rynku spotyka się również elementy Unifix wyposażone w spłuczkę z większym otworem rewizyjnym uruchamianą dużymi przyciskami Twinline, 200F i Highline.

Czy mógłby mi ktoś przetłumaczy to na ludzki język i doradzić czy w/w różnice pomiędzy normalną wersją a Basic są na tyle istotne aby dopłacać za kompletny stelaż z przyciskiem ok 200-250zł na jednym egzemplarzu ?

Doczytałem już, że wersje Basic obsługują tylko przyciski Delta - które są dla mnie akceptowalne, chociaż podobają mi się bardziej przyciski Bolero.

Wersja Basic nie posiada górnego trawersu - a co to takiego jest?

U mnie stelaż ma stać ok 30-40cm przed solidną ścianą - czy powinienem do ceny stelaża doliczyć jeszcze jakieś dodatkowe elementy?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Edytowane przez cuthbert