Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Welna + kominek

LGM

Recommended Posts

Jak welne stosowaliscie do wylozenia od wewnatrz kominka (ja dostalem oferte ISOVER 2,4 m2 za przeszlo 90 zl - drogo?), a czym owijaliscie ruru rozprowadzjace powietrze z kominka - czy mozna ich nie izolowac jezeli beda wcisniete pomiedzy uni mate(18 cm) a Polterm (5 cm) i od dolu plyta gipsowa. Gdzie na slasku kupic najtaniej elementy do rozprowadzenia ( rybnik, zory , pszczyna ewntualnie bielsko)

Jakiej minimalnej srednicy rury mozna zastosowac w grawitacyjnym rozprowadeniu powietrza (najpierw musze puscic rure jakiec 4 m pionowo na strych a potem w ociepleniu podasza poziomo do jakic 6 metrow w najdalszy kawalem - nawiew w suficie).

Adam

Witam.

Mogę odpowiedzieć tylko co do rur.

U nas są 100mm. ocieplone zwykłą wełną. Najpierw 4m do góry, dalej rozprowadzenie poziomo maksymalnie do 5m. Działa doskonale. Myślę, że to najmniejsza sensowna średnica. Musisz też wziąć pod uwagę zalecenia producenta co do minimalnego pola przekroju rur rozprowadzających. Jesli masz ich dużo to i 100mm wystarczy, jeśli tylko jedną lub dwie, trzy to może okazac się, że to za mało!

Do twego celu używa się specjalnych rur izolowanych. Średnice są różne. Domyślam się że chcesz użyć rur spiro. Nie jest to właściwe z dwóch powodów. Po pierwsze rury te mają w środku karby utrudniające rozchodzenie się powietrza, co jednak nie oznacza, że nie będzie to działać. Drugi powód to duża skłonność do przenoszenia dźwięków przez takie rury. Rury specjalne do tego celu są z foli aluminiowej, oczywiście mocniejszej niż spożywcza, przez co nie mają regularnych kształtów i nie są sprężyste. Dlatego nie przenoszą dźwięków.

Są droższe, ale warto. Drobna uwaga. Zauważyłem ogromną różnicę w jakości rur kupionych w firmie w której kupowałem kominek w stosunku do kupionej w dużym markecie na literę C. Te się rozłaziły w rękach.

PL

Chciałbym zdementować pogłoski o przenoszeniu dźwięków przez rury spiro. Po ociepleniu wełną nic nie przenoszą. System działa wyśmienicie. Więc między bajki mogę włożyć podobne opowieści. Wręcz bardziej obawiałbym się o opory przepływu w rurach z folii aluminiowej. Tam nie ma możliwości utrzymania stałego przekroju. ALe to tylko teoretyczne rozważania amatora.

tez mam spiro i z markieta i sam owijalem/upychalem pomiedzy welne itd- dziala, nic nie swisczy jak to mnie straszono i nie zauwazam zadnego przenoszenia dzwiekow (rury siedza "na sztywno w welnie")

co do srednic: kominek stoi centralnie-do pomieszczen z tylu i z boku kominka dalem fi100-teraz dalbym fi125minimum, za to naa gore na poddasze 100 spokojnie wystarczy-dlaczeo? ->kwestia wytwarzajacego sie ciagu

!!nie wiem jak to sie bedzie u Ciebie sprawdzalo z racji jeszcze dodatkowego 4mpoziomego odcinka-ja takowego prawie nie mam)

i jeszcze jedno na koncaach rozprowadzen mam anemostaty i tu znowu: zostawilbym je na poddaszu-(dzieki ciagaowi mozna je prawie pozamykaci ladnie sie powietrze miesza) zas na dole dalbym jednak kratki-albo te ruryfi125

calosc jednak "nie rzutuje" i sie sprawdza -tak tylko sobie narzekam jako perfekcjonista

Lepiej uważajcie na wełnę, którą izolujecie kominek! U mnie 'fachowiec' (w sklepie też tak poradzili) zastosował Isover z folią aluminiową (ok. 150 zł za zwój), która nadaje się do wentylacji, a absolutnie nie jest odpowiednia do wysokich temperatur. Po mocnym rozpaleniu w kominku zaczęło śmierdzieć, poźniej dymić, a potem rozwaliłem obudowę, żeby to wszystko ugasić i autentycznie widziałem, że wełna się aż rozżarzyła. Jeśli byłoby tam cokolwiek palnego, pożar byłby gwarantowany. To samo tyczy się przewodów rozprowadzonych w normalnej wełnie ociepleniowej. Jeśli przekażą jej odpowiednią ilość ciepła, może zapalić się folia paroizolacyjna, a później krokiew. Poza tym ostrzegam przed przewodami rozprowadzającymi ciepło z poliestru (firmy AWIATA z ociepleniem-mają atest niepalności). Polecono mi takie wcześniej (przy moim pierwszym kominku) do rozprowadzenia ciepła z komory i efektem był pożar połowy poddasza. Przewody pomimo atestu zapaliły się, od nich folia pod płytą, krokiew itd. - cud, że wszystko nie spłonęło. Teraz jestem w trakcie walki z ubezpieczycielem, który odmówił wypłaty odszkodowania i buduję trzeci kominek w ciągu pół roku. Z kominkiem naprawdę nie ma żartów i zauważyłem, że 3/4 specjalistów od kominków to osoby niekompetentne, których wytwory mogą być bardzo niebezpieczne dla naszych domów, zdrowia i życia! Ostrzegam, żeby nikt z Was nie musiał oglądać swojego nowego domu w takim stanie, w jakim ja miałem okazję go ujrzeć.