Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myslę, że rzeczywiscie będzie drogo. Dobry piach wystarczy. W zeszłym tygodniu zasypywalismy fundament 320 ton piachu (musi być wilgotny, bo wtedy dobrze się ubija)po 180 PLn za 20 ton. Wykonawca bardzo chwalił ten piach, mówił, że "ludzie często walą w fundamenty jakieś świństwo, a potem się dziwią, że im w domu smierdzi". I pamiętać o dobrym ubiciu!

Jeżeli polny to kopany, a wiślany to rzeczny to moim zdaniem, do zasypania fundamentów zdecydowanie polny (kopany) i to nie najwyższej jakości, bo:

- lepiej, łatwiej się zagęszcza;

- jest tańszy (przynajmniej w mojej okolicy - Wrocław - we wrześniu zeszłego roku płaciłem 250 zł za tzw patelnię, czyli wywrotkę na naczepie - 30T i o ile wiem ceny niewiele się zmieniły).

Pozdrowionka

Ja zasypałem swoje głębokie fundamenty ( 180 cm )żwirem (10 zł tona - okolice W-wy). Ten to żwir tak naprawdę trudno się zagęszcza, ale woda nie ma szans podciągnąć. Żwir zasypałem we wrześniu zeszłego roku i ten czas wystarczył wg. mnie na jego dobre uleżenie. Pamiętajmy, że większość z nas nie buduje na domów na sprzedaż, więc nie powinniśmy zbyt łatwo dać się zwieść rzekomym oszczędnością. No bo co zaoszczędzimy parę stówek, a potem okarze się, że dołożymy więcej próbując tę oszczędność naprawić.
Pisząc bez kamyków miałem na mysli te większe od jajka. A jeżeli sie ktoś zastanawia to niech spróbuje coś później wykopac koło domu jakieś odwodnienie czy nawodnienie odpływ wody itp Ja osobiście wolę kopać w piasku niż w niż w grubym żwirze i to jeszcze z kamieniami
  • 1 year później...

A mi powiedział dzisiaj kierownik budowy zaraz po tym jak wsypałem do środka pierwszą wywrotkę rzecznegi piasku, że rzeczny się nie nadaje, bo ciągnie od dołu wilgoć.

W związku z tym biore się za wyrzucanie rzecznego i zamawiam polny.

na nizsze warstwy lepiej dac zwir albo pospółke, czyli piasek ze żwirem, zeby lepiej filtrowały wodę, kazda warstwe zageszczac, na wyzsze moze by sam piach, a podobno najlepiej na samej gorze keramzyt luzem, ale chyba drogie to tałatajstwo...
  • 6 months później...
  • 2 months później...

ja pytałem w kamieniołomie co mają do obsypywania fund. pod domen i polecili mi tzw miał o granulacji 0-5 mm (taki odpad kamienny po kruszeniu i przesiewaniu skał, kamieni). Podobno ludzie to biorą???

Cena całkiem przystępna bo 4,60 zł/t.

Mam dosyć wysoki fundament i wejdzie mi tego mnóstwo - stąd zainteresowanie tamin materaiłem - ale czy będzie to dobre???

myślałem, że by dać ten miał tam gdzie bedzie najgłębiej, a na górną warstwę np. pospółkę

co sądziscie???? :o