Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowa fasada - pomocy!!!

Recommended Posts

Witam,

Powracam z tematem mojej fasady - kiedyś pytałam o poradę:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183682-Nietypowa-roleta-zewn%C4%99trzna-na-okno-kolankowe&p=4842171#post4842171

Bardzo proszę o pomoc, gdyż zamontowano mi ją z odstającą wielką belką, która niweczy cały efekt. Jeżeli się nie dało inaczej, jak twierdzi producent, nigdy bym się na nią nie zdecydowała! Proszę o opinię, czy da się to zrobić lepiej?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bbfb23cb3932e97a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a8b5feeec9e1a80.html

Producent twierdzi, że nie da się inaczej i muszę belkę zabudować - powstanie mi w tym miejscu wielka skrzynka, o którą będziemy się ocierać wchodząc po schodach...załamka!!! Kurcze, takie skomplikowane fasady robią, a moja taka niepozorna...wygląda jak gładka pupa z wielkim pryszczem! Przypominam, że okno ma wymiar: szerokość 220 cm, wysokość w pionie 454 cm, wysokość w części dachu 170 cm, a kąt nachylenia dachu 40 stopni.

Będę bardzo wdzięczna za opinie i rady...

Pozdrawiam,

załamana kurkuma

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

patrzę i patrze i widzę, że wygrała opcja tańsza, zamiast belki wzmacniającej na załamaniu mamy pokrycie tego miejsca blachą i statykę wzmacnia belka pozioma poniżej

Hmmm.... przypomnij sobie mój wpis w wątku do którego link podajesz

Echhhh.... i o czym dalej dyskutować ?

A swoją drogą, nie miałaś, podpisując umowę, rozrysowanej fasady, jak to ma wyglądać ? Czy tylko wszystko na "gębę" ?

Swoją drogą, przeczytałem jeszcze raz cały wątek (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183682-Nietypowa-roleta-zewn%C4%99trzna-na-okno-kolankowe&p=4842171#post4842171) i teraz....Zdrowych i Wesołych Świąt Ci życzę i komentować całości nie zamierzam, niestety, wyszło tak jak wszyscy Ci przestrzegali, nie tylko ja (całe szczęście, że nie tylko ja bo znów ja byłbym tylko winien ;) )

Jeszcze raz Wesołych Świąt, smacznego jaja i ogrooooomnej ilości wody w poniedziałek (ale nie powodzi)

Edytowane przez jareko
literówka

LOL :) nic wiecej nie powiem.... nie chce byc wredny ....

LOL LOL LOL

koniecznie przeczytajcie wypowiedzi jareko w poscie z 2011 :)

Koniecznie... Zyczenia udane... Zdrowych, Wesolych i SUCHYCH !!!!

omg.... umre... przepraszam...

Imagination is more important than knowledge...A.E

HAHAHAHAHA

Edytowane przez fighter1983

Ja tez wredny nie chciałem być - ale aż ciśnie się na usta - wiedziały gały co brały i może na przyszłość posłuchają mądrzejszych i bardziej rozeznanych w rynku i cenach.

Pisaliśmy Ci, pogadaj z architektem, przemyśl to, poznałaś cenę, wiedziałaś ile to MUSI kosztować.

Szlag mnie trafia jak ktoś najpierw rzuca temat, szuka porady a i tak wszystkich ma w d..... i wybiera to co tańsze a później pisze takie bzdury

Bo dla mnie to bzdury

Po jaką cholerę my tu jesteśmy skoro jesteście najmądrzejsi z całej wsi?

I zapewne szyby masz normalne zamiast obustronnie hartowanych czy laminowanych

Nie życzę Ci by kiedykolwiek szyba pękła i by ktokolwiek wtedy był w okolicy

Cholera MYŚLEĆ do diabła, MYŚLEĆ !!!!

no dobra, dość tego dobijania Inwestorki, chciała tanio - ma tanio, więc o co się rozchodzi ? ;)

Mam po raz kolejny dowód na to, że nasza obecność jest tu co najmniej zbędna.

Wygrywa - zacytuję stpkę, bardzo mi się podoba i pasuje jak ulał do wątku - Imagination is more important than knowledge (Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy) - w sumie te słowa podsumowują całość tematu

WESOŁYCH ŚWIĄT :)

Witam,

Powracam z tematem mojej fasady - kiedyś pytałam o poradę:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183682-Nietypowa-roleta-zewn%C4%99trzna-na-okno-kolankowe&p=4842171#post4842171

Bardzo proszę o pomoc, gdyż zamontowano mi ją z odstającą wielką belką, która niweczy cały efekt. Jeżeli się nie dało inaczej, jak twierdzi producent, nigdy bym się na nią nie zdecydowała! Proszę o opinię, czy da się to zrobić lepiej?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bbfb23cb3932e97a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a8b5feeec9e1a80.html

Producent twierdzi, że nie da się inaczej i muszę belkę zabudować - powstanie mi w tym miejscu wielka skrzynka, o którą będziemy się ocierać wchodząc po schodach...załamka!!! Kurcze, takie skomplikowane fasady robią, a moja taka niepozorna...wygląda jak gładka pupa z wielkim pryszczem! Przypominam, że okno ma wymiar: szerokość 220 cm, wysokość w pionie 454 cm, wysokość w części dachu 170 cm, a kąt nachylenia dachu 40 stopni.

Będę bardzo wdzięczna za opinie i rady...

Pozdrawiam,

załamana kurkuma

sorry za cytat w calosci, ale cytat w calosci powoduje brak edycji ze strony autora... ale ja ten watek do podpisu wrzucam swojego....

Najlepszy watek od kiedy tu jestem .... 4 lata?

Edytowane przez fighter1983

nie da się, musi tak pozostać lub wykonać cała konstrukcję na nowo

Pozioma belka statyczna i do niej mocowana w jednym kawałku część pionowa i pod skosem - tak jak było to opisywane w podanym linku - i sprawa chyba ważniejsza od tej belki - szyby chodzi o życie i bezpieczeństwo domowników a tu 99,99% Inwestorów nie myśli i oszczędza - albo hartowana obustronnie albo laminowana - też obustronnie

dobra ja tez przepraszam... rozladowalem sobie tu napiecie, ja nie pomoge..nie moja dzialka. przykro mi... ale pierwsza reakcja i emocje... wziely gore, jestesmy tylko ludzmi... pozwol jednak ze Twoj przyklad zostawie w stopce... ku przestrodze innym...

skoro jareko mowi ze sie nie da... tym bardziej mi przykro.

Walczyć ? Po fakcie? O co walczyć ?

Skoro masz rysunek to najprawdopodobniej widziałaś go wcześniej, może go nie zrozumiałaś ale to już nie ma znaczenia

Sorki, jak wspomniałem, płacić, polubić i jak się nie podoba - płakać.... lub wydać ponad 30 tyś na inaczej zaprojektowaną i wykonaną fasadę

Zaproponowali ci rozwiązanie jakie zapewne stosują od dawna, zrobili to zgodnie ze sztuką choć można było to tez zrobić inaczej - o czym pisaliśmy w tamtym wątku

Wybrałaś takie a nie inne rozwiązanie - tyle w temacie - nie sądzisz?

Przypomnę ci ostatni post w tamtym wątku i dziwi mnie, że nie dałaś do zaopiniowania już gotowej oferty

a różnica bierze się stąd, że ten ostatni przedstawił ci nareszcie ofertę fasady a nie półśrodków z jakąś blachą jako osłoną

No nareszcie zbliżasz się do realnej ceny za prawidłowo wykonaną konstrukcję