Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak czyścić stare kafle na podłodze?

momon

Recommended Posts

Witam. Tak jak w temacie, kafelki są bardzo stare i brudne. Najlepszym pomysłem było dla mnie szlifierka na papier ścierny, kupiłem taką w Julii 010071.jpg fajnie działała, ale niestety była za słaba przy przykładaniu do kafelek stawała trzeba było podnieść ją by się rozpędziła i znów przystawiać co trochę było wkurzające. Wymieniłem na taką: 010141.jpg niestety ta nie stawała, ale ścierała nawet farbę z kafelek i robiła brzydkie rysy i była strasznie niedokładna. Poradźcie coś, bo ja słabo się znam, a już nie mam pomysłu.

Witam. Tak jak w temacie, kafelki są bardzo stare i brudne. Najlepszym pomysłem było dla mnie szlifierka na papier ścierny, kupiłem taką w Julii [ATTACH=CONFIG]179887[/ATTACH] fajnie działała, ale niestety była za słaba przy przykładaniu do kafelek stawała trzeba było podnieść ją by się rozpędziła i znów przystawiać co trochę było wkurzające. Wymieniłem na taką: [ATTACH=CONFIG]179886[/ATTACH] niestety ta nie stawała, ale ścierała nawet farbę z kafelek i robiła brzydkie rysy i była strasznie niedokładna. Poradźcie coś, bo ja słabo się znam, a już nie mam pomysłu.

Czym są zabrudzone, że je mechanicznie szlifujesz?!!! Typowo brudne kafelki i fugi czyści się chemicznie środkami do czyszczenia. Są to rozcieńczone kwasy. Można kafelki namoczyc w wrzącej wodzie (zalać wrzatkiem fragmenty podłogi) odczekać aż brud zmięknie i czyścić drutami do garnków. Nigdy w ten sposób jak opisujesz. Chyba że piszesz o czymś innym nazywając toto kafelkami.

• 1 year później...