ppeettrryykk 29.03.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Witam wszystkich,zastanawiam się nad rozpoczęciem budowy domu, a w zasadzie to połowy bliźniaka, działkę posiadam. Projekt to:http://extradom.pl/projekt-domu-seattle-lmbl17-WRB1338Biuro podaje, że stan surowy zamknięty (oczywiście jednej połowy) wyniesie 122 tys. zł, a ja chciałbym się z całością wydatków do momentu zamieszkania (panele, kuchnia, łazienki,itp.) zmieścić w kwocie 250tys.zł. Z Waszych doświadczeń wynika, że powinno się udać czy raczej potrzeba więcej gotówki? Nie mam pojęcia jakie koszta jeszcze trzeba ponieść po SSZ.Jakie są koszta założenia wszystkich instalacji w takim domu?Co sądzicie o kwocie 122tys.zł. za SSZ wygórowana, zaniżona, normalna? Czy na całość wystarczy mi 250tys.zł.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 29.03.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Stan ssz może i uda sie za 120tys jak tak mówią, ale dolicz sobie około drugie tyle na stan deweloperski - a później przyjmuje się że wykończenie bez szaleństw to 500zł od metra - jakieś 50.000 - czyli braknie ci na wykonczenie. Musisz minimum liczyc 300.000 wg mnie na wszystko. Sama kuchnia to minimum 15000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppeettrryykk 30.03.2013 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Więc widzę, że trochę brakuje. Mógłbym też zamienić projekt bliźniaczy na 2 proste domy parterowe, dach dwuspadowy, 3 sypialnie, salon z jadalnią, kuchnia, łazienka, bez garażu (z czasem postawiłbym oddzielnie). Pracownicy zatrudniani nie przez firmę, do opłacenia byłaby jedynie stawka godzinowa pracownika bez zysku dla właściciela firmy budowlanej, może parę zamienników materiałów. Pow. do 110m^2. Może w ten sposób da radę poprzez brak okien na dachu (brak poddasza), niższe koszta pracowników, zmieścić się w tej kwocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 30.03.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Nie.I na działce przewidzianej do zabudowy bliżniaczej nie da sie postawić dwóch domów wolnostojących... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppeettrryykk 30.03.2013 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Nie jest to działka do zabudowy bliźniaczej tylko dwie odrębne działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 30.03.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Ty to budujesz dla siebie czy na handel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppeettrryykk 02.04.2013 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Dla siebie. Temat dotyczy 2 domów, ponieważ mamy z bratem dwie działki koło siebie i zastanawialiśmy się nad bliźniakiem, żeby zmieścić się w wyżej określonej kwocie. Jednak patrząc na różne projekty zobaczyłem, że niektóre SSZ bliźniaka= SSZ dwóch odrębnych domów parterowych. Dlatego ten temat wygląda jak wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 02.04.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Dla siebie. Temat dotyczy 2 domów, ponieważ mamy z bratem dwie działki koło siebie i zastanawialiśmy się nad bliźniakiem, żeby zmieścić się w wyżej określonej kwocie. Jednak patrząc na różne projekty zobaczyłem, że niektóre SSZ bliźniaka= SSZ dwóch odrębnych domów parterowych. Dlatego ten temat wygląda jak wygląda Dom parterowy będzie droższy (za m2) niż bliźniak, bo masz na starcie np. więcej elewacji do wykończenia i więcej okien w ścianach. Dodatkowo, parterowy dom bez poddasza to bardzo dużo tej elewacji, plus bardzo dużo dachu, który jest drogi. Fundamentów też jest więcej. Z drugiej strony wykańczanie poddasza kosztuje sporo, ale chyba i tak dom bliźniaczy z poddaszem będzie tańszy niż parterowy wolnostojący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppeettrryykk 04.04.2013 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Znajomy buduje się w regionie, w którym ja także planuję budowę (zachodniopomorskie, 40km. od Szczecina). Projekt domu http://extradom.pl/projekt-domu-tk30-WAK1008 135m^2 + 40m^2 na garaż dwustanowiskowy. Zrobił przegląd faktur i wyszło mu około 210tys.zł. za stan surowy zamknięty za materiały i robociznę.fundamenty-robocizna + materiały około 50tys.zł.dach, mury, więźba, kominy-materiały około 63tys.zł.robocizna dachu około 12tys.zł.robocizna SS około 31tys.zł.okna, drzwi, rolety, brama garaż robota + materiały ok. 35tys.zł.dodatkowe koszta, które mógł pominąć 20tys.zł.Najmował firmy do poszczególnych etapów budowy. Wychodzi więc 1160zł/m^2 SSZ. Czyli jeśli wydałbym 130tys. na SSZ przy powierzchni użytkowej 110m^2, ile musiałbym liczyć na dojście do stanu deweloperskiego? Czy Waszym zdaniem 2000zł/m^2 to wystarczająca kwota aby od zera dojść do stanu deweloperskiego?Oczywiście biorąc także pod uwagę możliwość zastosowania materiałów trochę tańszych niż podane w kosztorysach. Kontaktowałem się z jednym z biur oferujących projekty domu i uzyskałem informację, że wybudowanie stanu deweloperskiego najmując firmę wynosi 1900zł/m^2 uważacie taką kwotę za realną? Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez ppeettrryykk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppeettrryykk 07.04.2013 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Jest na forum ktoś z tego regionu i może się jakoś odnieść do wypisanych przeze mnie cen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts