Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi antywłamaniowe

JurekL

Recommended Posts

:D Drzwi antywłamaniowe zawsze warto mieć. I to niezależnie, jakie się ma okna. Polecam drzwi produkowane przez PTZ. Są dwa-trzy razu tańsze od Gerdy, a te ciut droższe posiadają wymagane atesty IMP. Możesz je zamówić w dowolnej okleinie, nawet w "złotym dębie". Ja co prawda, jako drzwi wejściowe zamówiłem GERDĘ GSX, ale tylko dlatego, że zależało mi na przeszkleniu drzwi, a tego PTZ nie robi :-?.

Zgadzam się z Drizztem. Jak zgubią klucze to żaden fachowiec im tych drzwi nie otworzy. Antywłamaniowe okna też nie stanowią problemu dla złodzieja. Widziałam już piękną dziurę w ścianie ceramicznej zrobioną przez złodzieja w minutę. Żaden z sąsiadów nic nie słyszał i nic nie widział.

Ja zdecydowałem się na Gerdę SX. GSX jest co prawda z witrażem lub przeszkleniem, ale nie będę dopłacał do nich około 2000 zł.

Jeżeli chodzi o PTZ, które były wspomniane powyżej, to są to drzwi WEWNĘTRZNE, więc do domku się niezbyt nadają.

Przy drzwiach i zamkach klasy C, mam zniżkę w ubezpieczeniu 25% i to był główny argument dlaczego nie np. drzwi wzmocnione, drewniane - po prostu Gerda zwróci mi się w kilka lat w postaci zniżek

Ja również wybrałam Gerdę SX. Teraz czekam już tylko na montaż. W porównaniu z innymi drzwiami nie wychodzą tak drogo, sa atestowane, upoważniają do zniżki w ubezpieczeniu i są naprawdę grubę, prawie jak Dierre a połowę tańsze. A i co tez bardzo ważne - to estetyka tych drzwi, ja kupuję białe, a w tym kolorze to szukaj ze świecą, gdy były inne to drewniane okrutnie pomalowane farbą, która potem się złuszczy i zżółknie (co innego w naturalnym kolorze - nie powiem drewniane ładne) albo okleinowane tak że paznkociem można to zdrapać.

Cóż plastiki ładne - ale te ceny...zwariowali, no i nie antywłamaniowe.

To moja opinia po obejrzeniu kilku producentów. :p

A ja myślę, że
A masz okna antywłamaniowe? Jeżeli nie to po co ci solidne drzwi jak ci złodziej wejdzie oknem?. Szkoda kasy moim zdaniem.
to dużo prawdy. Sam o tym myślałem, założenie drzwi antywłamaniowych musi mieć sens. Na moim przykładzie: domek parterowy, założę super drzwi od przodu, a od tyłu mam szerokie wyjście na taras (2xszyba). Jaki sens ma inwestowanie w drzwi antywłamaniowe, lepiej założyć alarm. Takie jest moje zdanie.

Grzegorzu, "złodziejem" był mój własny ojciec, który z racji wieku swego zupełnie zapomniał, że zamek w drzwiach otwiera się po 3 obrotach, nie dwóch a koniecznie chciał dostać się do środka, więc zrobił dziurę w ścianie (okna zakratowane). Poszło nad wyraz łatwo i szybko, i pies z kulawą nogą się nie zainteresował, choć było to w dzień. Sąsiedzi mówili, że oni nic nie zauważyli. Z alarmami też różnie bywa. Jak jesteś w pobliżu ,to może coś zaradzisz. Kiedy na naszym osiedlu wyje jakiś alarm nikt się tym nie interesuje a jak się ktoś w nocy przebudzi, to tylko mruknie pod nosem przewracając się na drugi bok, że spać nie dają. Osobiście preferuję minimum konieczne i ubezpieczenie na odpowiednią kwotę. Niech złodziej bierze co chce, ja wezmę odszkodowanie i kupię nowe.

mojej znajomej wujek (emeryt) miał obsesję zamykania wszystkich drzwi wewnętrznych w mieszkaniu na klucz. No i kiedyś złodzieje postanowili się do niego włamać. Weszli przez okno w kuchni. Wyobrażam sobie ich zdziwienie, jak doszli do drzwi w kuchni, które okazały się zamknięte. Wyjęli nadświetle i przeleźli do przedpokoju, a tam.... drzwi do dużego pokoju, zamknięte. Wrócili do kuchni (przez nadświetle) i zaczęli szukać z czego by tu zrobić wytrych. Może ze sprężynki do weka zrobili. Otworzyli drzwi do przedpokoju i zaczęli się zabierać za kolejne, ale wtedy wujek wrócił. Nic nie zdążyli ukraść. Wujek wszedł do domu, zdjął płaszcz. wkłada klucz do drzwi do salonu, patrzy a tu otwarte! Ciocię opieprzył, że nie zamknęła tak jak jej kazał. Dopiero w kuchni skumał że było włamanie.

A my mamy dwa psiaki - CZYSTEJ KRWI BURKI PODWÓRKOWE, JEDEN DUŻY, GRUGI MAŁY :D :D :D . A przy bramce tymczasowo stoi pies szwagra - PIES: 80 KG CZYSTEJ KRWI KAUKAZA!!!!! :D :D :D Jak wywołam kliszę, to w jakimś poście wstawię ich fotki - NAJLEPSZY ALARM NA ŚWIECIE!!! - warunek: muszą być dwa, bo wtedy są bohaterami :D :D :D Raz już narobiły rabanu i zasłużyły na ekstra kości.

• 2 weeks później...