marlej 29.03.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Witam. Mam taki problem. mam kocioł futura 19 z c.w.u a ma domek gospodarczy 50m22 pokoje i kuchnia łazienka w sumie 6 grzejników. Jak ustawić kocioł0- moc startowa kotła (jest ustawiony na 50)1-moc maksymalna c.o. (jest ustawione na 98)2-wybieg pompy (po pracy na potrzeby c.o.) (i 10)3-blokada taktowania c.o. (i 10) Temperatura wody 70c Wydaje mi się ze piec jest ustawiony na 100m3 czy przez te ustawienie płacę więcej za GAZ ?Muszę skorygować ustawienie do mojego metrażu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sus1719511062 06.05.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 (edytowane) Witam, Ogólnie kocioł jest za duży (jeżeli chodzi o podgrzew c.o.)i trochę za mało informacji ale wytłumaczę co ci da zmiana danego parametru powinno pomóc: 0- 50% mocy startowej czyli kocioł nie będzie wykorzystywał maksymalnej mocy przy wstępnym podgrzewaniu - wychodzi że masz 13,4 kW mocy. Aby uzyskać coś na twoim poziomie to powinno ustawić z 0,5. UWAGA również jest to moc startowa do c.w.u. więc jeżeli masz przepływowe podgrzewanie komfort z użytkowania będzie dużo mniejszy!1-99% mam rozumieć? Kocioł jeżeli dochodzi do temperatury zadanej powinien mieć maksymalną moc przy podgrzewie c.o.2-wybieg pompy na c.o. czyli jak długo będzie pracowała pompa c.o. w kotle po skończeniu grzania przez urządzenie (10 czyli 200 s pracy).3-blokada taktowania jest to okres jaki musi minąć po skończeniu podgrzewania c.o. do ponownego włączenia się kotła. Przeważnie są dwa aspekty wykorzystania tych parametrów. Pierwszy to regulacja podgrzewania centralnego ogrzewania. Regulacją taktowania, wybiegu pompy i mocy max. powodujemy np. że kocioł nie włączy się z daną mocą ponownie do puki do póty nie nagrzeje równomiernie instalacji z ostatnim grzejnikiem włącznie (dodatkowo powinny być one odpowiednio z kryzowane). Drugi mniej używany to właśnie to co cię interesuje ale jest to bardziej regulacja empiryczna niż taka którą na postawie danych można zrobić (jak wspomniałem za dużo informacji nie przesłałeś). Podstawowymi elementami instalacji które przyczynią się do zmniejszenie zużycia gazu to np. tygodniowy regulator pokojowy i czujnik temperatury pogodowej (pogodówka). Dlaczego? odpowiedź chyba nie jest wymagana skoro jesteś użytkownikiem na muratorze:) BARDZO WAŻNE - jeżeli kocioł nie jest wyregulowany przez autoryzowany serwis Ulrich Polska za dużo nie zrobisz tymi parametrami bez odpowiedniej mieszanki paliwowo -powietrznej - również w/w regulacja powinna być zmieniona przez serwis. PS: jak coś to pisz na prv! Pozdrawiam Edytowane 7 Maja 2013 przez S**us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts