Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hybrydowy płot energetyczny - opinie, rady, ktoś ma?

okobar

Recommended Posts

w skrócie

dostałem ofertę od ghs, całkiem całkiem, i był tam między innymi kolektor hybrydowy, czyli de facto płot energetyczny

no i mojej małżonce zaświeciły się oczy :) (ps. pozdrowienia dla mojej małżonki, która za jakies 6 godzin to przeczyta:) )

i tu moje pytanko

ktoś ma?

ktoś widział?

szukałem na niemieckich stronkach, tam kilka różnych firm płoty stosuje, większość zadowolonych użytkowników, część niezadowolonych

eksperci niemieccy tak samo

jedni twierdzą ze to się sprawdza, inni że nie, szczególnie przy braku słońca w zimie i dużych mrozach (wtedy niby ziemny kolektor jest zbyt mały i przy większych mrozach i braku słońca powoduje, że PC działa często kilkanaście godzin na dobę - samo zas źródło znacznie traci swoje możliwości grzewcze)

zalety? sa proste - niewielkie potrzeba terenu działki, no i oczywiście cena

wady? oprócz tego ze to jakby niebyło nowość, i ta obawa z tyłu głowy że może nie wystarczyć i co wtedy?

• 6 months później...

przylaczam sie do pytania.

obawiam sie, ze SCOP wyrabia glownie latem, a zima kiedy brakuje slonca i temperatury i kiedy najbardziej potrzebujemy ciepla, to moze byc lipa. pewnie sporo tez zalezy od warunkow gruntowych, podobnie jak w plaskim kolektorze. w plaskim jednak ze wzgledu na powierzchnie liczymy na to co sie zostalo z sezonu cieplego, a tutaj bardziej na to co doladowalismy od ostatniego cieplego/slonecznego dnia. moze po prostu nie wydala w naszym klimacie..

obawiam sie, ze SCOP wyrabia glownie latem, a zima kiedy brakuje slonca i temperatury i kiedy najbardziej potrzebujemy ciepla, to moze byc lipa. pewnie sporo tez zalezy od warunkow gruntowych, podobnie jak w plaskim kolektorze. w plaskim jednak ze wzgledu na powierzchnie liczymy na to co sie zostalo z sezonu cieplego, a tutaj bardziej na to co doladowalismy od ostatniego cieplego/slonecznego dnia. moze po prostu nie wydala w naszym klimacie..

A co to jest i czym to sie je?

Raczej wygląda to tak że kolektor jest mniejszy niż powinien być , ale jak zdarzy się słoneczny dzień , lub dzień z + tem to się szybciej kolektor zregeneruje , to musi działać . W końcu najważniejsze jest z ilu m3 ziemi kolektor efektywnie odzyskuje ciepło (odprowadza zimno) a to czy kolektor będzie na płasko położony czy trochę w ,,pionie'' nie ma to żadnego znaczenia. Nie wiem czemu zakładasz że taki kolektor musi mieć mniejszą pow. wymiany niż płaski?

---podobnie jak w plaskim kolektorze. w plaskim jednak ze wzgledu na powierzchnie liczymy na to co sie zostalo z sezonu cieplego, a tutaj bardziej na to co doladowalismy od ostatniego cieplego/slonecznego dnia. moze po prostu nie wydala w naszym klimacie.. ---

Tutaj też jak najbardziej możemy liczyć na ciepło z sezonu , zwróć też uwagę dla jakich parametrów podaje się moc grzewczą pc w Europie , otóż jest to dla tem DZ 0* C , na a teraz odpowiedz sobie ile takich dni z tem poniżej 0*C masz w swoim regionie , bo u mnie pod Szczecinem jest ich naprawdę niewiele , więc dni w których można doładować kolektor jest wystarczająco.

Ale ten płot bez sensu przecież jest... Już lepiej zastosować panele solarne (solary) dachowe

Teoretycznie tak ale ... zbyt mały przepływ przez solary aby "robiły" za dolne źródło, chyba większy koszt montażu i komplikacja układu.

Zgłębiam temat tego kolektora ale niewiele mogę znaleźć narazie znalazłem tylko na niemieckich stronach i to:

przejezyczenie, mialem na mysli poziomy a nie plaski

a co do Szczecina to ja podswiadomie zawsze mysle o swojej IV strefie klimatycznej

powierzchnie wymiany rurek kolektor ma duza, ale zgromadzona na malej przestrzeni, zbiera cieplo z relatywnie malej objetosci. do tego potrzebuje duzego strumienia ciepla, wiekszego od poziomego proporcjonalnie do roznicy powierzchni, dlatego doladowuje. gdyby uklad tego co w ziemii byl bardziej rozproszony, to daloby sie przechowac cos na dluzej, ale stalby sie hybryda pionowo-pozioma i stracil swoja karte przetargowa.

chcialbym sie mylic, bo mialbym idealne miejsce na taki plotek.. niestety dla ostrych stref klimatycznych, z duzym kontrastem temperatur ciezko znalezc dobre caloroczne rozwiazanie..

---powierzchnie wymiany rurek kolektor ma duza, ale zgromadzona na malej przestrzeni, zbiera cieplo z relatywnie malej objetosci. --

Myślę że jednak się mylisz , ten kolektor wcale nie musi mieć mniejszej przestrzeni z której ,,zbiera ciepło''. Pomyśl że np cegłe możesz zakopać na płasko { kolektor spiralny } , i możesz tą cegłę zakopać w każdej innej pozycji - ona zawsze będzie się stykać z taką samą powierzchnią gruntu ! I nie należy tutaj bardzo się martwić kiedy grunt się zregeneruje , bo zimą żaden się nie regeneruje , one (kolektory ) regenerują się od wiosny do zimy , i na głębokości 1 m czy 4 m głebokości spokojnie zdążą sie zregenerować .Myślę że inwestorzy którzy mają mało miejsca na działce na kolektor , mogą nawet zrezygnować z tej części naziemnej kolektora , i też będzie to poprawnie działać

Zrób sobie płot z grzejników typu "1-0" (jednopłytowych) pomalowanych na czarno ;-)

Sam sobie zrób już miałeś wiele ciekawych pomysłów i cie wyśmiali. Nie cierpie troli .... masz coś konkretnego do powiedzenia czy skaczesz po wątkach i pierdoły piszesz?

Mnie akurat ten temat zaciekawił i chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś to użytkuje i jak się to spisuje.

@jbloch

mozesz go wstawic na skos. nic nie zmieni faktu, ze ziemia da Ci ograniczony strumien. ta hybryda zdaje sie 2x0.8x8m, to by bylo cos kolo 13m2.

strumien z lata masz 10-35 W/m2 w zaleznosci od warunkow gruntowych, nie wiem jak sie to zmienia w trakcie sezonu grzewczego.

to masz pi razy oko 130-450 W -> 3-11kWh/ dobe, sam musisz sobie odpowiedziec, czy Ci wystarczy. jak mi znajdziesz jakies rozsadne wyliczenia i przkonujace artumenty to chetnie poslucham

@obserwatorPC

sprawdz jeszcze raz te jednostki bo nic z tego nie rozumiem

@jbloch

mozesz go wstawic na skos. nic nie zmieni faktu, ze ziemia da Ci ograniczony strumien. ta hybryda zdaje sie 2x0.8x8m, to by bylo cos kolo 13m2.

strumien z lata masz 10-35 W/m2 w zaleznosci od warunkow gruntowych, nie wiem jak sie to zmienia w trakcie sezonu grzewczego.

to masz pi razy oko 130-450 W -> 3-11kWh/ dobe, sam musisz sobie odpowiedziec, czy Ci wystarczy. jak mi znajdziesz jakies rozsadne wyliczenia i przkonujace artumenty to chetnie poslucham

@obserwatorPC

sprawdz jeszcze raz te jednostki bo nic z tego nie rozumiem

Nie wiem czy dobrze ciebie rozumiem , zakładasz że strumień cieplny do tych kolektorów będzie płynął tylko z góry na dół ?Po za tym kto powiedział ze trzeba zakopać tylko dwa kolektory ?

Generalnie chodzi o to że zimą jak ,,pobieramy ciepło'' to ono płynie do kolektora ze wszystkich stron - z góry , - zboków - z dołu , natomiast poza sezonem grzewczym regeneruje się ono z góry od słonka (czy też od wody opadowej ) z jakimś tam strumieniem , ale na pewno wystarczającym do regeneracji gruntu na całą głębokość zakopanego kolektora.

Ta energia z przemiany fazowej wody to pewnie też ma znaczenie , wszyscy którzy mają kolektor poziomy zauważają że na początku sezonu tem DZ spada stosunkowo szybko , ale im niższa tem. DZ tym wolniej się wychładza (MI NIGDY NIE SPADŁA TEM PONIŻEJ +3*c ) a poniżej 0*C to już bardzo trudno ,,zejść""

Sam sobie zrób już miałeś wiele ciekawych pomysłów i cie wyśmiali. Nie cierpie troli .... masz coś konkretnego do powiedzenia czy skaczesz po wątkach i pierdoły piszesz?

Mnie akurat ten temat zaciekawił i chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś to użytkuje i jak się to spisuje.

Sprawuje się zapewne świetnie - jak sopel lodu. Zamrozisz żywopłot. Oraz masz duże szanse zamrozić grunt.

Po to krzaki mają korzenie pod ziemią, żeby nie zamarzały. Jak ci to trudno zrozumieć, to wydaj kupę kasy na bezfunkcjonalny płot, który przy uszkodzeniu narazi cię na spore straty glikolu i może nawet awarię pompy ciepła, zamroź korzenie i konary krzaków i wypowiedz się na forum. Powodzenia ;-) trolu

Dalej jednak uważam, że rozsądniej jest zrobić dolne źródło z paneli solarnych. Na pewno taniej, nie tak łatwo uszkodzić, bo są na dachu, oraz nie szkodzą żywopłotowi. No ale możesz mnie wyśmiać, jak chcesz.

Sprawuje się zapewne świetnie - jak sopel lodu. Zamrozisz żywopłot. Oraz masz duże szanse zamrozić grunt.

Po to krzaki mają korzenie pod ziemią, żeby nie zamarzały. Jak ci to trudno zrozumieć, to wydaj kupę kasy na bezfunkcjonalny płot, który przy uszkodzeniu narazi cię na spore straty glikolu i może nawet awarię pompy ciepła, zamroź korzenie i konary krzaków i wypowiedz się na forum. Powodzenia ;-) trolu

Dalej jednak uważam, że rozsądniej jest zrobić dolne źródło z paneli solarnych. Na pewno taniej, nie tak łatwo uszkodzić, bo są na dachu, oraz nie szkodzą żywopłotowi. No ale możesz mnie wyśmiać, jak chcesz.

Jakbyś trochę przeczytał to byś się dowiedział, że przy mrozach płot nie pracuje i go nie zamrozisz.

Denerwują mnie tacy znawcy, którzy nie maja pojęcia a się mądrzą. Ile pomp zamontowałeś/sprzedałeś? ile użytkujesz pompę ciepła?

Myślę, że chciałbyś pompę ciepła i już wszystko wiesz najlepiej a nie wiesz nic więc jak czegoś konkretnego się dowiesz to wtedy napisz.

Ja siedze w pompach do CWU więc interesuję się tematem, a na temat tego płotu chciałbym się czegoś dowiedzieć ale ty mi w tym nie pomożesz ani nikomu innemu więc zamilcz.